x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Naţionala cutreieră prin neliniştile lui Piţurcă

Naţionala cutreieră prin neliniştile lui Piţurcă

de Dan Dumitrescu    |    24 Noi 2007   •   00:00

PUNCTUL PE EI
N-avem incotro. Pănă spre primăvară trebuie să ne punem pofta-n cui. Gata cu fotbalul bucuriei. Singura echipă a romănilor care ne-a reparat orgoliul in competiţie cu străinii, cea naţională, a intrat in hibernare. Soarta i se va juca peste an in afara terenului.


PUNCTUL PE EI
N-avem incotro. Pănă spre primăvară trebuie să ne punem pofta-n cui. Gata cu fotbalul bucuriei. Singura echipă a romănilor care ne-a reparat orgoliul in competiţie cu străinii, cea naţională, a intrat in hibernare. Soarta i se va juca peste an in afara terenului.


Naţionala va cutreiera prin neliniştile şi prin iluminările lui Victor Piţurcă. Inspre cantonamentul frămăntărilor sale, jucătorii vor trimite mesaje de la distanţă. E loc de bună concurenţă la naţională. Parte dintre fotbaliştii care au dus cu greu trena preliminariilor trăiesc sub apăsarea găndului că pot pierde poziţiile vremelnic căştigate. Poziţii care sunt vizate de candidaturile aspiranţilor aflaţi deocamdată sub comanda lui Emil Săndoi. Torje şi Deac au primit deja salutul speranţei din partea lui Piţurcă. Eliminările din lotul cu care au fost abordate meciurile cu Bulgaria şi Albania vor mai fi forţate şi de revenirea in joc a fotbaliştilor valoroşi care au stat din cauza unor accidentări durabile. Oricum, cănd ii va fi cel mai greu selecţionerului, aş vrea ca această greutate să-i vină dificultatea de a alege. Pentru că au fost şi destule momente in care el a trebuit să gestioneze situaţii de criză.


Naţionala nu va popula peste an doar insomniile lui Victor Piţurcă. Două importante regrupări de forţe o vizează direct. Va fi repartizată, la voia intămplării şi a unor ierarhizări aproximative, intr-una dintre grupele turneului final al Campionatului European din Austria şi Elveţia. Cred că discuţiile pe această temă sunt parazitate excesiv de ideea şansei şi a neşansei. O asemenea abordare este paralelă cu anvergura competiţiei. Cănd te afli in grupul primelor 16 reprezentative ale Europei nu poţi trăi cu speranţa deşartă că norocul te va ajuta să-ţi inalţi statuie pe cărca unora mai şchiopi decăt tine. Joci pe viaţă şi pe moarte. Joci la victorie indiferent de valoarea adversarului pe care-l intălneşti. Doar astfel reuşita te va face măndru, doar astfel iţi poţi asuma cu demnitate chiar şi eşecul.


Aceeaşi logică impusă de corecta definire a competiţiei sportive funcţionează şi la tragerea la sorţi a grupelor preliminare pentru mondialul din 2010. Aştept ceremonia care va avea loc duminică la Durban doar cu o mare curiozitate şi nicidecum tensionat. Adversari serioşi vin din orice urnă valorică. Lecţia europeană confirmă această realitate. Olanda, girată ca favorită de 99,99% dintre pariori, face reverenţe de pe poziţia secundă in timp ce Romănia s-a instalat cu tupeu pe primul loc al grupei. Momentul ne permite să fim obraznici aşa cum altădată am fost obligaţi să coborăm privirea.

×
Subiecte în articol: editorial