x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mult și ieftin, puțin, dar scump

Mult și ieftin, puțin, dar scump

de Daniel Apostol    |    18 Apr 2023   •   07:30
Mult și ieftin, puțin, dar scump

Nu e prima dată - și cu siguranță nu va fi nici ultima - când economia globală primește o lovitură care îi amenință redresarea, cel care dă lovitura fiind cartelul marilor exportatori de țiței.

La începutul lunii, membrii OPEC+ anunțau că vor reduce producția globală cu încă 1,16 milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului. Condusă de Arabia Saudită și Rusia, OPEC+ -organizația celor 23 de țări exportatoare de petrol, care produc împreună peste 40% din producția mondială de petrol - se reunește în mod regulat pentru a determina cât de mult țiței să vândă pe piața globală, influențând astfel prețurile.

Reducerile anunțate recent se adaugă planurilor existente ale Rusiei de a scădea producția cu 500 de mii de barili pe zi până cel puțin la sfârșitul anului. 

În ciuda sancțiunilor, Moscova a redirecționat cu succes transporturile de țiței către Asia, la tarife convenabile, Rusia continuând astfel să joace un rol relevant pe piețele petroliere globale, fiind al treilea cel mai mare producător din lume, după Statele Unite și Arabia Saudită.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) avertiza săptămâna trecută că reducerea neașteptată a producției de petrol de către OPEC+ agravează deficitul de aprovizionare deja existent.  În ultimul său raport lunar privind piața petrolului, AIE subliniază că  autointitulata „mișcare precaută” a alianței marilor petroliști este de rău augur pentru redresarea și creșterea economică. „Potrivit agenției citate, peisajul energetic global s-a schimbat dramatic în ultimul an, de la invazia Rusiei în Ucraina. 

Întreaga lume s-a confruntat cu creșterea prețurilor care i-a lovit puternic pe consumatori, dar care a scos din nou în evidență și două chestiuni interconectate: contextul geopolitic cu securitatea energetică în centrul său - pe de o parte - și volatilitatea prețurilor și dependența lumii de consumul de combustibili fosili - pe de altă parte.

Reducând producția, OPEC scade oferta globală de țiței, crescând astfel prețul petrolului. Când oferta de petrol este limitată, iar cererea rămâne constantă sau chiar crește, prețurile o iau razna. Iar prețurile ridicate ale petrolului afectează economia prin creșterea costurilor pentru întreprinderi și gospodării. Pe măsură ce petrolul se scumpește, se scumpesc energia și toate activitățile economice care depind de acesta, apar prețuri mai mari la bunuri și servicii, profituri mai mici pentru întreprinderi și putere de cumpărare redusă pentru consumatori.Pentru redresare, economia globală are nevoie de țiței ieftin, adică de costuri reduse cu energia, ceea ce s-ar traduce într-o domolire semnificativă a vitezei de creștere a prețurilor. Pentru stabilizarea economiei, lumea prezentului - o lume a hidrocarburilor - continuă să aibă nevoie de mult petrol. Mult și ieftin sau, mai corect enunțat, „mult, deci ieftin”. Dar probabil că anul acesta vom continua cu petrol (mai) puțin, deci scump.  

×
Subiecte în articol: economie titei scumpiri aie petrol opec