x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nu știi, te învățăm; Nu poți, te ajutăm! Vrei sau nu vrei... te băgăm în carantină!

Nu știi, te învățăm; Nu poți, te ajutăm! Vrei sau nu vrei... te băgăm în carantină!

de Serban Cionoff    |    20 Apr 2020   •   19:59
Nu știi, te învățăm; Nu poți, te ajutăm! Vrei sau nu vrei... te băgăm în carantină!

Nu știu cine sunt consilierii pe segmentul de comunicare al unora dintre diriguitorii noștri –mai direct spus: dacă sunt și, mai ales, dacă sunt ascultați-, dar constat că se înmulțesc, pe zi ce trece, zicerile neinspirate pe care înalte personalități ale actualității le lansează în spațiul public. Producând efecte neintenționate dar, în primul rând, nedorite, asupra cărora sfetnicii în materie puteau și trebuiau să îi avertizeze. Ziceri care, în aceste zile în care petrecem Sărbătoarea Învierii Domnului sub apăsarea pandemiei COVID-19, provoacă mare îngrijorare și chiar revoltă. De aceea, nu este de mirare că sunt aspru amendate în presă sau pe canalele de socializare.

 Pe primul loc în „top” se află însuși Președintele Klaus Iohannis, cel care în Săptămâna Mare ne-a avertizat că, dacă nu vor respecta carantina, după Paște vom avea înmormântări! Nefericit mesaj transmis nației pe care, de voie sau de nevoie, domnia sa a trebuit să îl îndulcească printr-o altă declarație publică, de fapt o logoree siropoasă despre unitate, solidaritate etc… După care, Vinerea Mare, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a lansat la un post de televiziune una și mai și!Dându-ne de veste ce ne pregătesc guWERNanții nouă, celor de la 65 de ani în sus. „Ne-am gândit efectiv la niște metode- zice domnul ministru-, să-i ducem la un hotel, să-i ducem într-o cameră cu tot confortul în care să îi cazăm și să vină cineva și să aibă grijă de ei”.

 Formulat în asemenea termeni categorici, ultimativi și amenințători,este de înțeles de ce scenariul prezentat de managerul șef pe linie de Executiv al sistemului public de sănătate ne-a dat fiori reci în primul rând nouă, celor care aparținem acestui segment(încă) important al populației țării. Cu atât mai mult cu cât noi am prins și vremea când o lege era un zvon trecut prin Marea Adunare Națională. Imediat după asta, pe canalele de socializare, dar și în discuțiile de la om la om, au apărut felurite întrebări, cum ar fi cele despre criteriile după care vor fi selectați viitorii beneficiari(sic!) ai așa-numitei”metode” la care s-au gândit guWERNanții,adică dacă vom fi luați toți, la grămadă sau numai unii? Semne de întrebare s-au mai ridicat și în ceea ce privește capacitatea reală a spațiilor de cazare de pe teritoriul scumpei noastre patrii- de la un hotel la o simplă cameră- de a acoperi solicitările. Știut fiind faptul că suntem la discreția mâinii invizibile a pieței, unde operează, necruțător, legea cererii și a ofertei. Fiind foarte probabil ca, dacă unii sau alții dintre noi nu vor prinde locuri la hotel sau într-o cameră, să fim cazați în corturi, în tabere aflate în afara localităților.

 Nu au lipsit- se putea altfel?-  exagerările , unii mergând cu gândul până la regimul coloniilor penitenciare, dacă nu chiar mai rău, la politicile preconizate de către  Thomas Malthus și neo-malthusieni vizând selecția naturală a populației. Politici potrivit cărora sărăcia,epidemiile și războaiele sunt principalele mijloace prin care se putea asigura echilibrul între creșterea populației și cantitatea mijloacelor de subzistență pe planeta noastră. Politici în comparație cu care, cu tot regretul, trebuie să spun că soluția „ieșirii pe cale naturală din sistem”, preconizată, acum un deceniu, de către cvasi-premierul Emil Boc, rămâne o vorbă de două parale!

 În ce mă privește,înclin să cred că viziunea prezentată de domnul ministru reia, mutatis-mutandis(adică schimbând ceea ce este de schimbat), sloganul lui V.I.Lenin:”Nu știi,te învățăm; nu poți, te ajutăm; nu vrei, te obligăm!” Devenind, în varianta guWERNamentală din aprilie 2020:”Nu știi, te învățăm;nu poți, te ajutăm. Vrei sau nu vrei… te băgăm în carantină!” Supoziție rezonabilă dată fiind faptul că,după cum a dat să se înțeleagă ministrul Nelu Tătaru, respectiva „metodă” ar putea să îi aibă ca obiectiv pe acei cetățeni de la 65 de ani în sus care nu respectă rigorile și restricțiile stări de urgență.

 Ceea ce este cu totul și cu totul altceva! Doar că, din mai sus menționatele declarații ale ministrului Nelu Tătaru nu reieșea foarte clar această distincție esențială. Ceea ce a  făcut ca, pe fondul isteriei generalizate pe care o întrețin tot felul de dătători cu părerea și de răspândaci, o asemenea posibilă soluție a ajuns să genereze un serios val de îngrijorare și de indignare. Cu atât mai mult era de dorit ca domnul ministru Nelu Tătaru să revină și să facă precizări categorice, pentru toți termenii în discuție. Nu a făcut-o, după cum aflăm dintr-o informație de ultim moment, decât acum și, foarte probabil, în urma unor atenționări severe primite pe diverse filiere. Decizie corectă, dar care, pe fond, nu schimbă cu nimic situație, fiindcă și așa, declarațiile  neinspirate ale domnului ministru rămân în arhiva, și așa doldora, a dovezilor de catastrofală comunicare și a deciziilor incoerente ale guWERNanților momentului. Tare majore care pot să compromită- și compromit!- până și puținele lor  bine gândite demersuri. Listă pe care, după cum prea bine știm, o deschide însuși președintele Klaus  Iohannis!  

 Și uite așa, pas cu pas, vorba înțeleptului,constatăm cât de multă dreptate a avut foarte Mircea Dinescu atunci când a spus că”vrând să le faci bătrânilor un bine, de fapt transformi grija față de ei într-o cumplită umilință!”

×