x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nişte furioşi cărora li se cam învîrte WC-ul

Nişte furioşi cărora li se cam învîrte WC-ul

de Dan Dumitrescu    |    30 Iun 2008   •   00:00

PUNCTUL PE EI
Turneul final al euro 2008 şi-a consumat faptele. Efectele sale emoţionale se prelungesc doar prin consum rezidual. Apoi vor rămîne doar cifre gospodărite de tocilarii statisticilor şi cîteva clişee cu pretenţia de superlative ale reuşitei sau ale nereuşitei.



PUNCTUL PE EI
Turneul final al euro 2008 şi-a consumat faptele. Efectele sale emoţionale se prelungesc doar prin consum rezidual. Apoi vor rămîne doar cifre gospodărite de tocilarii statisticilor şi cîteva clişee cu pretenţia de superlative ale reuşitei sau ale nereuşitei.

Românii au fost şi ei acolo. În prima jumătate a competiţiei şi în jumătatea inferioară a clasamentului. Ca de obicei, fatidicul 50% a ghilotinat indecis între bine şi rău. Indecis şi tembel. La fel de tembel cum a procedat şi naţionala senatului româniei care a votat acel blat cretin al scorului de 0-0 între ştirile pozitive şi cele negative de la radio şi televiziuni.

Eşecul competitoarelor cu participare frecventă în marile competiţii este şocant şi arde repede. Nemulţumirile se consumă rapid pentru a scurta drumul către viitorul prilej al revanşei. Românii se eliberează mai greu de povara neguroasă. Par să drămuiască amarul nereuşitei după un obicei păgubos, pregătind parcă o lungă aşteptare pînă ce vom avea din nou prilejul să ne rupem oasele într-o competiţie de mare anvergură. Leac băbesc, strămoşesc, de boală lungă...

Am auzit de curînd unul din bancurile cu succes asigurat, o glumă la care m-am amuzat copios. Ştiţi de ce latră cîinii cu furie la roţile maşinilor în mişcare? Păi, ce? Dumneavoastră nu v-aţi enerva dacă vi s-ar învîrti wc-ul?

Reacţia celor care atacă furibund tot ce mişcă în jurul naţionalei are ceva din furia bietelor patrupede care dau să înfigă colţii în roţile maşinilor în mişcare. Cei care critică în afara măsurii şi a cunoaşterii, cei care fug de o realitate greu digerabilă şi inventează pretextele lătrăturii zgomotoase ar trebui să recunoască faptul că li se cam învîrte wc-ul. Nu o vor face însă. Au căzut de sus şi nu au nici o şansă să îşi revină. Sînt amnezici. Au uitat chiar şi faptul că acolo sus, în braţele marilor speranţe, au fost urcaţi de cei pe care acum îi înjură din toţi rărunchii, de cei cărora nu le dădeau, la început de drum, nici măcar şansa de calificare la un turneu final.

Piţurcă şi naţionala pe care o conduce ocupă o poziţie egală cu limitele lor. Obiective sau subiective. Între posibilităţi şi realizările trecutului apropiat există o egalitate aproximativă. Dacă nu vom fi realişti şi înţelepţi în analizarea erorilor comise, care indiscutabil au existat, dacă în luările noastre de poziţie vom da buna credinţă pe pricină, vom transfera fără vamă nerealizările din trecut în viitor.

×
Subiecte în articol: editorial