x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Matematica fotbalului îi joacă feste lui Mureşan

Matematica fotbalului îi joacă feste lui Mureşan

de Dan Dumitrescu    |    22 Apr 2010   •   00:00

Turnantele incertitudinii par a fi deja negociate în acest final de campionat. Dacă nu vor apărea surprize de proporţii, poziţionarea în cursă a concurenţilor din fruntea clasamentului face citibilă ordinea sosirii. Chiar şi discursurile celor mai nervoşi propagandişti ai fotbalului par a fi lucrate la ton. Nu mai sunt acontate, cu aplomb şi porniri ameninţătoare, poziţiile de mare orgoliu. Se pedalează mai mult pe resemnare şi pe învăţarea de minte. Se pedalează pe devoalarea făcăturilor care au dopat mincinos parcursul unor echipe.

Acuzaţiile în astfel de cazuri nu sunt însă dimensionate la nivelul faptei. Ciorditorii care au comis-o mai subţire, atât de subţire încât la final nu au reuşit să-şi atingă obiectivele propuse, beneficiază de clemenţa justiţiarilor folclorici.
Nu scapă însă de eşafod cei care şi-au făcut din proptelele mincinoase scară către înaltul cel mai înalt.

Arpazii şi mureşenii de la CFR sunt vizaţi de cele mai tăioase reproşuri. Vinovăţia lor nu poate fi probată concret. Singura certitudine rămâne aceea că în favoarea CFR-ului s-au vărsat cele mai multe dintre erorile grave de arbitraj. "Fluieraşii" au dopat în prostie linia de clasament a CFR-ului. Ultimul care a comis-o a fost Augustus Constantin, la meciul CFR - Politehnica Timişoara. Neacordarea unui penalty clar oaspeţilor l-a determinat pe Marian Iancu să vorbească despre viciere de rezultat.

Şi, de această dată nu se mai poate spune că patronul Timişoarei exagerează, că fabulează aiurea. Marian Iancu are dreptate. Singurul care nu a observat acest lucru şi, pe deasupra, a mai ratat şi şansa de a tăcea, este Iuliu Mureşan. Nu ştiu cine i-a învârtit greşit cheiţa lui Mureşan. Cert este însă faptul că fruntaşul lui Paszkany a declarat: "Am pierdut două puncte numai din cauza lui Nuno Claro".
A dracului matematică asta a fotbalului.

Adică, uită Mureşan să recunoască faptul că Nuno Claro a risipit două puncte din cele trei pe care CFR-ul le primise cadou de la Augustus. Şi mai uită Mureşan să sărute mâna arbitrului pentru punctul cu care s-a ales în cele din urmă. Sau poate că a sărutat-o. Pe-a lui Augustus sau pe-a altor auguste personaje din fotbal.
Dar nu ştim noi.

Mai la vale de CFR, în clasamentul momentului, se situează Steaua. Echipă căreia Rapidul i-a turtit fesul pe bune şi într-un mare fel. Într-un aşa fel, încât Gigi Becali s-a aruncat în braţele modestiei şi remuşcărilor. Promite, în consecinţă, să se îndrepte şi să nu mai facă altădată. Numai că spovedania îi joacă feste şi face faţă de actualii colaboratori gafele pe care le-a făcut, în trecut, faţă de Hagi sau Piţurcă.

Când recunoaşte că a greşit faţă de predecesori, Becali ar trebui să recunoască şi meritele lui Stoichiţă. Pentru că în zeama lungă de la Steaua, echipă calică în achiziţii, puţini antrenori ar fi reuşit să pună vitaminele unor rezultate de locul doi în clasament.

Dinamo se zbate, şi ea, între revoltă, resemnare şi Doamne fereşte de mai rău!
Spectacolul din "Groapă" este însă mult mai complex. Merită tratare exclusivă.

×
Subiecte în articol: editorial