x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Noutatea anului: dispare şcoala de minţit frumos

Noutatea anului: dispare şcoala de minţit frumos

de Adrian Cercelescu    |    11 Sep 2011   •   21:00

Romania trimite astazi la scoala o noua generatie de cosmonauti, piloti, constructori de roboti si tot ce se mai viseaza omul pe la 6-7 ani. De data aceasta insa, inaintea discursurilor standard despre "Cartea de citire – izvor nesecat de lectura" si "Aritme­tica – mereu surprinzatoare", Mi­nisterul Educatiei a trebuit sa arate populatiei ca a invatat ceva din dezas­trul de vara-toamna de la Bac. Iar ideea de baza este ca vrea sa elimine minciuna din scoli.

Se pot emite multe opinii diferite legate de scoala, dar un lucru este logic si dovedit de cifre: elevii sunt la fel de slabi ca profesorii. Il poti arde la nesfarsit pe elev ca e loaza si nu baga la cap, cat timp 5.000 de profesori (cam unul din sase) iti fug de la examenul de titularizare la vederea subiectelor ca la auzul sirenei de antiaeriana, o suta sunt prinsi cu fituici, iar 70% dintre curajosii ramasi pica cinstit. Asa ca planul anuntat acum de Educatie, chiar daca nu loveste problema la temelie, dovedeste macar consecventa: dupa ce camerele video au eliminat in premiera minciuna rezultatelor bune de la Bac, se va face ceva si in timpul anului scolar.

O masura este testarea elevilor la inceputul cursurilor, sa se vada daca ii mai tin minte pe Stefan cel Mare si pe cel mai mic multiplu comun. Ea a fost luata dupa ce elevi de nota 9 au picat Bacul si are ca scop impartirea claselor in slabe, medii si avansate. Bun, si? Nu aceiasi profesori au evaluat si au dat notele si anul trecut? Aici, ministerul incearca sa regleze problema pe calea portofelului. S-au introdus noi criterii de evaluare a profesorilor pentru acordarea salariului de merit, bazate pe "calitatea muncii la clasa". Pare o propunere destul de tentanta de crestere a salariilor cu 25%, mai ales ca e singura – presedintele Basescu ramanand la convingerea ca profesorii primesc suficient fata de cate ore scartaie creta pe tabla aia. Sigur, exista pericolul ca la anul sa planga dupa Bac si elevii de 10. Riscul reformei. Prin alta masura, ministerul ar vrea sa se asigure nu doar ca ii vin elevii la scoala, dar si ca ii vin profesorii la munca. Va dati seama ce chiulul dracului e prin scoli daca se gan­desc sa bage cartele de pontaj la intrare? Caietoiul ala folosit de 100 de ani pentru note si absente nu mai face fata.

Mai sunt o gramada de noutati pentru noul an scolar, de la "saptamana altfel" – in care elevul poate bate mingea sau isi poate bate capul la olimpiade – pana la cea de ultima ora, inspirata de cantaretul Marcel Pavel, care a sucit imnul national la meciul cu Franta. Mi­nisterul a comandat Institutului de Stiinte ale Educatiei un studiu care sa-i zica daca e suficient ca elevii sa-l cante o data pe saptamana. O pierdere de timp, din moment ce presedintele Basescu deja s-a pronuntat: zilnic!

In concluzie, elevii vor invata ce-au invatat si aia de anul trecut, pentru ca pe partea curriculara nu se schimba aproape nimic. Sa nu neglijam totusi introducerea orei de lectura, reclamata de toate testele din care a iesit ca elevul roman mediu citeste, dar nu pricepe ce-a citit. Buna si asta: citesti azi, citesti cand oi mai avea ora – pana la Bac il termini pe Neghinita si il ai proaspat in minte cand te-or pune sa scrii despre "Cunoasterea de sine", pornind de la afirmatia "A avea un ideal inseamna a avea o oglinda". Genial! Stanescu.

×