x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Marca băsesciană: venin şi minciună

Marca băsesciană: venin şi minciună

de Petru Calapodescu    |    15 Iul 2012   •   12:24

In sirul de dezinformari, diversiuni si minciuni grosolane, amestecate intr-un cocteil scarbos, pe care - si ii dau dreptate - Victor Ponta il definea drept "actiuni ticaloase de denigrare a Romaniei", am asistat in weekend la inca o serie de livrari de la "fabrica" de pe str. Comanita, unde s-a retras suspendatul si de unde ies periodic, ca dintr-o viziuna, el si camarila sa deja rarefiata.

Duminica la pranz s-a itit cu o declaratie, de asta-data de la sediul PDL, Traian Radu Ungureanu. Facand clabuci la gura ca - din cauza cerbiciei cu care Ponta a cerut unor politicieni germani ca, inainte de a acuza prabusirea democratiei la noi in tara (desigur, Ungureanu intelegand prin democratie gasca din jurul lui Basescu) - "Romania Kaput!". Slinoasa si penibila interpretare. Romania, Guvernul si Parlamentul roman nu au nimic de impartit cu Germania, cu poporul german, dimpotriva. Le cer, insa, unor politicieni berlinezi sa nu arunce cu noroi fara a se informa in prealabil. Doar pentru ca "omul lor de la Bucuresti" - cel care le sustinea obedient, la Bruxelles si la Strasbourg, ideile de austeritate salbatica, contra intereselor propriului popor - e supus evaluarii romanilor, prin cea mai democratica forma a democratiei: referendumul. Nu e vorba de nici un nationalism absurd, ci de demnitate nationala. Nu ma mira, insa, prestatia lui T.R. Ungureanu. Nu-i altul decat cel care acum cativa ani, angajat la "Cotidianul", a fost usuit de colegii sai, care au descoperit ca figura ca mercenar pe statele de plata ale PDL, iar apoi Basescu l-a rasplatit cu un post de europarlamentar. Pentru ca, la Bruxelles si la Strasbourg sa faca impreuna cu Monica Macovei, un perfect cuplu de denigratori ai Romaniei, depasindu-l pana si pe Laszlo Tokes.

Sa nu-l sarim, insa, pe personajul principal, Traian Basescu. Persista, cum a facut-o si sambata, nu la carciuma, ci la Cluj, in a perora ca i se vrea capul, deoarece el ar apara independenta justitiei, de a carei frica adversarii sai corupti tremura ca varga. E o brutala fractura de logica in acest slogan. Traian Basescu si camarila sa se afla la putere de opt ani, in ultimii patru, cu Boc, detinand cheia casei de bani publici. In tot acest timp, nu formatiunile aflate acum in USL au avut la indemana Bugetul, l-au putut frauda, l-au putut drena prin sumedenie de contracte oneroase, in favoarea clientelei politice, cum sunt afacerile grosolane de la MDRT sau de la Transporturi.

Nu pesedistii, liberalii sau conservatorii au avut mijloacele de a rataci in ceata sute de milioane si miliarde de euro, asa cum rezulta acum din audituri. Sau adunau cu sacosa bani pentru partid. Nu USL a manarit pana si fonduri europene, ceea ce a determinat suspendarea fondurilor POSDRU sau oprirea lucrarilor la autostrada Arad - Nadlac, intre multe altele. Nu stiu ca penalii Falca, Ridzi, Pasat, Solomon, Apostu si restul cohortei sa faca parte din USL. N-o sa spun ca USL e alcatuit din paji si fecioare, ca nu sunt si acolo tipi care au insomnii, dar nu pentru afaceri care sa insemne praduirea banului si patrimoniului public. Pentru ca tot veni vorba, mare ti-i minunea, Doamne! Dintre aparatorii inversunati ai lui Traian Basescu lipsesc, in aceste zile fierbinti, piese grele ca Elena Udrea, Adrian Videanu, Alin Popoviciu, Botis, chiar Anca Boagiu. Ghici, ciuperca...

×