x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ludovic al XIV-lea de pe Dambovita

Ludovic al XIV-lea de pe Dambovita

de Ion Cristoiu    |    01 Noi 2006   •   00:00
Ludovic al XIV-lea de pe Dambovita

Dand curs unei scheme previzibile - un interviu ziar urmat de un dialog tv - , zilele acestea Traian Basescu s-a lafait mediatic prin trustul de presa al lui Dan Voiculescu, adancind suspiciunile unei aliante de conjunctura intre liderul PC si Cotroceni, pentru scoaterea din joc a lui Varujan Vosganian. In ambele imprejurari, Traian Basescu a ales drept loc de intalnire Palatul Cotroceni in varianta sa de parodie damboviteana a Palatului de la Versailles. Optiunea pentru un decor solemn s-a vrut semnalul ca domnia sa tine sa-si asume, in fine, ipostaza de sef de stat, incompatibila cu bodega pana si in republicile desprinse din imperiul sovietic.

Noi, care-l stim pe Traian Basescu pe de rost, am fost sceptici in fata acestei pretentii surprinzatoare la personaj care aminteste izbitor, prin comportamentul definitoriu, de un presedinte pitoresc de republica bananiera. Si nu ne-am inselat. Doua dintre interventiile sale ne-au convins ca nu va reusi sa-si depaseasca natura plebeiana a personalitatii nici daca va sta pe un tron de aur cu sceptru de imparat in mana.

Traian Basescu a povestit cu lux de amanunte tipice unui botez intalnirea sa de duminica dimineata cu premierul Calin Popescu Tariceanu. La un asemenea nivel, deosebit de cel al unei barfe intre lelite langa cotetul gainilor, asa ceva nu se face. Daca tii neaparat sa dai amanunte despre o intalnire discreta cu cineva e musai sa-i ceri acordul. La emisiunea Sinteza zilei de joi seara, m-am straduit zadarnic sa obtin de la premier amanunte de la intalnirea sa cu Traian Basescu la Palatul Victoria pentru a discuta despre prima desemnare de comisar european. Om cu maniere, dar mai ales constient ca functia sa e incompatibila cu flecareala, Calin Popescu Tariceanu m-a refuzat politicos. Traian Basescu nu numai ca a povestit pe larg despre intalnirea petrecuta la Palatul Victoria, dar, mai mult, a infatisat propria sa varianta despre cele spuse de Calin Popescu Tariceanu, socotind ca, in absenta unei inregistrari, poate atribui celuilalt orice. Din acest punct de vedere, Calin Popescu Tariceanu nu e prima victima a uluitoarei disponibilitati a lui Traian Basescu de a deconspira o intalnire secreta prin indiscretii menite a-l pune pe celalalt intr-o lumina nefavorabila. Pe vremea cand era primar al Capitalei a procedat in chip asemanator dupa o intalnire discreta, la Palatul Victoria, cu Adrian Nastase.

Sub acelasi semn, al comportamentului de bodega in decor de palat regal, sta si o interventie a lui Traian Basescu din interviul acordat lui Marius Tuca. Directorul Jurnalului National l-a intrebat daca a mai fost la restaurantul Potcoava dupa scandalul cu tanarul care s-a vazut obligat sa-i asculte indicatiile date comesenilor, la masa vecina fiind, printre altele, nu numai comeseni, dar si lideri ai PD.

Presedintele a raspuns ca a mai fost, dar ca, "in mod spectaculos, nu mai era nici unul care sa ma astepte cu reportofonul si pe urma sa il aduca la o televiziune, sa-i bage casca in urechi si sa-i spuna ce sa declare". Sa reamintim ca Traian Basescu se refera la faimosul incident de la restaurantul Potcoava. Sub puterea unui sprit fara hotare, domnia sa a inceput sa faca politica inalta la o bodega de cartier, anuntand decizii de interes national in decor de farfurii manjite de sos si fese de ospatarite cu alte simturi decat cel civic.

Aflat la masa vecina, un tanar a auzit conversatia fara a trage cu urechea, deoarece seful statului era mai sonor la masa de bodega decat Ceausescu la tribuna Congresului al XIV-lea. Cum avea un frate la ziarul Gandul, la finele intamplarii, l-a sunat si i-a povestit tarasenia. Tanarul respectiv a fost invitat a doua zi, seara, la emisiunea Sinteza zilei. Antena 3 are probleme cu sunetul in studio si, pentru a evita situatiile in care cel de la telefon ne injura fara ca noi sa-l auzim, la anumite emisiuni ni se da cate o casca. Asa s-a intamplat si in cazul emisiunii dedicate incidentului de la Potcoava, cand casca s-a dovedit mai mult decat utila, dat fiind ca insusi Traian Basescu a intervenit prin telefon. Gogomania cu "bagatul castii in ureche" pentru a i se spune din regie ce sa declare i-a fost susurata presedintelui de cineva care a vrut sa-i imblanzeasca esecul suferit prin replicile deopotriva demne si inteligente ale tanarului respectiv. Iar el s-a grabit sa si-o asume. In decor de Ludovic al XIV-lea de pe Dambovita.
×
Subiecte în articol: basescu traian editorial