x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ne vedem la Neptun! Cu cine?

Ne vedem la Neptun! Cu cine?

de Dan Constantin    |    29 Apr 2012   •   12:10

A surprins relaxarea si vioiciunea lui Basescu Traian in momentele anuntului desemnarii premierului. De mult nu l-am mai vazut pe B.T atat de calm, aproape bucuros ca a reusit sa rezolve problema constitutionala a nominalizarii unui nou sef de Executiv atat de rapid. In doar cateva ore, Ungureanu a disparut din peisaj ca sa-i lase loc lui Ponta. Se jurase Basescu de atatea ori ca nu-i va fi premier " copilotul" incat usurinta inghitirii pastilei amare parea suspecta. Si acum, la cateva zile dupa " sceneta Cotroceni" tot suspect imi pare jocul lui BT. Ca sa lase si mai deschisa poarta banuielilor a zis la " sto", in spatele lui Ponta - "ne vedem la Neptun".

Acum stam cu un ochi pe miscarile premierului desemnat si cu celalalt spre Neptun. De la Ponta asteptam, evident, Lista lui Ponta. De la Basescu nu asteptam, dar e bine sa ne asteptam la orice pentru ca, doar nu ne-o fi chemat degeaba la Neptun!

Sa ne oprim putin la propunerile care se vehiculeaza pentru guvernul de 6 luni, cu mandat limitat, cum l-a definit premierul desemnat. Singura certitudine pana la 1 Mai este Daniel Constantin. Restul de ministere-pana la 16- vor fi impartite la paritate intre PSD si PNL-PC. Numele celor din PSD vor fi probabil surprizele- pentru ca " ministeriabilii " stangii social-democrate sunt intr-o concurenta mai acerba si mai putin sedimentata. Nica, Andronescu, Iancu, Corlatean sunt oricand posibil de ales fara probleme. La Justitie, capitol foarte sesnsibi in perspectiva raportului JAI, a deciziei pentru Schengen, a solutiilor asteptate de CEDO in problema retrocedarii proprietatilor apare si candidatura senatorului Chelaru, alaturi de Sova, care era excelent plasat pana la o emisiune TV cu cantec.

Liberalii, prin existenta "cabinetului din umbra", au nominalizari mai previzibile- Campeanu, Dobritoiu, Nicolaescu, Diaconu.

Desigur pana la 1 Mai stam in zona presupunerilor, cabinetul Ponta avand nevoie de nume care sa dea siguranta in conducerea ministerelor, fara "bube" ascunse prin mapele profesionale si proprietati uitate in declaratiile de avere.

Sa mergem si spre Neptun, unde ne-a invitat B.T.

Prima intrebare este, pe cine a convocat, de fapt, presedintele la malul marii? Presa, atenta la ce se intampla pe faleza, pe la portile de intrare de la resedintele oficiale, asteapta cu nerabdare momentul Ciresica. Acolo va fi bataia pestelui, de la terasa "stat major" al institutiei prezidentiale poate veni mesajul.

Interesant este ca la invitatia lui BT "ne vedem la Neptun"- au raspuns Mihai Razvan Ungureanu si Elena Udrea (printre cei bifati de presa).

Se pun bazele unei noi Opozitii la puterea care inca nu s-a instalat in Palatul Victoria? PDL este complet lesinat dupa galusca inghitita in parlament, iar expulzarea lui Boc la Cluj, nu inseamna deloc o revigorare.

Intrarea lui Mihai Razvan Ungureanu in politica, dupa incalzirea de 78 de zile de la Guvern, poate sa fie " miscarea" lui Basescu de la Neptun? Cunoscandu-i prudenta si calendarul pe termen lung asumat, ramane de evaluat beneficiarul unei asemenea lansari in compania unui personaj cu mandat limitat la Cotroceni, aflat sub spectrul suspendarii si care, vai, a devenit si simbolul ghinionului.

Oricum, asa cum avem nevoie de un Guvern puternic, in oglinda, si pentru echilibru, este nevoie de o Opozitie bine structurata. Construirea ei la malul marii induce insa consistenta castelului de nisip.

×