x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mintea neliniştită a şoferului

Mintea neliniştită a şoferului

de Maria Timuc    |    27 Oct 2011   •   21:00

Ce spune un mistic despre vitezo­mani? Ce vede un mistic in enervarile soferilor? Ce vede un mistic in spatele accidentelor de circulatie, in care mor anual atatia oameni cati ar muri daca ar fi un razboi sau un cutremur? Enervarea, vitezomania, injuraturile, incalcarea regulilor, furia, iritarea la volan nu sunt altceva decat 'defulare', metode de eliberare a raului interior, metode de calmare a mintii, spune Osho. 'Un taietor de lemne nu are nevoie de o tehnica de calmare, pentru ca, prin taierea lemnelor, el isi poate elimina energia negativa. Un spargator de piatra nu are nevoie de meditatii pentru a-si calma mentalul.

Dar pentru omul modern, lucrurile s-au schimbat. Acum traiesti intr-un asemenea confort incat nu este posibila nici o purificare in existenta ta, cu exceptia faptului ca poti conduce masina nebuneste.(...) Poate esti sofer, poate ai observat ca, de fiecare data cand esti nervos, conduci cu viteza. Apesi in nestire pe acceleratie si uiti ca mai exista si frana. Cand esti plin de ura, iritat, masina devine un mijloc de defulare', spune Osho in cartea sa 'Stiinta Sufletului'. Asadar, numarul accidentelor de circulatie, gravitatea lor, numarul agresiunilor in trafic si nenumaratele incidente, violenta verbala si de comportament in trafic vor­besc despre 'o lume nervoasa', care se trateaza inconstient la volan. O lu­me care ar putea taia lemne in loc sa conduca masina; asta ar fi valabila din cand in cand, macar atunci cand esti nervos sa tai lemne in mod terapeutic. O lume care si-ar putea cal­ma mintea facand munci grele.

Aceasta 'meditatie furioasa' pe so­sele, pe strazi, ucide, raneste, distru­ge, creeaza exact angoasele interi­oa­re, anxietatea si suferinta interioara care se pot trata altfel. Lumea moder­na pare neputincioasa in fata flagelului de pe sosele, dar asta si pentru ca nu ia in calcul faptul ca masina a de­ve­nit un cabinet de terapie. Ca viteza e un mod de a varsa furia si ura din tine. 'Cei care stiu despre existenta unor centri mai profunzi in creier spun ca oamenii care fac munci ma­nu­a­le se confrunta mai rar cu stari de anxietate, sunt mai putin tensi­o­nati, dorm mai bine. (...) Cand lucrezi cu mainile, energia se scruge din cre­ier prin maini si este eliberata. Oa­menii care lucreaza cu creierul au ne­voie de numeroase tehnici de pu­ri­ficare, pentru ca acumuleaza multa energie negativa. Aceasta energie se acumuleaza la nivel mental; mintea o ia razna', mai spune Osho.

Mintea o ia razna daca nu avem nici o modalitate constienta de a o con­trola, de a o linisti, de a fi mai cons­ti­enti si mai prezenti in ceea ce fa­cem. Mintea gaseste diferite metode de calmare; unul isi bate copiii, altul isi trosneste nevasta, unul apasa pe acceleratie la volan, altul injura, unul isi gaseste un dusman feroce si incepe sa-si descarce pe acela tot naduful, toata ura, toata anxietatea si ne­li­nis­tea interioasa. Mintea nu sta linistita de una singura, ea poate gasi in orice si­tuatie de viata 'un vin­de­cator', chiar daca nu stie asta. Poate ca avem ne­voie sa constientizam ca vo­lanul nu-i un psiholog, iar masina si traficul nu sunt cabinete de terapie a furiei si a urii, caci confuzia asta poate distruge si ne poate transforma in victime, chiar daca suntem cei care gre­sesc esential.

Sigur ca, daca stam la bloc, n-avem lemne de taiat si nici pietre de carat, asa ca varianta ex­pri­marii furiei si a urii interioare prin munca grea poate ramane... un vis. Dar mintea se poate linisti prin meditatie, prin rugaciune, prin fapte bune, prin dragoste. Pana la urma, mintea clara poate gasi un terapeut adevarat, caruia sa-i verse naduful, indignarea, supararea, anxietatea, sentimentele de vinovatie sau pe acelea de autovictimizare. La cabinetul de tarapie nu risti sa omori pe nimeni. Te tratezi constient, intelegi ca viata te face si nervos uneori, ca reprimi enervarile si pentru ca le reprimi incepi sa calci pe acceleratie... la volan. Multimea de accidente grozave de pe sosele, indecenta de pe strazi, violenta si agresivitatea in masina si cu masina nu-s altceva decat semnul unei minti nelinistite. Energia negativa reprimata tine musai sa iasa la suprafata si, daca iese tocmai la volan, sa te tii; inconstient gresesti, inconstient pierzi reperele responsabilitatii, esti inconstient de ceea ce faci, chiar daca stai cu ochii perfect deschisi si pare ca gandesti. Soseaua nu trebuie sa fie cabinet de terapie pentru exprimarea furiei reprimate si, cand nu va mai fi asa, nu vor mai fi incidente si accidente, iar oamenii vor fi responsabili si constienti.

×
Subiecte în articol: editorial