x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Modestă întrebare pentru domnul ministru Eugen Teodorovici

Modestă întrebare pentru domnul ministru Eugen Teodorovici

de Serban Cionoff    |    07 Ian 2019   •   18:49
Modestă întrebare pentru domnul ministru Eugen Teodorovici

Am urmărit cu mult interes dialogul pe care domnul ministru Eugen Teodorovici l-a purtat, aseară pe canalul Antena 3, cu jurnalistul Răzvan Dumitrescu. Sincer să fiu, m-a uns pe suflet o anumită zicere a titularului ministerului Finanțelor Publice de la care am reținut ideea că la orice ban trebuie adus la bugetul statului nu trebuie să se pună birul pe agenții economici și pe persoană fizică. Adevăr foarte ușor de susținut, pe hârtie sau în declarații publice, dar pe care practica ne dovedește că,din păcate, îl încalcă, zi de zi, ceas de ceas pas cu pas, o anumită entitate din subordinea directă a ministerului de finanțe numită ANAF.

 De unde și modesta mea întrebare pe care îmi permit să i-o adresez domnului ministru Eugen Teodorovici: ați avut în vedere atunci când ați lansat sintagma ,,fără să se pună birul și pe persoană fizică’’și acea ultra-abuzivă practică a funcționarilor ANAF , mai precis a celor de la agențiile finanțelor publice din județele și din Capitala scumpei noastre patrii, de a pune popriri pe conturile cetățenilor, fără ca, în prealabil, să îi fi avertizat că figurează în scripte ca debitori? Urmând,firește, ca, în cazul în care aceștia nu își vor plăti datoriile la termenul prevăzute de lege, să li se aplice poprire pe unul dintre conturile pe care le au deschise la bancă.

 Pun această întrebare fiindcă m-aș fi așteptat ca, atunci când a făcut acea sumară  trecere în revistă a ,,dezastruoasei moșteniri’’ pe care a lăsat-o fostul său șef, Ionuț Mișa, și de care , pe bună dreptate, ministrul Eugen Teodorovici îi care proaspăt investitei șefe, Mihaela Triculescu, să se debaraseze în mod definitiv și irevocabil, domnia sa să fi făcut referire și la aceste practici funeste care fac  din  funcționarii ANAF un fel de frați de cruce ai  procurorilor, aflați, și unii și alții, sub comanda sistemului.

  Mă refer,mai precis, la o amară experiență despre care am mai scris în două rânduri tot aici, în ospitalierele coloane ale jurnalului,dar pe care, pentru uzul demonstrației,mă văd nevoit să mai scriu încă o dată. Este vorba despre o poprire pe care Administrația finanțelor publice sector 1 București, a transmis-o mai multor bănci pentru a se reține, soției mele, suma de 500 lei. Situație despre care, bineînțeles, că aceasta nu a fost anunțată în prealabil de către vigilenții funcționari ai administrației. Mai mult, mergând la respectiva instituție publică spre a afla de unde și până unde i se trage povestea, soția mea a primit informația că ar fi vorba despre o amendă juridică datând fix din anul 2009! Atât a putut să afle de la sursă,fiindcă , în rest, i s-a comunicat că…nu se deschide pagina și că, prin urmare, nu i se poate spune altceva decât că este bună de plată.  Dar- atenție mărită, vă rog!-   nu o singură dată ci de două ori. Și asta de vreme ce două bănci diferite i-au reținut, fiecare, câte 500 lei pe care –au virat mintenaș în conturile ANAF-ului. Așa încât contribuabila persoană care îmi este soție poate spune fără a greși că într-adevăr, ei, ANAF i-a aplicat un bir de pomină! Și asta pentru că nici după ce la data de 3 octombrie 2018 a semnalat în scris, cu numărul de înregistrate 81 404, situația funcționarilor publici de la sectorului 1, ba încă a mai și primit asigurări că în 45 de zile i se va răspunde ce soluție au găsit iscusiții gestionari ai banului public, nici până azi acest răspuns nu a venit! Dar,încă, să îi fie restituiți măcar acei 500 de lei reținuți în plus, chiar dacă încă nu se știe despre ce fel de amendă este vorba…

 În aceste împrejurări am scris cele două articole la care mă refeream mai înainte,nutrind speranța că micile mele rândulețe vor cădea sub ochii unui om de bine din compartimentul de presă, al ANAF sau al Ministerului Finanțelor Public, care,la rândul său, le va prezenta spre luare aminte unor persoane autorizate care să ia măsurile cuvenite. Se vede, însă, treaba că nici până la vârsta asta nu m-am învățat minte și că,încă, mai cred că, la mult stimatul și supra-temutul ANAF, operează buna credință și respectul față de cetățean. Adică față de contribuabilul cinstit și de bună credință la bugetul de stat.

  De aici, modesta mea întrebare: maniera în care procedează funcționarii de la Administrația finanțelor publice sector 1 București se înscrie sau nu în categoria ,,birului’’ căruia domnul ministru Eugen Teodorovici a cerut proaspăt numitei șefe a ANAF, Mihaela Triculescu, să îi pună capăt neîntârziat?

×