x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Majoritatea toxica si guvernul-nechezol

Majoritatea toxica si guvernul-nechezol

de Sorin Roşca Stănescu    |    09 Feb 2012   •   13:13
Majoritatea toxica si guvernul-nechezol

De ce romanii protesteaza in continuare, ca cetateni sau prin intermediul nenumaratelor organizatii ale societatii civile, desi Presedintele Traian Basescu le-a oferit pe tava sacrificii rituale in serie? L-a readus pe Arafat. A aruncat la lada de gunoi asa-zisa reforma a sanatatii. L-a zvarlit pe horn pe unul dintre principalii sai favoriti, Teodor Baconschi. Cel care ii promisese un milion de voturi luate prin telepatie romanilor din strainatate. A sacrificat Guvernul. A raspuns pana si provocarii din Piata Universitatii, cea cu papucii oferiti doamnei Udrea, extragandu-si protejata din noul Guvern. Ocazie cu care a mai facut un sacrificiu ritual, scotandu-i din dispozitiv pe toti greii partidului. Ce mai vor romanii? De ce protesteaza in continuare?

Raspunsul simplu este ca cetatenii acestei tari au localizat raul. La Cotroceni. Asa ca ceea ce doresc ei de fapt este demisia Presedintelui. O schimbare de regim. Care nu poate fi facuta cu aceeasi coalitie la putere si cu un guvern coafat. Pe care il putem numi, inca de pe acum, guvernul-nechezol. Expresia potrivita pentru cei care isi mai amintesc, cum bine spunea doamna deputat Mariana Campeanu, de cafeaua surogat pe baza de paie pe care erau siliti sa o bea romanii de rand, in timp ce nomenclatura avea privilegiul de a consuma cafea naturala dar rasuflata.

Raspunsul sta intr-un simplu calcul aritmetic. Ce este, de fapt, aceasta coalitie care se cramponeaza de putere si care constituie fundamentul regimului Basescu? Ce avem acolo? Avem 14 parlamentari ai minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, care reprezinta, cel putin teoretic, mici comunitati de turci si tatari, de italieni, de bulgari si asa mai departe. Sunt cetateni care in totalitate reprezinta mai putin de 1 la suta din populatia Romaniei si care sunt raspanditi pe o arie geografica larga. Reprezentarea lor este mai mult teoretica. Mai mult simbolica. Niciodata cel care ii reprezinta pe italieni, de exemplu, nu a avut posibilitatea sa discute cu toti. Sa afle de la acestia ce vor. Si cu atat mai putin acum, nu i-a intrebat daca sunt sau nu solidari cu cei mai multi dintre compatriotii lor romani, care doresc sfarsitul grabnic al regimului Basescu. Acesti reprezentanti ai minoritatilor se reprezinta pe ei insisi. Si au propriile lor interese. Nu exista nicio alta explicatie pentru faptul ca intotdeauna ei se gasesc alaturi de partidele aflate la putere. Niciodata in opozitie.

Dincolo de acesti aproape 1 la suta, admitand, prin absurd, ca ar fi reprezentati, mai avem un procent de 1 la suta. Tot la putere. Este un partid devenit parlamentar prin violarea Constitutiei, intrucat nu a participat niciodata la alegeri. Este vorba de UNPR, unde s-au adunat politicieni din diferite partide politice, nemultumiti fie de functiile detinute acolo, fie de statutul de opozanti distantati de cascavalul puterii. Deci sa spunem ca avem pana acum, in cel mai bun caz, o legitimitate de 2 la suta.

Urmeaza UDMR. Care nu mai este singura formatiune politica reprezentandu-i pe maghiari. Mai sunt inca doua. Una chiar periculoasa, initiata de pastorul Laszlo Tokes. Dar sa admitem, prin absurd, ca toti maghiarii din Romania sunt multumiti de regimul Traian Basescu si sustin cu ardoare ramanerea UDMR la putere. In aceste conditii, mai adaugam 5 la suta. Pana acum, regimul Traian Basescu are o legitimatate maxima de 7 la suta.

Urmeaza PD-L. Partidul care a inregistrat cea mai catastrofala prabusire dupa PNTCD. A ajuns la maximum 15 la suta. Conform tuturor sondajelor, indiferent de cine comandate.

Asa stand lucrurile, ce constatam? Coalitia care e majoritara in Parlament nu mai este sustinuta decat de maximum 22 la suta dintre cetatenii Romaniei. Cum sa nu explodeze mamaliga romaneasca? Cum sa inghita romanii povestea cu guvernul-nechezol?

Sursa: CorectNews

×