x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Marius Lăcătuş şi liga Cotrocenilor

Marius Lăcătuş şi liga Cotrocenilor

de Dan Dumitrescu    |    29 Oct 2007   •   00:00

Steaua se grăbeşte spre un revelion sărac. Poate cel mai sărac din căte au fost vreodată. Afirmaţia nu are suport doar in rezultatele proaste inregistrate in ultimul timp. Au mai fost situaţii in care Europa ne-a diagnosticat sever. Au fost şi perioade in care clasamentul radiografia slăbiciuni grele ale echipei. Dar parcă niciodată imaginea Stelei nu a fost mai zdrenţuită ca acum.

Reculurile din trecut aveau cauze concrete, identificabile. De obicei sărăcia din seifuri producea sărăcie in teren. In consecinţă şi antidotul se impunea de la sine. Găseai cureaua care să te ţină şi urneai carul din şleau. Acum conturile sunt dolofane. Dar ce folos? Sărăcia din fişete s-a mutat in capul conducătorilor. Steaua a devenit jucăria stricată a unor infantili care, deocamdată, se dovedesc incapabili să imagineze repunerea corabiei pe linia de plutire. Cu atăt mai incapabili cu căt se consideră tot mai capabili.

Steaua a pierdut la Cluj in faţa unei echipe care, de la revenirea in prima divizie, nu mai bătuse pe nimeni. Ce ironie! Imi vine in minte o istorie care prin antiteză defineşte neputinţa de acum a trupei din Ghencea. Era inainte de anul 2000 cănd Steaua a jucat ultima oară la Cluj, cu Universitatea. Preşedintele de atunci al Stelei le-a propus antrenorilor (Stoichiţă şi Lăcătuş) să facă echipa strămb. Să piardă meciul. Nu ştiu sau nu vreau să ştiu dacă respectivul preşedinte ar fi avut vreun avantaj din salvarea Clujului. Ştiu că motivul invocat m-a şocat. "Dacă vom căştiga luăm campionatul şi nu avem bani pentru premierea jucătorilor". Spuneam că eu am fost şocat. Dar Lăcătuş (antrenor secund şi jucător) a fost pe punctul de a lua cartonaş roşu la "talpa" pe care i-a pus-o stupidului mesager. "Nu contează dacă luăm primele sau nu. Luăm campionatul", a zis Fiara. Iar ceilalţi i-au fost alături. Cu o echipă care se chinuia să facă rost de zece mii de dolari pentru a mai cumpăra căte un jucător, Steaua a căştigat la Cluj.

A căştigat şi campionatul. Dar atunci cei care conduceau echipa erau legitimaţi de performanţele Stelei. Nu erau venetici recomandaţi de incompetenţă şi de abilitatea de a se inclina in faţa omului de la casierie. Gigi Becali declară că nu tremură şi nu se sperie de securiştii care postează mesaje ameninţătoare pe "globuri". Că nu se clatină atunci cănd comunistul de Băsescu şi naşul de Gică Hagi ii regizează vertaiuri pentru a-l invinge in Liga Cotrocenilor. Işi trage aroganţe cănd şi cum vrea el pentru că e invingător cu dedicaţie divină. Se inşeală amarnic Gigione al nostru. Dacă doreşte ca povestea lui să devină realitate, de fapt, va trebui să apeleze la cei legitimaţi de performanţele Stelei. Şi să-i lase să-şi facă treaba aşa cum ştiu ei mai bine. Aceasta este soluţia. Singura soluţie a momentului.

×
Subiecte în articol: editorial