x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Milioane de pensionari la uşa lui MRU

Milioane de pensionari la uşa lui MRU

de Petru Calapodescu    |    20 Apr 2012   •   11:41

Un hot e dovedit ca, de doi ani, luna de luna, a jefuit o locuinta. I se atrage blajin atentia ca nu-i frumos, de-acum inainte sa nu mai faca asa ceva, dar instanta nu-l trimite in puscarie si nici cel putin nu-l obliga sa dea inapoi ce a furat. Altfel spus, ce-a mancat lupul e bun mancat.

Exact asta se intampla acum, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca statul a incasat abuziv cota de 5,5% pentru asigurarile de sanatate, aplicata printr-o ordonanta de urgenta din 2010, a lui Boc, nu doar diferentei dintre pensiile mai mari de 740 lei si aceasta suma, ci global, pe intreaga pensie. Sunt peste 2 milioane de pensionari in aceasta situatie, iar decizia CCR i-a pus pe jar. Talhariti timp de doi ani, oamenii cer nu numai stoparea abuzului, ci si restituirea banilor care, pentru multi dintre ei, inseamna enorm. Pensionarii s-au imbulzit cu cereri in acest sens la casele judetene sau - in judetul Arges, unde magistratii deja anticipasera si se pronuntasera in privinta dreptatii lor - la instante.

Care este reactia autoritatilor centrale ale statului? O incredibila, din nou, balbaiala, o inadmisibila lipsa de reactie profesionista si imediata. Pupila lui Gheorghe Falca, promovata ministru al muncii, Claudia Boghicevici, a iesit vineri la pranz intr-o expediata conferinta de presa, fara a propune barem o solutie practica, ci repetand papagaliceste cateva propozitii. Anume, ca si in luna mai banii vor fi retinuti, ministerul avand 45 de zile la dispozitie spre a aplica hotararea CCR, dar, oricum, sumele jefuite pana acum nu vor fi date inapoi, decizia operand pentru... viitor. Sefa Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu, a trecut si ea la microfon, ingaimand aceleasi idei si aruncand mingea in terenul Ministerului Finantelor, care s-ar putea pomeni in fata unor dezechilibre bugetare.

Aha, am inteles, echilibrul bugetar sta; in Romania, in talharirea pensionarilor, nu in recuprarea a 20% din PIB, care reprezinta evaziunea fiscala, nu in cele 6 miliarde de euro, la cat se ridica datoriile, in primul rand ale companiilor de stat, la Bugetul de asigurari sociale, nu in cele 110 milioane de euro despre care Curtea de Conturi afirma ca au disparut in neant chiar de la Casa de Pensii. Scandalul depaseste, categoric, astfel de ministri si functionari publici.

La usa Guvernului, direct a premierului Ungureanu, se afla acum peste doua milioane de pensionari, care asteapta masuri practice imediate. Atat de punere de acord a activitatii administrative cu decizia CCR, cat si, mai ales, a gasirii solutiei legislative privind restituirea sumelor deja furate. Solutie care poate fi ori o ordonanta de urgenta, ori un proiect de lege, rapid aprobat de Parlament si prin care sa li se restituie oamenilor sumele furate.

Nu in ultimul rand, pornind chiar de la decizia CCR, organizatiile de pensionari ar putea depune si o plangere penala contra celui care, Emil Boc se numeste, a initiat acum doi ani respectiva masura abuziva, cu grave consecinte la nivelul intregii societati. Lumea s-a saturat de gargara cu "raspunderea politica", a cam venit vremea si a raspunderii juridice.

×