x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Murphy: opriţi-vă din săpat!

Murphy: opriţi-vă din săpat!

de Razvan Barbulescu    |    05 Dec 2011   •   21:00

Prima regula a escavarii: daca te afli in groapa, opreste-te din sapat. Aici a ajuns Elena Udrea cu lecturile. La Murphy. La un Murphy con­venabil, de partid. Fara sa stie ca primul murphysm s-a nascut dintr-o tampenie pe care guvernul Boc o exerseaza de la inaugurare. E o intamplare lesne de dibuit in preambulul murphysmelor. Inginerul Murphy era scos din sarite de un dobitoc care imbinase gresit capetele unei curele. De aici constatarea care a deschis seria principiilor cunoscute: daca e posibil ca un lucru sa mearga prost, va merge prost.

Guvernul Boc e demult in rolul prostului care a lipit aiurea cureaua si "caruia nimic nu i-a reusit atat de plenar ca esecul". Axiome. Nu mai e nimic de demonstrat aici.

Si fiindca toate merg prost, ha­turile hodoroagei de partid si de stat au fost preluate de Elena Udrea. Deocamdata de pe blog. Blogul este ceea ce, inainte de alegeri, era Parcul Moghioros, unde se intalnea cu gospodinele sectorului, entuziasmate de macrameuri.

Dna Udrea era pe atunci epoca ti­ne­retii politice. Anii au trecut, s-a dus epo­ca goblenurilor. Pe masura ce Traian Basescu si-a rarit iesirile, fiindca se incheie nasol cu injuraturi, bles­te­me si gingasii ca "tra­datorule!", Elena Udrea a devenit ar­gintul viu al partidului. Al gu­ver­narii. Locomotiva. A ajuns purtatoare de cuvant a ideii ca ei si ai lor – PDL, coalitie, gu­vern, presedinte – nu trebuie sa pa­ra­seas­ca corabia in ruptul capului. Fara ei Romania ar lua apa. Nebu­nia asta o avea si Ceausescu. Iesirile ministrului pe blog sunt imbolduri pionieresti, de la iubiti-va tara pana la importanta frunzei din brandul de tara. Primul volum al editiei Opere. Indemnuri, principii, analize vibrand la unison cu arogante de tipul "suntem pe drumul cel bun, avem nevoie de stabilitate, ce trebuie sa stim despre economia nationala...". Textul cu murphysmul a inceput cu un principiu si s-a incheiat, cum altfel, cu un elogiu pentru presedinte. Demonstratia im­pu­nea concluzia bom­ba: singurul actor po­litic curajos al Romaniei este Ba­sescu. Nu mai con­teaza daca argumentele – de la po­­vestioara RAPPS pa­na la eu­ta­na­si­e­rea maidanezilor – stau in picioare. Po­menite din perspectiva curajului po­litic, inaltau o statuie marelui curajos al neamului. Dar, in cazul tex­tului care incepe cu Murphy si se ter­mina cu Basescu, blogarita mai avea o miza. Batea saua pentru ca fra­ierii sa inghita ultima smecherie po­litica, decizia necesitatii asumarii c­o­masarii alegerilor. Numai pentru bar­batii de barbati. La chestia asta, de la Murphy vine un raspuns care se li­peste ca euroiul pe fruntea ma­ne­lis­ti­lor, cea dintai regula a escavarii: "Daca te afli intr-o groapa, opreste-te din sapat!".

×