Aşa a procedat Coaliţia politico-mediatică nu numai în planul afişajului electoral, dar şi în cel mediatic. În 1996, Ion Iliescu avea la dispoziţie toate ziarele şi televiziunile, în frunte cu TVR. În 2004, Adrian Năstase beneficia, la fel, de sprijinul întregii prese. În 1996, candidatul Emil Constantinescu avea la dispoziţie doar două ziare. La fel, în 2004, candidatul Opoziţiei, Traian Băsescu abia dacă era sprijinit de câteva ziare.
În 2009, Traian Băsescu, deşi şef al statului, lider al unei formaţiuni la guvernare, a fost într-o situaţie mai grea decât cea a lui Emil Constantinescu din 1996. Coaliţia politico-mediatică a dus împotriva lui o înfricoşătoare campanie de presă. Alungat, inclusiv de la TVR, Traian Băsescu s-a văzut obligat să meargă la OTV, la Taraf TV, la Etno TV, televiziuni cu alt profil decât cel politic. S-o recunoaştem.
Imaginea unui şef de stat constrâns să apeleze la televiziuni fără autoritate, în plan politic, nu putea decât să adâncească imaginea unui candidat hăituit.
Sesizând rapid eroarea fatală a adversarilor, Traian Băsescu a exploatat la maximum şansa ivită. Cea de a putea demonstra pe viu că avea dreptate când se prezenta victima unei Coaliţii politico-mediatice. La Referendumul privind suspendarea i-a fost uşor să câştige asumându-şi postura de victimă. Acum era mult mai greu.
Spre deosebire de Referendum, alegerile prezidenţiale ofereau un contracandidat. Pentru a învinge şi de data asta, era nevoie de un contracandidat care să poată fi identificat cu mogulii. Dacă acest contracandidat ar fi fost Crin Antonescu, identificarea ar fi fost destul de dificilă. Românii văzuseră că liderul PNL nu prea era iubit de moguli. Cel iubit era Mircea Geoană. Crin Antonescu avusese inspiraţia să se plângă de tratamentul mogulilor. Mircea Geoană n-avea cum s-o facă. Era prea obsedat să se pună bine cu mogulii. Asta i-a venit ca o mănuşă lui Traian Băsescu.
S-a observat mai puţin că stafful său de campanie n-a dat drumul la caseta compromiţătoare despre Mircea Geoană. Traian Băsescu însuşi nu l-a atacat atât pe Mircea Geonaă, cât mai ales ceea ce domnia-sa a numit Forţa înspăimântătoare din spatele candidatului PSD. Nimeni din stafful de campanie al lui Mircea Geoană n-a dibuit că, la un moment dat, exagerarea atacurilor împotriva lui Traian Băsescu serveau lui Traian Băsescu pentru rolul de victimă.
Confruntarea de la tv a fost momentul de destin al lui Traian Băsescu. Vizita lui Mircea Geoană la mogulul Sorin Ovidiu Vântu se constituia într-o demonstraţie pe viu a faptului că Mircea Geoană nu era candidatul PSD, ci al mogulilor. Mai grav, era marioneta mogulilor. Anterior, Traian Băsescu putuse demonstra doar că mogulii vor să influenţeze politica din România. Destul de greu, deoarece atât Dinu Patriciu, cât şi Dan Voiculescu erau şi politicieni.
În plus, trebuia un efort pentru a face legătura între reuniunea politicienilor la Grivco şi manipularea lui Mircea Geoană de către Dan Voiculescu. Aşa cum se cerea un efort pentru a demonstra că dezvăluirea lui Dinu Patriciu exprima dependenţa lui Mircea Geoană de un mogul. Vizita lui Mircea Geoană în toiul nopţii la Sorin Ovidiu Vântu acasă, înaintea confruntării de la tv, pare că a fost aranjată de Traian Băsescu, atât de bine servea demonstraţiei pe viu a acuzaţiei că Mircea Geoană era marioneta mogulilor.
Mai întâi pentru că Sorin Ovidiu Vântu e doar om de afaceri. Apoi, pentru că Sorin Ovidiu Vântu întruchipa, prin cazul FNI, capitalistul fără scrupule, şacalul. Nu în ultimul rând, cei doi nu se întâlneau pe un teren neutru, ci acasă la mogul, adâncind imaginea unui posibil preşedinte al României chemat la ordine ca o slugă.
S-au lansat multe ipoteze despre această vizită fatală a lui Mircea Geoană. S-a spus că liderul PSD ar fi fost atras într-o capcană de Sorin Ovidiu Vântu în înţelegere cu Traian Băsescu. Traian Băsescu a susţinut la confruntarea tv că era ceva în legătură cu arestarea lui Nicolae Popa. Eu cred că lucrurile au fost mult mai simple. Dimineaţa apăruse interviul în care Mircea Geoană îl făcea malefic pe Sorin Ovidiu Vântu.
Mogulul a rămas surprins. Cel care până atunci îl curta îşi arăta colţii. L-a sunat pe Mircea Geoană pentru a-i cere o explicaţie. Şi Mircea Geoană s-a dus acasă la mogul să-i explice. De teamă ca nu cumva de a doua zi Trustul lui Vântu să nu se întoarcă împotriva lui. Pentru că Mircea Geoană e un politician cu o sensibilitate ieşită din comun la felul în care-l tratează presa!
S-a spus că mogulii l-au ajutat pe Mircea Geoană. Nu. Mogulii l-au ajutat, fără să vrea, pe Traian Băsescu!