x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nu putem sau nu vrem să apreciem sinceritatea domnului președinte?

Nu putem sau nu vrem să apreciem sinceritatea domnului președinte?

de Serban Cionoff    |    26 Feb 2020   •   22:55
Nu putem sau nu vrem să apreciem sinceritatea domnului președinte?

Habemus Cîțu!’’ Duduie canalele de presă și rețelele de social media, chiar din primele minute după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat pe cine propune să devină noul șef al Executivului românesc. Și trebuie să spun că, în marea lor majoritate, cei care comentează știrea nu au câtuși de puțin aprecieri pozitive a propos de această desemnare. „Este o glumă proastă și o sfidare la adresa Parlamentului”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD. Aceasta fiind, să o recunoaștem, o exprimare foarte ponderată și foarte elegantă. Fiindcă dacă stăm și cercetăm mai atent ecourile acestei „ciudate nominalizări” (cum o numește, chiar acum, când scriu aceste rânduri, un invitat al canalului Antena 3), vom da peste niște aprecieri foarte severe și foarte dure, dintre care, nu puține, pur și simplu, din motive lesne de înțeles.

 Lăsând, acum, deoparte reacțiile emoționale, și făcând fie și doar la o sumară trecere în revistă a principalelor motive de rezervă, categoric exprimate, vom reține, bunăoară, că lui Florin Cîțu i se impută împrumuturile în cascadă, pe termen lung și cu dobânzi umilitoare pe care le-a contractat în cele trei luni în care exercită mandatul de ministru de finanțe. Împrumuturi despre care românul plătitor de taxe și impozite încă nu știe la ce și cui au folosit. Alții, la fel de categorici, îi impută o anumită declarație care, dacă reprezintă crezul său de  liberal pur sânge, nu văd de ce nu i-ar folosi, lui Florin Cîțu, și ca deviză de șef al guvernului: „Prioritatea nr.1 pentru România nu este nici sănătatea, nici învățământul , ci sistemul privat”. Tot un segment semnificativ dintre cei care își exprimă rezerve serioase față de această nominalizare atrage atenția că Florin Cîțu a picat de două ori testul nominalizării ca ministru de finanțe dat în fața comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Nu sunt, în fine, de ignorat nici cei care susțin că, făcând această nominalizare, președintele Klaus Iohannis , urmărește să prelungească și să acutizeze criza politică, apăsând pe pedala alegerilor anticipate. Situație în care, unii, mai miloși de felul lor, îi deplâng pe Florian Cîțu pe care în văd ca pe un sacrificat pe altarul jocurilor chiriașului din Dealul Cotrocenilor.

 Cu riscul de a mă pune rău cu acești severi preopinenți, vreau să spun , răspicat și fără nici-o rezervă, că domniile lor se află într-o profundă  eroare. Nu, președintele Klaus Iohannis nu a greșit și nici nu a glumit! Dimpotrivă , atunci când l-a ales și l-a propus pe Florin Cîțu ca viitor premier al României, a făcut-o numai și numai plecând de la considerentul că vede în el acel șef al guvernului pe care noi, românii, indiferent de etnie sau de religie, îl merităm! Șef de guvern care dă măsura părerii pe care președintele reales al României europene o are despre noi, ca populație. Foarte probabil, se vor găsi niscai pricinoși care să îmi răspundă că domnul președinte ne cam judecă  la grămadă și ne ia pe toți drept „românii mei”. Nimic mai greșit! Domnul președinte este mândru de acești românași proprietate personală și vrea să ne îndemne să le urmăm pilda, adică să gândim și să ne comportăm ca ei. Eliminând, cât mai curând posibil, rămășițele PSD-iste. Bineînțeles acele rămășițe care încă, se încăpățânează să reziste și încă nu au căzut la pace, mărturisit sau nu, cu domnia sa. Proiect istoric pentru a cărui ducere  la capăt Florin Cîțu este, în viziunea președintelui Klaus Iohannis, omul potrivit la locul potrivit.

 Este un adevăr dureros, pe care cei care s-au aplecat cu atenție asupra istoriei noastre ni l-au repetat deloc întâmplător și anume că nu întotdeauna știm, putem sau vrem să recunoaștem calitățile și meritele unor bărbați politici. Subestimându-i și nedreptățindu-i. Haideți, oameni buni, ca, de data aceasta, să nu îl subestimăm și să nu îl nedreptățim pe domnul președinte Klaus Iohannis.  Recunoscându-i, public, sinceritatea cu care, atunci când l-a propus pe Florin Cîțu pentru înalta funcție de premier al României, domnia sa ne-a spus, cu o franchețe greu de egalat, ceea ce crede că suntem și ceea ce merităm să primim!

                                                                         

×