x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mama domnului Boc şi tortul prezidenţial

Mama domnului Boc şi tortul prezidenţial

de Lucian Avramescu    |    18 Iun 2012   •   11:33

Chimia personalitatii presedintelui Basescu nu admite, atunci cand i te adresezi, decat cuvinte care contin o reverenta. Absenta unei modulari respectuoase din silabe echivaleaza cu insulta si crima de lezmajestate. Facand cobilita din spusele care-l evoca, incovoindu-te verbal pana la pamant, iti apropii ingaduinta prezidentiala si-l poti nimeri dispus sa te unga sef sau sefut peste bani publici. La ICR de pilda. Acolo ai parghiile sa te autoproclami genial si sa traduci, in zece limbi anual, mediocritatea amicilor. Domnul Basescu poate fi biruit prin curtoazie.

Cineva mi-a povestit, traind multi ani in preajma actualului presedinte, ca nimic nu-l doboara mai tare decat un compliment. Nimeni, ca dumneavoastra, glasuia transpirata de emotie o doamna din primaria Bucurestilor, pe vremea cand domnul Basescu era doar primar general, nu stie sa descuie lacatele ruginite. Emotionat ca o juna care e ceruta prima oara de nevasta, dupa numeroase esecuri amoroase consumate doar pe saltea, primarele a uns-o imediat prefect.

E vulnerabil locatarul din Deal? Poate fi biruit cu o vorba de alint? Da, esti tentat sa zici. Ei bine, eu am constatat azi ca presedintele e sensibil de felul lui. E aproape romantic. E nativ educat. Aduce flori si te felicita cand iti aniversezi ziua venirii pe lume? Fleac! Asta o fac multi. Ei bine, presedintele nostru, vasal al substantei sale native, e in stare sa te felicite de ziua parintilor, bunicilor, sa lacrimeze cu tine la doi ani de la decesul unei verisoare de gradul trei, octogenare.

Iata un suflet sensibil. Iata o pilda de comportament. Iata, mi-am zis, aproape doborat de emotie, afland ca presedintele Republicii noastre, in plin scandal cu Ponta legat de Bruxelles, in toiul framantarilor cu cotonogeala din PDL, il apeleaza telefonic pe Boc, acesta din urma nadusit de luptele interne de partid, pentru a-l felicita de ziua mamei sale. L-o fi sunat sa-i transmita pe cine sa puna in locul lui la sefia partidului care a inceput sa fie defunct? L-o fi sunat sa se bage in ciorba PDL si sa decida? L-o fi sunat, curat constitutional, sa-i dea mutarile? Nu, nu si iar nu.

Domnul Basescu - si n-o aflam pe surse, ci chiar de la domnul Boc, persoana stimabila - l-a sunat spre a-i transmite cele bune mamei sale care a ajuns la varsta unui tort pe care incap cu greu lumanarile anilor. Stiti, putea spune Boc, sunt cutremurat de emotie, dar partidul se cam duce dracului, am uitat de mama, dumneavoastra ar trebui sa... Boc, Boc, Boc, s-a clatinat verbal presedintele, de cate ori sa-ti spun ca nu ma intereseaza partidele, nu intra in fisa postului, eu dorm cu Constitutia sub cap cum dormea primarul ala din Prahova cu poza Nuticii sub perna, eu nu incalc, nu...

Da, dar suntem intr-un moment de cumpana, domnule presedinte! Boc, te-am sunat pentru ziua mamei tale, maine il trimit pe Lazaroiu cu un buchet de flori, nu-i trimit mai mult ca se interpreteaza. Si sa-ti intre bine in cap: poti avea mai multe functii, poti trada mai multe tari, dar ai o singura mama. Se inchide cortina. Poporul plange. Plang si eu.

×