x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Noi, slugile lui Voiculescu

Noi, slugile lui Voiculescu

de Lucian Avramescu    |    12 Iun 2012   •   11:29

Corespondenta prin internet ingaduie, dincolo de avantajul comunicarii rapide, si epidemia scarboasa a anonimelor. Lasii infloresc. Subcultura isi arata subsuorile nespalate. Idiotii injura si-si baga. Pe vremuri, 'anonima', expediata la partid, trimitea oameni nevinovati, la capatul unor anchete formale, la Canal. Acum, comentariul las, pitit in spatele unor pseudonime culese la randu-le din sant, se lipeste purulent de un articol sau o emisiune. Gunoiul se simte indreptatit sa emita gunoi.

De cand colaborez cu Jurnalul National si, sporadic, cu Antena 3, am primit cele mai insultatoare si gretoase si, cred eu, nedrepte insulte cu care am fost invrednicit vreodata. Niciodata postacul, in spatele caruia ghicesc un latrau remunerat sa propage scarna, nu polemizeaza cu acel articol, nu aduce argumente pentru a amenda o emisiune. Nu. Tu scrii de pilda ca o anumita cucoana politica a furat, profitand de functia ei. Replicile jegoase iti suduie mama si te identifica drept 'sluga a lui Voiculescu'. Inutil sa spun ca nimeni din acest trust de presa nu mi-a cerut vreodata ce sa scriu si ce sa spun.

Inutil sa spun ca nu-l cunosc pe Dan Voiculescu decat din interventiile televizate ca politician. Inutil sa spun ca, dincolo de un contract de colaborare cu ziarul condus de Marius Tuca, nu primesc nici un sfant pentru interventiile la Antena 3. Am mai spus aceste lucruri. De ce le reiau ? Pentru ca acest laitmotiv 'slugile lui Voiculescu' e lipit si de oameni pe care ii pretuiesc cu deosebire pentru profesionalismul lor, pentru conduita lor morala. Am urmarit de curand, cu nemarginita incantare, interviul realizat de Alessandra Stoicescu cu fiica genialului Chaplin.

Acel interviu e o lectie de presa prin altitudinea intelectuala pe care a impus-o chiar ziarista, documentata pana-n cel mai mic detaliu, prin tonul viu si totodata relaxat, prin naturaletea zambetului. Da, un ziarist de clasa stie sa nuanteze o intrebare cu ochii si sa intregeasca, prin mimica, o vorba de spirit. Cum sa fie aceasta colega a noastra, cu care de altfel n-am schimbat mai mult de doua vorbe in viata, sluga cuiva? Am gasit-o si pe ea, pe niste postari, la capitolul 'slugi'. Sluga este si Dana Grecu. si Danei i-am urmarit, cu interes si incantare, dialogul intervenit pe nepusa masa cu presedintele Basescu, aflat la un supermagazin unde targuia electoral fraieri. Ei bine, 'sluga', fara s-o avertizeze cineva, fara predocumentari, a dialogat viu si taios cu Basescu despre care se poate spune orice, mai putin ca ar fi prost. Iscusitul in ametit lumea si-a luat, cand fin, cand ironic apasat, portia de scatoalce. Sunt aceste fete, citite, frumoase, destepte, slugile cuiva? Da, toti suntem argati ai opiniei publice. L-am citat pe Tudor Arghezi. Da, argati ai cetateanului suntem.

P.S. M-a sunat doctorul Radulescu din Prahova. Mi-e prieten. Spune-le, zice el, celor de la Antena 3 si Jurnalul National ca lor si voua va datoram acest rezultat electoral. Fara voi, adevarul gol golut n-ar fi ajuns la oameni. Felicitari! E si asta o postare!

P.P.S. Dan Voiculescu are meritul urias de a fi fondat acest trust si de a lasa ziaristii sa-si implineasca menirea. si il mai are pe acela de a nu fi batut palma, ca atatia altii, cu Basescu. E putin?

×