Martie a venit nu doar cu crivat, de martisor, ci si cu un nou neastampar politic. De fapt, mai vechi, dar pe care-l credeam abandonat, in primele zile tumultuoase ale schimbarii. Se vorbeste despre alegeri anticipate, ca despre o actiune deja stabilita, un obiectiv precis.
Liberalii si acei politicieni ai Aliantei care sunt la guvernare - ministri, secretari de stat, directori, sefi de agentii, etc, nu sufla o vorba despre alegeri inainte de termen. Care-ar fi argumentele pro si contra unei decizii politice cu implicatii atat de vaste. Pentru ca, sa nu creada cineva, ca va trece neobservat gestul nostru de romani care, dupa ce ne-am ales o conducere, o schimbam cu lejeritate, ca si cum am avea un moft, o toana, cu toate ca lumea nu e in strada, nu sunt conflicte guvernamentale sau in coalitie. Majore... asa, frecusuri, invidii, piedici marunte sunt si vor fi, pentru ca politica e orice, numai mediu duhovnicesc nu.
Si-atunci, revenim la intrebarea "de ce?" Un motiv ar fi acela ca Alianta D.A. nu guverneaza singura si e nevoita sa suporte, in coasta, UDMR-ul si PUR-ul. Spun "ar fi", pentru ca nu a iesit la iveala vreo neintelegere intre partidele aflate la guvernare, pornind de la fiolosofia de guvernare, de la o decizie economica importanta, sau vreun boicot in Parlament - care, oricum, se plange ca nu are ce lucra, pentru ca nu primeste mai nimic de la Guvern, spre analiza si aprobare.
Sa fie doar gandul ca, daca guvernarea va fi o reusita, laurii victoriei vor fi impartiti la patru, si nu la doi? Sa-si ia si UDMR-ul si PUR-ul cate un trandafir, o lalea, garoafa sau crizantema din ofranda adusa de populatie guvernantilor? Sa fim seriosi! Un guvern, oricat ar fi el de bun, stabil, concentrat si apreciat, nu va reusi sa multumeasca pe toata lumea si, mai ales, nu are cum sa reziste erodarii, daca-si face treaba, pentru seriosul motiv ca, in Romania, inca sunt de luat masuri economice, cu implicatii sociale, care nu pot fi privite decat antipatic. Iar un guvern care ar promite, acum, in stanga si-n dreapta, si-ar da majorari, cresteri, mariri, etc, fara noima financiara, ar fi inconstient pe fata, si ne-ar trimite la groapa civilizatiei, cat ai zice PIB.
Citește pe Antena3.ro
Pare curata nebunie, si chiar este, sa vorbesti acum despre alegeri anticipate. Iar daca cineva se gandeste, de fapt, la asa ceva, pentru anul 2007, dupa dorita, sperata, aderare la Uniune, atunci e si mai grav. Doi ani de campanie electorala surda, nebuna, furibunda ar slei Romania de energie iar pe romani i-ar dezgusta si deruta pana la confuzie.