x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mă piş pe voi!

Mă piş pe voi!

de Lucian Avramescu    |    24 Iul 2012   •   13:16

E un citat. Un citat vulgar, pe care ma simt obligat sa-l cocot in fruntea acestui comentariu, nu fara ezitari. Un citat din filosofia politica si de viata a lui Traian Basescu. O definitie a atitudinii presedintelui fata de oameni si, in cele din urma, fata de poporul sau. Nu sunt cele mai descheiate la nasturi vorbe ale presedintelui. Voi aminti doar cateva, legate de indivizi sau colectivitati. Fa, tu cu cine te f... ? Primaria Capitalei, la iesirea din birou a primarului care acompania o functionara juna care s-a facut rosie ca racul. Cei de fata au privit in jos. Miting de protest la Ministerul Transporturilor. Ministrul intreaba din balcon ce vor protestatarii. Salarii omenesti, raspund acestia. Va dau p..a, raspunde ministrul. Mihai Erbasu, cu o saptamana inainte de a-si pune capat zilelor. Are o firma de constructii care a castigat licitatia pentru lucrari importante in Capitala. Sta de patru ore la usa primarului general Basescu. Sunt indicii ca primarul e singur in birou si nu face nimic. Eventual bea. Erbasu are nevoie sa lamureasca lucruri importante care priveau direct cetatenii bucuresteni si care tineau de primarul general. Primarul il umileste pe unul dintre constructorii care au facut cladirea parlamentului de azi, obiective de referinta, el si altii ca el. Oricum, mai mult decat Basescu, infirm la capitolul realizari in folosul cetatenilor. O secretara crapa usa primarului si-i comunica ceva. Apoi ii reaminteste, din mila sau respect pentru constructor, ca domnul Erbasu e inca aici. Din birou se aude un urlet menit sa fie auzit de cel care astepta: "Da-l in p... mea!' Erbasu pleaca livid.

N-am nimic cu limbajul lui T. Basescu. Sa injure si sa spurce cat are chef. Tragedia este ca personajul, cu desavarsire malefic, arata si prin acest limbaj de carciuma ca nu da doi bani pe nimeni si mai ales pe poporul lui. Ce se petrece acum? Presedintele se afla in fata unui vot majoritar care-l trimite acasa. Cei mai multi dintre cetateni s-au saturat de Basescu. Desfasurarea democratica si normala a scrutinului are un rezultat previzibil. Un politician care respecta regulile unui stat de drept accepta realitatea, chiar daca-i e nefavorabila. Ei bine, Basescu o calca in picioare. Indiferent de rezultat, zice el, nu plec. Ce-o sa-mi faceti? Nu ies din Cotroceni. Armata lui de profitori s-a pus in miscare si incearca sa traga dupa ea prostimea, nehotaratii, scarbitii de politica. Majoritatea ramane insa hotarata sa-l trimita acasa. Ultima arma basista - diversiunea, imputirea aerului asa cum face acel personaj al lui Marin Preda care, simtind ca va fi pus la pamant, se preface ca nu lupta, se scalamba ca o paiata iar in final da un part. Reteta este uluitoare si scriitorul nu pricepe cum de i-a trecut asa ceva prin cap. Gloata e aiurita, iar infrantul iese din incurcatura printr-o mizerie.

In lupta dreapta, T. Basescu pierde zdrobitor duminica. Ce face el? Provoaca – nu e departe – un razboi civil. Abia acum e lovitura de stat. Distruge ultimele echilibre ale unei tari secatuite, sarace, indatorate. Calca in picioare, asa cum a facut mereu, democratia. Se pisa, pana la urma, pe poporul roman.

×