Am susţinut, încă de la anunţarea iniţiativei, proiectul de înfiinţare a unei companii naţionale energetice ca o reconstituire fericită a unei pârghii puternice în mâna statului român pe piaţa poate cea mai importantă, cu rol strategic, cea a energiei, piaţă pe care, din cauza dezmembrării RENEL, statul a ajuns bătaia de joc a tuturor celorlalţi actori de pe piaţă, deşi a rămas singurul producător de energie electrică.
Am susţinut, încă de la anunţarea iniţiativei, proiectul de înfiinţare a unei companii naţionale energetice ca o reconstituire fericită a unei pârghii puternice în mâna statului român pe piaţa poate cea mai importantă, cu rol strategic, cea a energiei, piaţă pe care, din cauza dezmembrării RENEL, statul a ajuns bătaia de joc a tuturor celorlalţi actori de pe piaţă, deşi a rămas singurul producător de energie electrică. Dar dacă acest mini-RENEL urma să se constituie doar pentru ca prin "privatizări" bursiere sau alte manevre ulterioare să se deschidă uşa unor privaţi către capitalul Hidroelectrica, producătorul de energie ieftină din România, în defavoarea unor interse publice, mai bine lucrurile rămâneau aşa cum erau. Între altele, punerea pe rol a proiectului era o ocazie minunată de a-i elimina pe "băieţii deştepţi" care au ajuns să confişte energia hidro produsă ieftin de o asemenea manieră încât poporul român, nu mai are acces la aceasta, dar dacă alţi "băieţi deştepţi" le vor lua locul în jefuirea societăţii Hidroelectrica, mai bine proiectul guvernamental era aruncat la coş, adică acolo unde i-ar fi locul!
Acum, proiectului i s-a dat drumul să intre pe rol. Or, ce se constată?! Stupoare?! Nu, mâhnire, jenă, indignare! Înainte de orice, constatarea este că proiectul a fost pus pe rol de către Guvern la spartul târgului, când Executivul se afla pe ultima sută de metri şi nu mai era timp de a asigura succesul proiectului în practică, prin punerea la punct a tuturor detaliilor. De ce n-a fost pus pe rol mai devreme, căci de atâta timp s-a tot discutat de aceasta? De ce atâta grabă, în măsura în care a durat atât de mult pregătirea, pentru o chestiune de o importanţă atât de mare care se cuvenea a fi lăsată în seama noului guvern. Totul devine o suspiciune!
Iar suspiciunile cresc, constatând că formula de punere pe rol este o ordonanţă de urgenţă care-şi face imediat efectele, dar într-un moment în care Parlamentul, din cauza apropiatei campanii electorale, îşi încheie practic activitatea şi nu poate nici discuta proiectul! Mai mult, într-un asemenea context, nici formula organizatorică aleasă nu este întâmplătoare: ca entitate nouă furnizoare de energie, compania creată nu este legată de obligaţia de a vinde energia doar pe bursă, adică în mod transparent, putând s-o facă prin contracte comerciale confidenţiale pentru destinaţii prestabilite. Deci, una peste alta, se adoptă proiectul când nimeni altcineva nu mai poate spune nimic, iar când Parlamentul va putea eventual respinge ordonanţa de urgenţă va fi deja prea târziu: între timp, contractele de preluare a energiei de la noua entitate se vor fi încheiat şi vor rămâne în vigoare, în calitate de contracte comerciale, chiar şi dacă, în cele din urmă, ordonanţa de constituire a companiei energetice naţionale va fi anulată de către Parlament.
Şi, uite aşa, energia electrică produsă ieftin în România va fi preluată în continuare de "băieţii deştepţi", aceiaşi "băieţi deştepţi" de până acum sau alţii noi, clienţi politici direcţi ai cercurilor actualului Guvern. Populaţia, care, după insidioasa liberalizare a pieţei energiei, a ajuns să nu mai aibă acces la energia produsă ieftin – ce a fost confiscată prin contracte oneroase de către "băieţi deştepţi" – va rămâne pe mai departe privată tocmai de energia care ar trebui să-i aparţină integral sau măcar în proporţia în care această energie produsă ieftin contribuie la acoperirea consumului global de electricitate. Acces ce ar fi pe deplin îndreptăţit, pentru că această energie provine în măsură covârşitoare din exploatări hidro, care se construiesc în amplasamente monopol natural şi în urma unor amenajări costisitoare realizate prin eforturile materiale şi umane ale populaţiei din România.
Dacă nu corectarea acestei nedreptăţi urmăreşte actuala companie naţională energetică, atunci care îi mai este rolul?! Este înfiinţată pentru perpetuarea unor "băieţi deştepţi" sau pentru prmovarea altora în locul celor vechi, pe seama aceleiaşi jefuiri a populaţiei?! Dacă este aşa, ducă-se dracului de companie naţională!
Citește pe Antena3.ro