x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Luptand cu vorbele si cu falsele promisiuni

Luptand cu vorbele si cu falsele promisiuni

22 Aug 2006   •   00:00
Luptand cu vorbele si cu falsele promisiuni

Miliardarul american de origine un-gara George Soros semneaza un co-mentariu pe tema razboiului impo-triva terorii promovat de presedin-tele american George W. Bush. Va prezentam acest comentariu in exclusivitate.

Miliardarul american de origine ungara George Soros semneaza un comentariu pe tema razboiului impotriva terorii promovat de presedintele american George W. Bush. Va prezentam acest comentariu in exclusivitate.

De aproape cinci ani, "razboiul impotriva terorii" s-a dovedit a fi o falsa metafora, care a adus dupa sine politici contraproductive si autodistructive. O figura de stil inselatoare a fost aplicata la propriu pentru a lansa un razboi adevarat pe cateva fronturi, inclusiv in Irak, Gaza, Liban, Afganistan si Somalia. Mii de civili nevinovati au fost ucisi, infuriind milioane de oameni din intreaga lume.

Nici pana acum Al Qaeda n-a fost anihilata, dupa cum s-a vazut din recentul complot care viza aruncarea in aer a unor avioane de pe ruta Londra - Statele Unite. Acel complot, care ar fi putut provoca mai multe victime decat atentatele de la 11 septembrie 2001, a fost dejucat datorita vigilentei autoritatilor britanice si a serviciilor secrete. Dar in mod sigur nu va fi ultimul.

Din pacate, publicul american a acceptat fara cracnire metafora razboiului ca pe un raspuns normal la ce s-a intamplat la 11 septembrie. Intr-adevar, chiar si acum, cand este recunoscut faptul ca invadarea Irakului a fost o gafa, "razboiul impotriva terorii" ramane un cadru in care politica americana trebuie sa se adapteze. Majoritatea politicienilor democrati sunt de acord cu el, de teama ca vor fi catalogati drept "slabi" la capitolul aparare.

Dar sprijinul continuu pentru razboiul impotriva terorismului nu-l face mai putin autodistructiv. Prin insasi natura sa, razboiul provoaca victime nevinovate, si cu atat mai mult cu cat se poarta contra teroristilor, pentru ca teroristii stiu sa se ascunda. Mortii, ranitii si umilirea civililor genereaza ura si resentimente in randul familiilor si comunitatilor lor, ceea ce da nastere sprijinului pentru teroristi.

Mai mult inca, terorismul este un lucru abstract, care uneste toate miscarile politice care folosesc tactici teroriste. Al Qaeda, Hamas, Hezbollah, insurectia sunnita si Armata lui Mahdi din Irak sunt forte foarte diferite, dar razboiul global impotriva terorismului al presedintelui George W. Bush nu ne mai permite diferentierea acestora si, deci, nici sa-i tratam in consecinta. Inhiba atat de necesarele negocieri cu Iranul si Siria, pentru ca sunt state care sustin gruparile teroriste.

In acelasi timp, asa cum au aratat si britanicii, grupuri precum Al Qaeda pot fi contracarate cu ajutorul unor servicii secrete foarte eficiente. Accentul pus pe actiunea militara in cadrul razboiului antiterorist nu face decat sa sporeasca amenintarea terorista si face sarcina agentiilor de informatii si mai dificila.

Osama bin Laden si Ayman al-Zawahiri sunt inca in libertate, iar noi trebuie sa ne concentram pe gasirea lor, daca e vorba sa prevenim atacuri precum cele care au fost dejucate in Anglia.

In fine, razboiul contra terorismului trage o linie intre "noi" si "ei". Noi suntem victimele nevinovate; ei sunt cei care comit actele teroriste. In timp ce parem a nu observa faptul ca si noi am devenit faptasi in acest proces, mare parte din restul lumii o observa - iar aceasta discrepanta in perceptie a slabit puternic credibilitatea si pozitia pe plan international a Americii.

Luati impreuna, acesti factori ne dau asigurarea ca razboiul impotriva terorii nu poate fi castigat. Din contra, un razboi nesfarsit impotriva unui inamic nevazut provoaca mari pagube nu doar autoritatii si prestigiului nostru in lume, ci si societatii noastre. A dus la o extindere periculoasa a puterilor executive, a patat atasamentul nostru la drepturile universale ale omului si a inhibat procesul critic care este esenta unei societati deschise. De asemenea, costa o multime de bani. Si mai important, razboiul impotriva terorii a distras atentia de la alte sarcini urgente pe care le avea de rezolvat administratia americana, cum ar fi sa termine treaba pe care am inceput-o in mod corect in Afganistan, rezolvand criza globala de energie si problema proliferarii nucleare.

Cu influenta americana in usor declin, Omenirea este in pericol de a aluneca intr-un cerc vicios de escaladare a violentei. Putem scapa doar daca noi, americanii, repudiem razboiul impotriva terorismului ca pe o metafora falsa.

Daca perseveram pe actuala linie, situatia va continua sa se deterioreze. Nu este testata vointa noastra, ci intelegerea realitatii. Este dureros sa admiti ca necazurile noastre sunt aduse de propriile conceptii gresite. Dar a nu admite adevarul se va dovedi a fi si mai dureros pe termen lung. Puterea unei societati deschise consta in abilitatea acesteia de a-si recunoaste si corecta greselile. Acesta este testul cu care ne confruntam noi acum.
George Soros,
om de afaceri, filantrop si activist politic liberal, autor al lucrarii: "The Age of Fallibility: Consequences of the War of Terror"

  • Copyright: Project Syndicate, 2006
  • www.project-syndicate.org
  • Traducerea si adaptarea: Marina Constantinoiu
  • ×
    Subiecte în articol: editorial impotriva razboiul