x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Noi suntem in Balcani! Si ne place!

Noi suntem in Balcani! Si ne place!

03 Mar 2005   •   00:00

Martie a venit nu doar cu crivat, de martisor, ci si cu un nou neastampar politic. De fapt, mai vechi, dar pe care-l credeam abandonat, in primele zile tumultuoase ale schimbarii. Se vorbeste despre alegeri anticipate, ca despre o actiune deja stabilita, un obiectiv precis.
Ar mai urma sa fie stabilite data alegerilor si candidatii. Sa zicem dupa locale, sa zicem dupa Pasti, dar vine vara si, cui ii mai pasa de politica, si-atunci, cel mai plauzibil scenariu, ticluit de mintile inalte din politica, ar fi la toamna. Dar la toamna neaparat, pentru ca presedintele nu mai are stare. Presedintele tarii si presedintele PD. Ei sunt militantii infocati pentru organizarea anticipatelor. Nu mai conteaza ca, de fapt, Emil Boc vrea, pentru ca asa isi doreste Traian Basescu.

Liberalii si acei politicieni ai Aliantei care sunt la guvernare - ministri, secretari de stat, directori, sefi de agentii, etc, nu sufla o vorba despre alegeri inainte de termen. Care-ar fi argumentele pro si contra unei decizii politice cu implicatii atat de vaste. Pentru ca, sa nu creada cineva, ca va trece neobservat gestul nostru de romani care, dupa ce ne-am ales o conducere, o schimbam cu lejeritate, ca si cum am avea un moft, o toana, cu toate ca lumea nu e in strada, nu sunt conflicte guvernamentale sau in coalitie. Majore... asa, frecusuri, invidii, piedici marunte sunt si vor fi, pentru ca politica e orice, numai mediu duhovnicesc nu.

Si-atunci, revenim la intrebarea "de ce?" Un motiv ar fi acela ca Alianta D.A. nu guverneaza singura si e nevoita sa suporte, in coasta, UDMR-ul si PUR-ul. Spun "ar fi", pentru ca nu a iesit la iveala vreo neintelegere intre partidele aflate la guvernare, pornind de la fiolosofia de guvernare, de la o decizie economica importanta, sau vreun boicot in Parlament - care, oricum, se plange ca nu are ce lucra, pentru ca nu primeste mai nimic de la Guvern, spre analiza si aprobare.

Sa fie doar gandul ca, daca guvernarea va fi o reusita, laurii victoriei vor fi impartiti la patru, si nu la doi? Sa-si ia si UDMR-ul si PUR-ul cate un trandafir, o lalea, garoafa sau crizantema din ofranda adusa de populatie guvernantilor? Sa fim seriosi! Un guvern, oricat ar fi el de bun, stabil, concentrat si apreciat, nu va reusi sa multumeasca pe toata lumea si, mai ales, nu are cum sa reziste erodarii, daca-si face treaba, pentru seriosul motiv ca, in Romania, inca sunt de luat masuri economice, cu implicatii sociale, care nu pot fi privite decat antipatic. Iar un guvern care ar promite, acum, in stanga si-n dreapta, si-ar da majorari, cresteri, mariri, etc, fara noima financiara, ar fi inconstient pe fata, si ne-ar trimite la groapa civilizatiei, cat ai zice PIB.

Din aceasta perspectiva, e absolut fireasca degradarea imaginii Aliantei D.A., odata ajunsa la putere. In campanie se spun multe - scopul scuza mijloacele - iar la guvernare se face ce trebuie, nu ce s-a promis. Naivi sunt cei care-au crezut in declaratii pompoase, care ne asigurau ca vom deveni occidentali, cu nivel de trai, doar prin alternanta la putere.

Si-atunci, printre goana de a aduce bani la buget, trepidatiile in fata FMI-ului, curiozitatea si, nu de putine ori, inhibitia in fata leului greu, ca sa nu mai vorbim de valutele liber convertibile, care, har Domnului!, sunt si liber cugetatoare, nu le mai tine nimeni intepenite, in dauna monedei nationale - hop si isteria cu alegerile anticipate. Asa, in mijlocul nuntii, mireasa isi aduce aminte ca a uitat ceva acasa, pleaca, si nu mai vrea sa se intoarca.

Pare curata nebunie, si chiar este, sa vorbesti acum despre alegeri anticipate. Iar daca cineva se gandeste, de fapt, la asa ceva, pentru anul 2007, dupa dorita, sperata, aderare la Uniune, atunci e si mai grav. Doi ani de campanie electorala surda, nebuna, furibunda ar slei Romania de energie iar pe romani i-ar dezgusta si deruta pana la confuzie.

Dar, nu-i nimic, cine a zis ca, la noi, politicienii dau pe dinafara in consecventa si maturitate. E vremea lor, e timpul galcevei lor, fac ce vor cu noi si pot decide si peste capul nostru. Cine suntem noi? Doar locuitorii mirati ai acestei tari. Ne ies ochii din orbite de uimire ca oamenii nostri politici cred ca, daca scandal nu e, nici politica nu e. Viata a dovedit ca politica se poate face, inalt, si pe tacute. Pe gandite. Pe gandite temeinic, profund, angajat. Fara hai, hai! si cea!, cea!. Dar mai spre vest... Noi suntem in Balcani! Si ne place!
×
Subiecte în articol: editorial