x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ministrul Habarnam

Ministrul Habarnam

de Serban Cionoff    |    10 Oct 2015   •   15:56

Liviu Dragnea a făcut un gest care poate fi considerat o veritabilă premieră în activitatea legislativului românesc din ultimii ani. A decis să revadă Legea defăimării eliminând prevederile care ar risca să producă interpretări greşite. Gest remarcabil cu atât mai mult cu cât vine după ce legea a trecut de Senat, Camera Deputaţilor fiind, acum, camera decizională. Pentru că dacă s-ar fi luat după năravul politicianist, zdravăn încetăţenit la noi, Liviu Dragnea se putea prevala de situaţie, luându-l pe „acum e prea târziu” în braţe… şi cu asta- basta!

Fără îndoială, au existat observaţii, sugestii sau critici argumentate şi convingătoare transmise din spaţiul public de care autorul legii a ţinut seama. Observaţii care au venit din mediul juridic, academic,universitar, dar şi din cel politic sau parlamentar, ceea ce dovedeşte creşterea responsabilităţii civice şi preocuparea unor segmente reprezentative ale societăţii noastre pentru prevenirea şi stoparea oricărora abuzuri şi nedreptăţi.

De aceea, nu poate decât să contrarieze- ca să nu spun mai mult- reacţia ministrului justiţiei, Robert Cazanciuc. Întrebat de ziarişti care este opinia sa- ca ministru de justiţie, nu ca persoană particulară!- despre această lege, domnia sa a răspuns exact aşa: „Nu am citit textul integral să vă spun dacă aş fi avut sau nu vreo observaţie faţă de text, dar ideea de protecţie a demnităţii umane este evidentă.”

În aceste împrejurări, mă întreb şi întreb: dacă avem un ministru- nota bene: ministrul justiţiei!- care, deşi recunoaşte că „nu a citit integral” un text de lege trimis spre dezbatere şi aprobare Parlamentului, îşi dă cu părerea despre el, cum altfel l-am putea numi decât „Ministrul Habarnam”?!

Mai grav este,însă, faptul că răspunsuri de aceeaşi factură habarnamistă a mai avut ministru Robert Cazanciuc şi în cazul Rarinca, ca şi în cel al bandei de violatori de la Vaslui. Habarnamismul numindu-se, în opinia sa, respectarea independenţei justiţiei.

Şi atunci să ne mai mirăm că un magistratului răspunde solicitării avocaţilor lui Sorin Oprescu ca, dată fiind agravarea crescândă a stării de sănătate, să i se permită acestuia să fie tratat într-o altă unitate din sistemul sanitar alta decât cea din arestul Poliţiei Capitalei, că „ar fi trebuit să ştie de aceste afecţiuni (Sorin Oprescu n.n) atunci când a săvârşit infracţiunile”?! Desigur, informaţia a circulat „pe surse” şi poate că este doar un zvon. Numai că, necontestată până acum, această informaţie circulă şi aduce prejudicii imaginii publice a magistraţilor? Nu era cazul ca ministrul de justiţie, în calitate de membru al CSM, să sesizeze inspecţia judiciară? Urmând ca, dacă informaţia se confirmă, să fie sancţionat magistratul, iar, dacă nu se confirmă, să fie sancţionat cel care a lansat-o, bineînţeles dacă acesta lucrează într-una din instituţiile justiţiei?
Ar fi, încă, multe de spus despre habarnamismul cronic de care suferă ministrul Robert Cazanciuc, dar mai abţin... Şi fac asta nu pentru că mi-ar fi teamă că intru sub incidenţa Legii defăimării. O să îmi atrageţi atenţia că, după ce a fost adoptată şi promulgată de către Preşedintele României, această lege nu poate produce, retroactiv, efecte. În alte părţi aşa ar fi, însă la noi, unde despre un magistrat se susţine că a debitat orori precum cele despre Sorin Oprescu şi, nici până acum, mai marii justiţiei nu cercetează situaţia, mă tem că şi aşa ceva este posibil.
Revenind la Legea defăimării şi salutând,încă o dată, gestul iniţiatorului său de a o revedea în funcţie de observaţiile primite, nu pot să nu îmi amintesc şi că, tot Liviu Dragnea, i-a pus straşnic la punct pe cei care, într-o reuniune statutară a PSD, au cerut schimbarea din funcţie a ministrului Robert Cazanciuc pentru habarnamsmul de care dă dovadă zi de zi, ceas de ceas şi pas cu pas.

Aştept,aşadar, să văd dacă, după tot mai multele dovezi despre stilul habarnamist de a lucra al ministrului Robert Cazanciuc, Liviu Dragnea îi va aplica aceeaşi unitate de măsură, revizuindu-şi părerea că (încă) deţinătorul portofoliului justiţiei este „un ministru foarte bun şi foarte conectat la sistem”…


 

×