x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nici viitorul nu mai e ce-a fost...

Nici viitorul nu mai e ce-a fost...

de Valentin Nicolau    |    26 Oct 2011   •   21:00

Un presedinte la plesneala. Cel Groaznic, cel Frumos, cel Inalt... Istoria i-a retinut pe multi dupa poreclele lor – calitati ori defecte, naravuri si apucaturi, abilitati sau slabiciuni in ochii poporului. Uneori supranumele, chiar si in cazul unor dictatori, s-au dovedit o amara bataie de joc, asa este cazul lui Ceausescu numit Cizmarul sau Ceasca – apelativ de-a dreptul ilar.

Sub ce nume va ramane in memoria romanilor Traian Basescu? Acum i se spune Zeus, Chiorul, Marinarul, Stapanul... Marinarul are multe sanse sa reziste, nu atat pentru ca invoca vechea sa meserie, ci pentru ca aduce aminte de cel care a facut disparuta flota. I se va mai putea spune Demolatorul, Distrugatorul, Pradatorul, dupa vocatia de a face praf si pulbere tot ce atinge. Poate Imbarligatorul, Incaiera-i-drace! sau Calca-pe-cadavre, dupa apucaturile sale politice. Ori Plangaciosul, Boxerul...

Prestatiile lui sunt deosebit de ofertante pentru a inspira porecle suculente, in schimb atribute precum cel Mare, cel Luminat, cel Invatat nu i se vor potrivi niciodata, neavand nici o legatura cu personajul. Traian Basescu este un veritabil presedinte la plesneala. Fiind un farsor autentic, presedintia lui a facut ca istoria Romaniei sa fie o intamplare in consecinta intereselor economice ale camarilei sale. Transformand o lume normala intr-una improvizata, Romania a devenit o republica-manea, o bascalie de tara condusa de un presedinte-bascalie. 'Demo­cratul' populist si 'jucator' stabileste, prin Traian Basescu, un profil nou dictatorului contemporan.

Apartinand vechii Securitati, Basescu ajunge exponentul Securitatii redivivus cel mai sus cocotat in ierarhia statului. Securitatea redivivus nu a fost niciodata mai puternica, dar nici Romania nu a fost vreodata mai tradata de chiar corpul ei de elita menit sa o apere. Cu siguranta sunt in serviciile secrete si profesionisti care isi iubesc mai intai de toate meseria si tara, chiar daca '...nu mai exista societate. Exista o elita de securitate transnationala care imparte lumea, folosind impozitele noastre'. Afirmatia socanta ii apartine lui Julian Assange si a fost facuta pe 8 octombrie la Londra. La cateva zile, la Bucuresti, partidul de guvernamant, prin deputa­tul Cezar Preda, sustinea un proiect de lege menit sa reinvie Directia a VI-a a Securitatii, prin crearea unei structuri de cercetare penala in interiorul SRI! In acest context, porecla care ii va ramane va fi poate Redivivus Ma­ximus sau Presedintele-dupa-miezul-noptii, zicere ce ar ilustra perfect situatia in care Traian Basescu, din perdant seara, la inchiderea urnelor, devenea castigator cu doar cateva voturi in plus dupa miezul noptii, atunci cand umbrele au propria lor aritmetica.

Totusi, dintre toate poreclele, Hahalera...

×
Subiecte în articol: editorial