x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Meciul din beci

Meciul din beci

de Dan Constantin    |    16 Mai 2009   •   00:00
Meciul din beci

În această primăvară tristă pentru fotbalul românesc lupta sportivă se duce mai mult prin aresturile Poliţiei. Pe stadioane avem o privelişte de­zo­lan­tă.



Întrecerea bleagă pentru vâ­râ­tul băşicii în aţe este depăşită net de vigoarea bătăliei dintre galerii. Ul­tra­şii sunt supradotaţi cu pirotehnie, şi detaşamentele de pompieri şi jan­darmi riscă la greu pentru a stinge fo­cu­ri­le. Scorurile de pe gazon devin secundare, elemente vag statistice pentru stabilirea unui clasament volatil, uşor de schimbat prin decizii ale instanţelor sportive.

Te întrebi dacă mai există spirit spor­tiv, onoare, mândrie, competiţie reală?

Degradarea din societatea ro­mâ­neas­că a fost mult timp mascată de victoriile sportivilor.

Pe cât acestea s-au rărit, pe atât s-a instalat şi în sport cangrena morală care a mistuit în primul rând economia. Grupurile mafiote şi crima organizată nu puteau lăsa pe dinafara pre­o­cupărilor şi fenomenul sportiv.

Răul a pătruns aici cu aceleaşi metode de "succes" prin care a reuşit să falimenteze fabricile, să pustiască fermele şi să acapareze serviciile municipale. Surprinzătoare este doar capacitatea de rezistenţă a unor ramuri sportive la asaltul mafiei.

Fotbalul, fiind un centru de profit şi un "Nufărul" pentru onorabilităţi îndoielnice, a devenit ţinta grupărilor cu bani de spălat sau a unor posesori de averi născute peste noapte.

Lumea fotbalului românesc aflat în sărbătoare de centenar este alterată grav de practici ilegale, de evaziune fiscală şi corupţie. Cota lui de interes a fost supraevaluată de per­for­man­ţe­le tot mai rare ale echipei naţionale şi includerea câtorva cluburi în competiţiile europene.

Întrecerea internă, piramida care ar fi trebuit să susţină reprezentativitatea la vârf, a fost tot mai compromisă de scandaluri, violenţă, aranjamente dubioase între cluburi. Acest rău cunoscut şi răscunoscut de cei din fotbal a ieşit la suprafaţă nu printr-un proces intern de curăţare. Nu a fost o luare de atitudine a şefilor de cluburi, a Federaţiei, a Ligii. Omerta funcţionează în acest spaţiu şi sanc­ţi­o­nează firavele accese de conş­tiinţă. "Breasla" le taxează prin ex­clu­de­rea "excentricilor" cu atitudine şi co­loană vertebrală fermă. Clisma au aplicat-o procurorii. Cercetările, probele din dosare arată nivelul până la care s-a viciat întrecerea sportivă. "Tarifele" arbitrilor, legăturile cu responsabili din FRF, aranjamentele cu pariorii sunt acum "jucătorii" care marchează. În aceste condiţii, meciul de fotbal s-a mutat pentru o vreme în beciul Poliţiei. Valoarea de piaţă a Ligii I Realitatea are acum echivalentul în dosare şi zile de arest.

×
Subiecte în articol: editorial