x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Moscova nu crede în lacrimi

Moscova nu crede în lacrimi

de Miruna Munteanu    |    05 Mar 2012   •   21:00

Surpriza de proportii la alegerile pre­zidentiale din Rusia! Nu, nu a pier­dut Vladimir Putin. Dimpo­tri­va, a castigat detasat, din primul tur, asa cum anticipasera toate sondajele de opinie. Socul a venit insa o data cu discursul de asu­ma­re a victoriei: Putin avea la­crimi in ochi! De la vant, nu de la emotii – s-a grabit sa explice liderul de la Kremlin.

Intr-adevar, emotiile nu ri­mea­za deloc cu portretul presedintelui rus. El nu se pozeaza pupand be­be­lusi, ci doborand tigri, karatisti, oligarhi. Nu se lasa surprins impin­gand caruciorul prin mall, ci cobo­rand de la mansa Suhoiului sau de pe puntea submarinului nu­clear. Succesul sau nu are de-a face cu imaginea de "om obisnuit", cultivata de politicienii occidentali. Dimpotriva. Vladimir Putin si-a construit atent o aura de supererou. Desigur, nu singur, ci ajutat de o institutie specializata in "legendare".

Politicianul Putin a fost inventat de KGB pe ultima suta de metri a mandatului lui Boris Eltin. In doar cateva luni a trecut de la un cvasianonimat la statutul de salvator providential al Maicii Rusii. Un adevarat tur de forta, realizat cu mijloace de superproductie hollywoodiana. Rusii au primit exact ce isi doreau: un Tatuc, o mana de fier, un Tar! Un personaj croit in clara antiteza cu predecesorul sau sau macar cu imaginea pe care i-o fabricasera lui Eltin consilierii sai americani.

Un personaj dur, atletic si ascetic – nu bonom, rubicond si gurmand. N-o sa-l vedeti pe Putin topaind pe ritm de rock’n roll, nici impleticindu-se dupa un pahar in plus. Pana si votca este de partea sa, dupa cum a constatat Nicolas Sarkozy – care a avut proasta inspiratie sa faca declaratii presei dupa mai multe toasturi cu liderul de la Kremlin.

A nu se intelege totusi ca Vladimir Putin este doar un ambalaj. Nu ar fi rezistat 12 ani la conducerea Rusiei daca ar fi fost doar o gogoasa umflata cu PR. Nimeni nu se indoieste ca tot la el s-a aflat comanda suprema in timpul presedintiei lui Medvedev. "Rocada" cu premierul a fost o manevra menita sa evite modificarea Consti­tutiei, care interzice mai mult de doua mandate succesive in fruntea statului. O modificare a fost operata insa intre timp: durata mandatului presedintelui a crescut de la 4 la 6 ani. Domnia Tarului Putin s-ar putea intinde deci pe aproape un sfert de secol.

×