x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale MegaloBăse

MegaloBăse

de Robert Veress    |    18 Iul 2012   •   15:36

Disperarea il impinge pe Traian Basescu spre dezvaluirea altor fatete ale caracterului sau, incompatibil cu statutul de presedinte. Este megaloman si aproape la fel de rupt de realitate, precum era Ceausescu Nicolae in decembrie 1989, cand invoca Marea Adunare Nationala, dupa ce fugise cu elicopterul din fata ultimei mari adunari a cultului personalitatii.

Auzi aici: 'Referendumul nu mai este despre Traian Basescu, este despre statul de drept. Daca electoratul valideaza aceasta optiune, Romania va fi izolata. (...) Mi-am dat seama ca nu am de ce sa fiu umilit, ma bat pentru Romania, nu pentru scaunul meu. Eu nu apar un scaun, apar Romania. (...) Validarea referendumului ar fi un dezastru politic pentru Romania. (...) Eu stiu vreo zece firme care trebuiau sa investeasca 10-15 milioane de euro in Romania si au plecat in mai. (...) Oamenii astia au reusit sa decredibilizeze Romania in trei zile, dupa ce am construit o Romanie credibila timp de opt ani. (...) Nu ma bat pentru mine, Traian Basescu nu mai este o problema, ma bat pentru Romania europeana.(...) Ii rog pe romani sa nu judece referendumul drept Traian Basescu versus Crin Antonescu, PDL versus USL. Pe 29, trebuie sa vina la vot romani care sa apere credibilitatea Romaniei. Din pacate, pe buletinul de vot scrie un nume. (...) Pe 29, daca voi fi demis, veti vedea, chiar si pe televiziunile care sustin USL-ul fara rezerve, ce i se va intampla Romaniei in Europa. (...) Stiti ce mi se pare extraordinar? Ca desi stau prost in sondaje, desi sunt erodat, cred ca romanii vor face ce trebuie pe 29. Vor continua sa ma injure, dar vor vota cum trebuie'.

Mesajul este foarte explicit, nu are nevoie de traducere. Il sintetizez, doar. Traian Basescu spune 'Eu sunt Dumnezeu (sau Zeus, daca vreti). Romanii vor continua sa se inchine la mine'.

Pana ieri, parea ca Traian Basescu doar cocheta cu ideea de a sustine ca demiterea sa ar insemna un dezastru pentru Romania. Se exprima mai voalat, vorbind de consecintele economice si politice ale masurilor impuse de USL, de presedintele interimar Crin Antonescu si de premierul Victor Ponta.

Avand, insa, acces la sondaje de opinie zilnice si vazand ca populatia nu este miscata de clasicele sale atacuri '322, moguli, antene, Felix, Nastase etc', Basescu s-a gandit sa ridice stacheta.

Din nefericire pentru el, nu cred ca il va ajuta nici atitudinea de zeu care invoca razbunarea divina, daca umilii sai supusi il vor renega. In pofida eforturilor sale si ale instrumentelor sale de propaganda, Uniunea Europeana nu a dat absolut niciun semn referitor la urmarile referendumului din 29 iulie, cerand doar ca acesta sa fie organizat corect. Nici macar Angela Merkel, care l-a sustinut deschis in campania electorala pe fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy, nu s-a aventurat sa-i pledeze cauza lui Traian Basescu, dincolo de mesajul politic de ingrijorare referitor la suspendarea acestuia, DACA aceasta s-ar fi facut cu incalcarea Constitutiei.

Dimpotriva, mesajul de azi al presedintelui Comisiei Europene este ca situatia in Romania este normalizata. Fireste, mai trebuie 'facuti pasi', 'luate masuri', dar cand nu a fost asa in rapoartele de evaluare referitoare la tara noastra?

Fireste ca, in esenta, concluzia Le Figaro este corecta: 'Criza politica din Romania reprezinta o chestiune de cultura politica, in conditiile in care orice partid care ajunge la putere considera ca are dreptul sa schimbe totul, inclusiv regulile jocului'. Dar, exista si o nuanta foarte importanta, ce ar fi completat analiza cotidianului francez: Romania este in criza politica de 8 ani de zile, cauza poarta un nume si ar fi continuat sa genereze criza inca cel putin doi ani, pana la expirarea mandatului sau.

Credeti ca exista 'vreo zece firme care trebuiau sa investeasca 10-15 milioane de euro in Romania si au plecat in mai'? Nici eu. Mai curand, cred ca exista numerosi investitori si potential investitori, care asteapta sa vada daca se va prelungi sau nu criza politica in Romania, dupa data de 29 iulie. In care varianta credeti ca se va prelungi criza politica? Ghici ghicitoarea mea...

×