x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nu subestimati romanii!

Nu subestimati romanii!

de Mihai Tanasescu    |    11 Iul 2005   •   00:00

Sa nu ii subestimam pe romani atunci cand este vorba de viata lor, de viitorul copiilor lor, de faptul ca isi doresc o tara stabila si unita, pentru ca anul aderarii la Uniunea Europeana sa fie un an al bucuriei si nu unul al disperarii.

Daca mi-ar fi spus cineva acum 6 luni ca aceasta tara o sa intre intr-un proces de decadere economica din cauza influentei politicii destabilizatoare, n-as fi crezut ca se poate intampla! Dar totusi asistam in aceste zile la cea mai neagra perioada politica pe care Romania a avut-o in perioada postdecembrista, cand, dupa numai 6 luni de guvernare "neo-cederista", economia romaneasca si perceptia internationala despre ea intra intr-o perioada de decadere similara anilor ’97-’99.

Este pentru prima data cand, dupa un ciclu stabil de 5 ani (2000-2004), Romania incepe sa fie privita cu ochi tematori de catre investitori, Romania incepe sa fie o tara mai putin atractiva pentru investitii. Romania va fi o tara din ce in ce mai instabila din punct de vedere macroeconomic, si toate acestea din cauza unei dorinte fara preget, de putere absoluta, a presedintelui tarii. Se sacrifica totul! De la stabilitate pana la predictibilitate, de la coerenta si substanta, de dragul unei ambitii care a fost anuntata de mult si care se doreste a fi pusa in practica numai pentru satisfacerea orgoliului personal.

Oare cat de putin trebuie sa tii la tara ta ca sa poti sa ii faci un asemenea rau? Oare cat de mult iubesti puterea absoluta, ca sa calci in picioare tot si sa vezi cum intr-un interval scurt de timp acumularile acestei tari se duc vazand cu ochii? De ce nu se vede ca poporul roman doreste mai mult ca oricand stabilitate si coerenta, incredere in mediul de afaceri pentru crearea de noi locuri de munca si, nu in ultimul rand, pentru o viata mai buna? Toate aceste lucruri incepusera sa functioneze. Sperantele romanilor intr-o viata mai buna erau din ce in ce mai mari. Asistam insa, de 6 luni incoace, la cea mai neagra perioada de administrare guvernamentala, girata de administratia prezidentiala. Vedem cum sperantele multora dintre romani incep sa fie din ce in ce mai mici, multi dintre ei dandu-si seama ca un asemenea tip de conducere nu inseamna decat o sfidare si o desconsiderare a lor.

Deja arbitrii internationali, prin glasul agentiilor de rating, au inceput sa transmita semnale de ingrijorare vizavi de situatia politica creata in Romania in ultimele zile. Vor fi iar alte luni de agitatie politica, alte luni in care investitiile straine vor continua sa scada intr-un ritm alarmant, dezechilibrele bugetare si financiare se vor accentua. Guvernantii vor fi incrancenati pentru consolidarea puterii si vor da mai putina atentie lucrurilor normale, lucrurilor legate de mediul de afaceri si stabilitatea lui, lucrurilor legate de o politica coerenta si vizionara, lucrurilor legate de viata de zi cu zi a oamenilor.

Este incalificabil sa arunci tara din nou in haos! Este, cred, ceea ce aceasta tara avea nevoie cel mai putin astazi, cu un an si jumatate inainte de intrarea in Uniunea Europeana, cand componenta economica va juca un rol important in raportul de tara, ce va fi prezentat in luna octombrie anul acesta.

Avem de parcurs o etapa complicata pentru ca economia romaneasca sa se poata consolida si sa faca fata cerintelor Uniunii Europene. Coerenta guvernamentala, vointa de a implini un deziderat normal de continuare a cresterii economice, de scadere a inflatiei si, nu in ultimul rand, de predictibilitate vor fi lucruri care vor fi lasate la urma sau aruncate la cos. Toate aceste lucruri vor costa Romania! Toate aceste balbe, incertitudini, certuri intre partide, puncte de vedere diferite in actul guvernarii vor conduce la un vot de blam pe care poporul roman o sa il acorde actualilor guvernanti la viitoarele alegeri.

Sa nu ii subestimam pe romani atunci cand este vorba de viata lor, de viitorul copiilor lor, de faptul ca isi doresc o tara stabila si unita, pentru ca anul aderarii la Uniunea Europeana sa fie un an al bucuriei si nu unul al disperarii.
×
Subiecte în articol: editorial tara