Al Tsambal Wassal Hussein isi mingiie domol barba cea sura si lunga si din cind in cind mina-i ajunge la sprincenele stufoase si-si smulge cite una intr-o tresarire furioasa. Seful Serviciului de Informatii pentru Orientul Mijlociu al Al-Qaida e singur in luxosul sau apartament din Arabia Saudita, tara lui de bastina, si coace o noua operatiune. Cind Ben Laden l-a luat pe linga el, fiindca taica-sau, mort in razboiul cu sovie-ticii, fusese prieten la catarama cu Ossama, nimeni nu-i ursea un asa viitor. Dar el, destept, ager si deosebit de ambitios, a fost deosebit de feroce si perseverent. Intii s-a infiltrat, pe banii Al-Qaida, in Occident, a studiat stiintele economice la o prestigioasa universitate a Vestului, s-a lansat in speculatii pe bursa, a facut comert cu orez de-acasa pentru arabii care traiesc in Occident. Uite asa, a inceput sa cunoasca o multime de oameni si de locuri, l-au fascinat porturile si aeroporturile, a vinturat trei continente ca pe propriile buzunare.
Al Tsambal Wassal Hussein îşi mîngîie domol barba cea sură şi lungă şi din cînd în cînd mîna-i ajunge la sprîncenele stufoase şi-şi smulge cîte una într-o tresărire furioasă. Şeful Serviciului de Informaţii pentru Orientul Mijlociu al Al-Qaida e singur în luxosul său apartament din Arabia Saudită, ţara lui de baştină, şi coace o nouă operaţiune. Cînd Ben Laden l-a luat pe lîngă el, fiindcă taică-său, mort în războiul cu sovie-ticii, fusese prieten la cataramă cu Ossama, nimeni nu-i ursea un aşa viitor. Dar el, deştept, ager şi deosebit de ambiţios, a fost deosebit de feroce şi perseverent. Întîi s-a infiltrat, pe banii Al-Qaida, în Occident, a studiat ştiinţele economice la o prestigioasă universitate a Vestului, s-a lansat în speculaţii pe bursă, a făcut comerţ cu orez de-acasă pentru arabii care trăiesc în Occident. Uite aşa, a început să cunoască o mulţime de oameni şi de locuri, l-au fascinat porturile şi aeroporturile, a vînturat trei continente ca pe propriile buzunare.
Ben Laden a căpătat pe zi ce trece tot mai mare încredere în el, fiindcă puştiu’ l-a impresionat prin sîngele său rece şi abilitatea de a-şi şterge urmele, inclusiv în ceea ce priveşte urmele banilor. Astăzi, Al Tsambal Wassal Hussein este un respectat om de afaceri arab, în zona Golfului, care dă sfaturi la televizor. Fireşte că are un alt nume decît cel real. În afară de Ossama şi şeful Serviciului de Informaţii al Al-Qaida, nimeni nu ştie că Al Tsambal Wassal Hussein a fost băgat pînă în gît şi în pregătirea atacurilor de la 11 septembrie. Este cel care le-a făcut instructajul martirilor, ca să ştie pe lumea cealaltă cum să ajungă mai repede la cele 77 de fecioare. De fapt, acesta a fost şi motivul pentru care a fost promovat ca şef al Serviciului de Informaţii al Al-Qaida pentru Orientul Mijlociu. E drept, examenul final a constat în a-i lua gîtul unui disident din Al-Qaida, care se apucase să conteste inspiraţia venită de la Allah a lui Ossama. "O, sfîntule, mintea ta sclipeşte de înţelepciunea suflată de Profetul Mahomed, faptele tale aduc alinare musulmanilor din întreaga lume, iar necredincioşii cad îngroziţi de viziunea ta pogorîtă de la însuşi Allah", i-a spus în acea zi lui Ossama Ben Laden şi s-a prăvălit,
în transă, ca să-i pupe degetul cel mare de la piciorul drept.
De-atunci, de cîte ori îl vede printr-un colţ de lume secret pe Ossama şi primeşte ordine cum să-i perpelească mai bine pe necredincioşi, Al Tsambal Wassal Hussein repetă ritualul. Ca să-i fie şi mai tare pe plac lui Ben Laden, de Ramadan are grijă ca Halala, cea de-a 29-a nevastă a liderului suprem şi cea mai influentă, să primească mereu o haină lungă din blană de chinchilă, pentru colecţia ei personală.
De ceva vreme, lucrurile nu mai stau chiar aşa de bine. Al Tsambal Wassal Hussein simte că e ceva în neregulă. "Să fi aflat Spurcatul că am deturnat din fondurile acelea pentru recompensarea familiilor ălora care se aruncă în aer? Sau că îmi mai trag cîte-un comision din conturile lui secrete?", se întreabă făcînd rotocoale din firele din faţă ale bărbii. Se opreşte din bîţîit şi se duce să îşi deschidă seiful. De-acolo scoate cărţulia pe care o studiază discret de mai bine de trei ani, "Orizonturi roşii", scrisă de unul care, acum 30 de ani, a fugit din blocul sovietic la americani. O răsfoieşte, grăbit, şi o aruncă pe masă. "Mai bine fug acum la americani, după modelul lui Pacepa ăsta, decît să îmi facă Ossama felul că l-am furat. Americanii, pragmatici cum sînt, mă storc de informaţii ca pe-o lămîie. Le spun ce ştiu, le zic de bani, surse, planuri, le spun pe cine am ucis, dar mă bagă în programul de protecţie a martorilor. După ce nu mai au nevoie de mine, oricum mă păzesc. O să mă pună să scriu şi-o carte. O să dezvolt cum face baie Halala în cadă de aur, în lapte de mamă. Parcă şi văd cum ziarele vor scrie pe prima pagină că Al-Qaida a primit o grea lovitură, iar, peste ani, că desfiinţarea ei mi se datorează", îşi dă ochii pe spate de plăcere spionul-terorist.
Dialogul acesta interior l-a făcut pe Al Tsambal Wassal Hussein să nu mai fie atît de stresat. Cu ochii minţii se şi vede povăţuitorul progresului musulmanilor. Toată lumea va crede că e în spatele acţiunilor de succes ale SUA împotriva teroriştilor, iar americanii oricum îşi vor vedea de treabă şi nu vor obiecta, pentru că pentru ei contează rezultatul. Cînd Al-Qaida va fi distrusă, îşi va revendica mărunţişul de cîteva milioane de dolari confiscaţi de slugile lui Ossama din grota lui din Afganistan, pe care i-a agonisit din muncă pe brînci şi cinstită pînă a ajuns şef în Serviciul de Informaţii al Al-Qaida. S-a hotărît. "Gata. Fug. La noapte!"