x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Neamţu şi Legiunea, turcu’ şi pistolu’

Neamţu şi Legiunea, turcu’ şi pistolu’

de Dan Constantin    |    08 Noi 2012   •   18:46

Mihail Neamţu s-a agăţat de pulpana lui Băsescu pentru a intra în politică. A tot încercat să atragă atenţia asupra lui, tipic pentru cei nebăgaţi în seamă, a ales scandalul ca mijloc de promovare. Referendumul pentru alungarea lui Băsescu de la Cotroceni a fost trambulina pe care a folosit-o, ca o şansă nesperată a afirmării. O trupă de tineri grăbiţi, teleghidaţi spre politică, a format un aşa-zis grup de  renovare a Dreptei româneşti, închegat la repezeală sub imboldul strategului politic neevoluat, Lăzăroiu. Albă-ca-Zăpada, născută cu forcepsul în luna lui Cuptor, s-a dovedit că are destule pete pe fustiţa ce se dorea imaculată. "Victoria" de la Referendum, smulsă cu forcepsul mamoşilor Barroso, Merkel, Reding, a reţinut scenele antologice ale bucuriei de la garajul din Comăniţa 9, când Neamţu şi Macovei mai-mai să cadă în cap de la etajul  mansardat. Atunci mi-am întărit convingerea că băiatul cu pricina are un deranj la mansarda proprie, încă nediagnosticat în familie, de soţia medic la Fundeni. Problema lor...

Problemele lui Neamţu din politică s-au acutizat în ultimele zile. Asociaţia unor partiduţe inexistente – Forţa Civică, Noua Republică, un flintic din PNŢCD – cu PDL a fost construită ca să dea senzaţia că s-a format un front al Dreptei. Pus în prezidiul ARD, ca un figurant ajuns din greşeală într-un rol principal, Neamţu a găsit prilejul să iasă iar în evidenţă. Aflat pe scena Operei a reuşit prin recitarea poeziei lui Radu Gyr să atragă atenţia asupra  unei manifestări, altfel banale şi nebăgate în seamă. Gyr a fost un legionar notoriu, un bard al mişcării. A plătit cu închisoarea, şi încercările de reabilitare au eşuat. Neamţu a încercat marea lovitură, recitând "Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane", atrăgând brusc atenţia nu atât asupra lui Gyr, ci scormonind propria lui adeziune la legionarism. Aplauzele înfocate ale TUTUROR CANDIDAŢILOR ARD, prezenţi la lansare, au însemnat adeziunea unanimă la mesajul politic transmis de Neamţu. "Artistul" nu a spus ce recită, DJ TRU, care l-a introdus în scenă, nu a făcut nici el prezentarea: urmează o poezie de Radu Gyr, recitată de candidatul nostru la Arad. Dacă o făcea, cred că entuziasmul sălii s-ar fi  topit brusc.

A sesizat însă momentul de  iresponsabilitate politică   un ONG  influent – Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului. Comunicatul CMCA este tranşat: "Consideră scandaloasă promovarea de către Mihail Neamţu a poetului legionar Radu Gyr şi consideră că lipsa unei delimitări a ARD de declaraţiile liderului Noua Republică echivalează cu o aprobare tacită a unor viitoare politici antisemite". În plus, CMCA România "consideră scandalos, revoltător şi împotriva legislaţiei în vigoare discursul domnului Neamţu din data de 5 noiembrie".

Cum va reacţiona Ambasada SUA, Excelenţa Sa dl Mark Gittenstein, atât de sensibil la manifestările xenofobe şi antisemite? Tocmai copiii lui cei buni l-au pus într-o situaţie imposibilă. La fel, dl Băsescu Traian, care îl găsea pe Mihail un mare contributor la înlăturarea Referendumului, Monica Macovei, preoteasa democraţiei, sunt fără reacţie. De ce tac ei la derapajele zurbagiului recitator? Să fie precum turcu’ şi pistolul?

×