x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale “Lumea, americanii şi noi”

“Lumea, americanii şi noi”

de Adrian Năstase    |    28 Mai 2013   •   16:29

În ultima perioadă, relaţia româno-americană, cel puţin la nivelul dezbaterii publice, pare a se concentra pe câteva teme principale - explorarea/exploatarea  gazelor de şist (contractul Chevron), eşecul contractului cu Bechtel, scutul de la Deveselu, explorarea gazelor din Marea Neagră (firma Exxon), revenirea în România a lui Mark Gitenstein pentru a prelua conducerea Fondului Proprietatea. Unele dintre aceste teme generează opinii şi argumente contradictorii.  Deocamdată, relaţia economică se desfăşoară în principal într-un singur sens, iar valoarea schimburilor a rămas, practic, la nivelul anului 2004. Relaţia militară funcţionează  bine, dar ea este dependentă de interesele strategice din zone terţe. Relaţia politică, vizitele la nivel înalt ar trebui probabil dinamizate. Pentru asta ar fi nevoie însă ca România să-şi clarifice “profilul” geo-strategic şi să-şi definească propriile interese în planul politicii internaţionale.

La nivelul opiniei publice din România este greu de acceptat că românii, pentru a călători în SUA, au nevoie, ca şi pe vremea lui Ceauşescu, de viza de intrare. Bătălia pentru “Visa waiver” îmi aduce aminte de bătăliile pe care le-am dus pentru un alt “waiver” - cel referitor la amendamentul Jackson/Vanick (clauza naţiunii celei mai favorizate în materie de comerţ, pusă în legătură cu politica în materie de drepturi ale omului; în mod paradoxal, Rusia a beneficiat de ridicarea acestei restricţii înaintea României!).

După încheierea Războiului Rece şi schimbările politice de la Bucureşti, din 1989, a urmat, în relaţiile româno-americane, un capitol nou, caracterizat prin numeroase proiecte comune, dar şi de unele divergente. Am fost martorul multora dintre ele. De aceea am decis să prezint într-un volum intitulat “Lumea, americanii şi noi”, ce va fi lansat la Bookfest, la 2 iunie, unele dintre temele examinate mai rar - rolul Americii în lumea postcomunistă, rolul SUA în evoluţiile din România de după 1989 sau relaţiile noastre bilaterale - sub aspect politic, strategic sau economic. De aceea, vă invit şi eu la Târgul de carte ce se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni.

×