x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mâncătorii de rădăcini

Mâncătorii de rădăcini

de Adrian Cercelescu    |    05 Ian 2016   •   07:47

Noua Biblie a Fiscului, intrată în vigoare de Revelion, încurajează datu’ la cap. Câți bani poate avea pe ea o bătrânică ieșită inconștient pe stradă la ore cu lumină slabă? Poate zic cel mult zece lei, dar să luăm această medie optimistă. Din 5,7 bunicuțe căzute în gang după căderea întunericului, se poate plăti lunar CASS-ul devenit obligatoriu de la 1 ianuarie chiar și pentru persoanele cu zero venituri. Zdrang! Decât să plângă mama mea, mai bine să plângă nepoțeii ei. Dacă la ghișeele ANAF, în loc de contabili sictiriți, am pune cel mai prost agent din bancurile cu polițiști, prima întrebare ar fi: „Păi, dacă nu câștigi nimic, de unde ai, mă, bani să plătești Sănătatea?”.

Simplu. Ne-a explicat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, tehnocratul Gabriel Biriș. Omul s-a exprimat așa: „Cum poți să zici «am trăit fără niciun venit» timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? (…) Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat?”. Din calculele secretarului Finanțelor iese că se poate scoate cam jumătate de miliard de euro de la cei cu venit zero.

Sigur, noul Cod Fiscal a fost născocit de politicieni înainte ca ura populară să aducă la guvernare Cabinetul Cioloș. Dar dacă nici tehnocrații lui n-o să reabiliteze partidele, atunci animalul politic român e ca și mort. Așa cum intuia și finanțistul Biriș, e greu de acceptat că în România există trei milioane de mâncători de rădăcini - cam o treime din forța activă de muncă. Poate că mulți lucrează la negru, la zi, la ce pică, dar e ușor de intuit în ce hal sunt plătiți, dacă riscă să moară decât să plătească 50 de nenorociți de lei pentru Sănătate. Și exact pe buzunarele lor face construcții bugetare guvernul tehnocrat, format din persoane care au renunțat la venituri exotice pentru a intra într-un fel de an sabatic la conducerea României.
 

×