Ne scuzam ca inundatiile au smuls 1,4% din cresterea PIB, adica vreun miliard de euro, si uitam ca productia industriala e in hibernare. Da, dar ne laudam ca nu majoram taxele. Ci doar impozitele indirecte. Interesanta eschiva. Numai sa nu-si rupa vreun finantist gatul.
Vicepremierul Gheorghe Pogea a declarat ca, in acest an, "nu vor fi majorate taxele si impozitele". Si nici nu vor fi introduse taxe noi. Dar, si-aici tineti-va bine, "ar putea creste nivelul unor impozite indirecte". Lasand la o parte absurdul formularii: nu marim taxele si impozitele, dar pe cele indirecte le crestem, nu putem trage concluzia decat ca ori domnului Pogea nu ii este clara definitia impozitului indirect, ori a dorit sa eufemizeze declaratia, incepand cu o veste buna. Ceva de genul nu vom majora prea tare birurile la stat, dar pe ici pe colo - vedem daca si in punctele esentiale - va prevenim ca trebuie sa umblam. Mergand mai departe cu rationamentul, prin deductie, ar urma sa luam in calcul majorarea impozitelor pe consum. Taxele pe castig, de genul impozitului pe salarii si pe profit, am avea garantia ferma ca nu vor fi urcate.Dintre impozitele indirecte, doar despre TVA ne vorbeste vicepremierul, promitand, din partea Guvernului, ca va ramane la 19%.
Ca nu vor fi introduse noi taxe si impozite, putem sa-l credem pe cuvant pe domnul Pogea. Dar i-a scapat porumbelul, cu posibilitatea majorarii impozitelor indirecte, insa nu prea stim la ce s-a referit. Ori nu a vrut sa ne sperie prea tare, ori nu este inca luata o decizie ferma in acest sens. Si a vrut sa tatoneze terenul.
Dar ecuatia este clara. Veniturile colectate la buget sunt insuficiente, atat pentru a ne descurca noi, in interiorul propriului buget national, fara sa mai fim, peste noapte, la cota de avarie, dar nici imaginea noastra financiara externa nu este prea "glamour", din aceasta perspectiva.
Pana si bulgarii colecteaza venituri mai eficient decat noi. La ei, ponderea veniturilor in PIB este de 34%, iar la noi este de 31,5%. Diferenta de patru puncte procentuale este data, potrivit lui Pogea, de o mai buna administrare fiscala. Pomeneste ceva si de o taxa de mediu mai mare, dar nu aceea ii imbogateste pe bulgari. Revenind la avertismentul vicepremierului democrat, fost manager la Siderurgica Hunedoara, nu putem decat sa-l luam de bun si sa ne gandim deja la impozitele indirecte care vor face, in 2006, "hopa-sus!". Adica, ce ne-a mai ramas, dupa excluderea TVA: accizele, taxele vamale si cele de timbru.
Zambind timid in coltul gurii (si-al mustatii), pedistul Pogea ne-a dat cea mai proasta veste fiscala la inceput de an. Accizele au fost, de-a lungul celor 16 ani de tranzitie, impozitul cel mai nociv al economiei romanesti. Nu spun ca inutil, dar perfect manipulabil, pe cai administrative. Cum se jucau guvernantii cu salariile, cu reforma, cu incasarile, cum sareau pe accize.
Accize la combustibil, la tigari, la cafea, la bijuterii, asa-numitele produse de lux, dar al naibii de bine consumate de romani, si nu numai. Si de la pretul benzinei si al motorinei s-a declansat, an de an, tavalugul preturilor in toata economia. Brusc, si-a adus aminte toata lumea, de la orase si de la sate, ca totul, dar absolut totul, contine si transport. Iar un transport de doua ori mai scump determina un pret pentru produse de patru ori mai mare. C-asa-i in comert. Totul se dubleaza, chiar daca nu rimeaza cu economia.
Cat despre taxe vamale si de timbru, ce am mai putea adauga? Doar ca vor stimula si ele majorari in lant de preturi si inflatie cat cuprinde. Daca tot nu ne-am indeplinit obioectivul pe 2005, de ce sa stricam traditia in 2006?
Ne scuzam ca inundatiile au smuls 1,4% din cresterea PIB, adica vreun miliard de euro, si uitam ca productia industriala e in hibernare.
Da, dar ne laudam ca nu majoram taxele. Ci doar impozitele indirecte. Interesanta eschiva. Numai sa nu-si rupa vreun finantist gatulâ¦
Citește pe Antena3.ro