x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nu călcați strada, domnule pseudo-președinte. Mușcă!

Nu călcați strada, domnule pseudo-președinte. Mușcă!

de Serban Cionoff    |    30 Mar 2021   •   22:09
Nu călcați strada, domnule pseudo-președinte. Mușcă!

A trebuit să ajungem în cea de a treia zi de proteste ale unei populații aduse la capătul răbdării de abuzivele și aberantele restricții impuse de către guWERNanți,sub pretextul că ne apără de Covid-19, pentru ca domnul pseudo-președinte Klaus Iohannis să dea un mesaj celor care manifestă, în mod pașnic și civilizat, în București și în ale orașe ale țării. Asta după ce niște foarte anumiți politruci i-au botezat ba „fasciști’’, ba „huligani’’, ba „proști’’,după cum le-a venit lor la gură pe cei care au curajul și demnitatea să protesteze. Gură altminteri îndelung exersată în scandarea unor lozinci dintre care una-,,ciuma roșie’’-provine din arsenalul propagandei hitleriste.

 Ce idei majore, dacă nu chiar memorabile, cuprinde zicerea de astăzi a chiriașului din Dealul Cotroceni sunt convins că știți, așa că nu are rost să ne mai pierdem timpul recapitulând colecția de locuri comune debitate în inconfundabilul stil al domniei sale. În schimb, cred că este cazul să spun fără rezerve că în acest noian de vorbe în vânt există o anumită frază asupra căreia merită să ne aplecăm cu toată atenția. Frază care,de altfel, a și stârnit multe, intense comentarii. Citez: „Condamn cu fermitate orice încercare de a captura politic protestele’’.

 Să începem prin a observa că, de această dată, pseudo-președintele Klaus Iohannis nu a recurs la o nominalizare „capturatorilor’’, dar este clar pentru orice om cu o memorie bună unde bate vorba sa. Firește că la PSD, vinovatul din oficiu în discursurile celui aflat, pentru al doilea mandat, în postura de factor echidistant, de echilibru între puterile statului de drept. Numai că, dacă ar fi nominalizat PSD-ul în calitate de partid care capturează politic protestele, ar fi trebuit să aducă și dovezi. Așa după cum, în cazul că s-a referit la mai multe alte partide, domnia sa trebuia să aducă și pentru asta dovezi. Care dovezi sunt cam greu de găsit, pentru simplul motiv că… nu prea există! Situație în care domnul Klaus Iohannis devenea pasibil să fie acuzat că fabrică și difuzează scenarii de rea credință, de crasă factură politicianistă. 

 Dar, continuând, pas cu pas, analiza pe text iată că ajungem la o anumită observație care a și devenit tema mai multor reacții critice, de bun simț și perfect îndreptățite. Mă refer la ideea că, în nici-un caz domnul Klaus Iohannis nu este cel mai îndreptățit să vorbească despre „capturarea politică a protestelor’’! Asta atâta vreme cât el însuși a creat precedentul atunci când, îmbrăcat în geacă roșie, s-a postat în fruntea celor care manifestau împotriva proiectelor de acte normative privind amnistia și grațierea. Asta ca să nu mai vorbim că, încă  de la debutul primului său mandat,pseudo-președintele Klaus Iohannis a avut nevoie de proteste în stradă pentru a-și vedea visul cu ochii. Adică pentru a avea „guvernul său’’. Mă refer, evident, la nenorocirea de la Clubul Colectiv pe care știm prea bine că domnul Klaus Iohannis și băieții lui au „capturat-o’’ și au manipulat-o cu mână calificată.

 Să admitem, însă, că același domn Klaus Iohannis ar avea și o oarecare dreptate, în sensul că nu este corect și nu este drept ca anumite entități politice sau anumite cercuri de influență să confiște- termen sinonim pentru „capturare’’- protestele și să le folosească nu pentru a rezolva chestiunile care au generat nemulțumirea populației, ci numai pentru a-și satisface voințe de putere și interesele aferente. Ceea ce, însă, uită să ia în discuție  domnul pseudo-președinte este faptul că protestele din aceste zile au o cauză esențială, de necontestat și anume modul pur și simplu catastrofal în care actuala coaliție guWERNamentală a acționat pentru a proteja populația țării în fața pericolului numit Covid-19.Și asta nu de ieri-de azi, ci încă de acum mai mult de un an, de când s-a declanșat nenorocirea. Comportare absolut neprofesionistă și iresponsabilă care,câtuși de puțin întâmplător, produce efecte în aceste zile, după ce au fost instituite noile restricții impuse fără a ține seama de consecințele lor mai mult decât nedorite și total neavenite.

 De aceea, corect și cinstit este să se meargă până la capăt și să li se spună pe nume  celor răspunzători pentru elaborarea și punerea în act a acestor noi restricții fără noimă și fără efect. Foarte adevărat, politicienii din coaliția la putere nu avut și cu siguranță nu vor avea curajul și demnitatea să își recunoască și să își asume partea lor de vină. În acest caz- de fapt, mai ales în acest caz!-, cel de la care opinia publică aștepta să spună adevărul, fără ură și fără părtinire, era domnul Klaus Iohannis, aflat, pentru al doilea mandat, în calitatea de președinte al tuturor românilor. Calitate pe care personajul respectiv nu a onorat-o în revoltător de multe rânduri așa încât, pe bună dreptate, tot mai mulți dintre noi am ales să îi spunem pe nume „pseudo-președintele Klaus Iohannis”.

 În concluzie, dacă pseudo-președintele Klaus Iohannis s-ar fi mulțumit  să acuze ,,capturarea politică’’ a protestelor din aceste zile poate că asta nici măcar nu ne-ar mai fi mirat, știută fiind pata care i s-a pus domniei sale pe o anumită formațiune politică. Sau, mai nou, pe cele pe care le va califica în același fel. În schimb, faptul că, de la înălțimea funcției sale, Klaus Iohannis inventează un subiect și îl vehiculează fără aduce și dovezile trebuitoare, refuzând, în schimb, să cerceteze care sunt cauzele reale și profunde ale protestelor străzii mi se pare absolut impardonabil.

 Motiv pentru care, ca modest și devotat slujitor al breslei jurnaliste, nu pot decât să îi reamintesc avertismentul lui F.Brunea-Fox, marele, neuitatul Prinț al reportajului românesc: „Nu călcați strada. Mușcă!”                                                       

     

   

×