Stiti care e diferenta dintre un guvern grec si unul de-al nostru? Al lor macar a furat pentru popor. Legendarul functionar grec platit ca un semizeu a scandalizat occidentul, dar noi putem intelege fenomenul: politicienii lor au promis si au dat, spre deosebire de ai nostri care au promis si ne mai iau si-acum.
Omenirea a suportat in timp multe experimente tampite care au inrait-o, altfel nu se explica de ce aproape toti injura biata Grecie. Ea a aplicat visul de aur al fiintei umane angajate la stat: contract pe viata, paispe salarii pe an, pensie cat ultima leafa, platibila si dupa moarte. Faceti comparatia cu ce-i pe-aici si plangeti.
Sigur, totul s-a terminat cu asa-zisa tragedia financiara greaca. Dar uitati-va ce inseamna tragedie financiara intr-o tara care de mii de ani face bani si din ruine: numai saptamana trecuta au scos 100 de miliarde din ruina ministerului de finante din Atena. Deschideti televizoarele la orice ora si-o sa vedeti ca juma din populatia Greciei trage benzina in sticle si jumate le arunca in banci, guvern si celelalte monumente ale crizei. Credeti ca de nebuna face asta? Nu, de lucida: practic, poporul investeste in infrastructura dezastrului, care va atrage alti bani.
Vorba chinezilor, cand i-a rugat Europa sa bage miliarde in Grecia: Pai, un somer grec castiga mai mult decat un muncitor chinez. In mod stupid ne tot comparam cu bulgarii, ca si cum ar avea importanta daca ai pierdut trenul pentru doua ceasuri sau pentru doua si-un sfert. Uitati comparatia adevarata: grecii loviti de criza secolului au avut anul trecut 27.000 de dolari pe cap de locuitor – noi am scos 8.000. Una e sa te prinda foametea la 120 de kile si alta ascuns dupa o coada de matura. De retinut, deci, reteta grecilor: te imprumuti, furi, dar mai si produci cate ceva.
Ultima minune a crizei din Grecia e aia cu Porschele Cayenne. Un fost consilier al premierului a calculat si i-a dat ca exista mult mai multe seifuri d’astea 4x4 decat insi care sa poata justifica banetul cu declaratiile de la Fisc. Intr-un fel de Slobozia greceasca, adica un orasel destul de agricol, indicatorul 'Cayenne pe cap de locuitor' a batut New Yorkul. S-au facut niste masuratori si pe la noi si a iesit ca din cinci insi care conduc o masina scumpa, doar unul si-o poate permite fara o matusa milionara pe locul mortului.
Deci, iata vestea buna: la evaziune ne putem compara cu grecii. De ce spun ca-i buna? Pentru ca, in disperare bugetara, evaziunea a ajuns sa fie privita ca o resursa: o folosesti ingenios si iesi din necaz. Avem, deci, un potential urias. E ca in bancul cu calatorul care trebuia sa traverseze savana si isi ia la el o nicovala. Intrebat daca l-a lovit damblaua, zice: 'Nu, domne. Dar, daca vine leul, arunc nicovala si alerg mai repede'.