x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O căinare inutilă

O căinare inutilă

de Ion Cristoiu    |    26 Mai 2008   •   00:00

Un eşec în condiţiile participării lui Sorin Oprescu îi va da lui Cristian Diaconescu motive zdrobitoare pentru a arunca responsabilitatea pe alţi factori decît prestaţia sa.



Sondajele de opinie de pînă acum (cîte au fost date şi, mai ales, cîte sînt credibile) îl plasează pe Cristian Diaconescu, desemnatul PSD, în poziţia a patra, cu un procentaj  de doar 11%. Publicarea rezultatelor a adus cu sine un nou motiv de căinare a lui Cristian Diaconescu în presa noastră colorată electoral. Da, căinare, deoarece situaţia lui Cristian Diaconescu a născut o situaţie ciudată în cîmpul publicisticii autohtone. De regulă, în campanie, un candidat al unui partid important e lăudat sau criticat pentru prestaţia sa.
Cristian Diaconescu nu e nici lăudat, nici criticat. E căinat.

Avîndu-şi debutul în momentul cînd Sorin Oprescu şi-a anunţat candidatura ca independent, căinarea lui Cristian Diaconescu e motivată prin ceea ce s-ar numi sprijinul dat lui Sorin Oprescu de o grupare din partid în detrimentul candidatului oficial. Ba, mai mult, în unele publicaţii, bucătărese învrednicite a învîrti lingura în terciul politicii susţin că întreg PSD-ul nu-l sprijină.

Lui Cristian Diaconescu, bărbat politic în toată firea, i se impune astfel ipostaza unui bebeluş politic. Pentru a smulge un procentaj cît de cît, el ar trebui ajutat de partid. Ce înseamnă ajutat de partid nu ni se spune. Să-i organizeze întîlniri cu alegătorii? Sorin Oprescu, deşi independent, a avut astfel de întîlniri. Să intervină la televiziuni pentru a-l cultiva? Nu cred că e nevoie. Cristian Diaconescu e unul dintre politicienii simpatizaţi de presă.

Întrebări asemănătoare le ridică şi explicaţia conform căreia o parte a PSD îl sprijină pe Sorin Oprescu. Cum îl sprijină? Nici aici nu primim un răspuns. Pot fi definite drept sprijin cîteva vorbe bune zise de Ion Iliescu? Nu credem. Şi, dacă l-ar lua Ion Iliescu de mînă şi l-ar binecuvînta pe la toate intersecţiile, Sorin Oprescu n-ar dobîndi automat un loc fruntaş în sondaje. Ca să nu mai spunem că aceste vorbe, indiscutabil sincere, îi dăunează lui Sorin Oprescu. Dau apă la moară celor care, în presă şi-n politică, vor să-l scoată din joc agitînd pericolul Ion Iliescu.

O privire fugară aruncată asupra campaniei lui Sorin Oprescu ne dezvăluie că Doctorul nu-i sprijinit de nimeni. Altfel cum s-ar explica diletantismul şugubăţ al campaniei sale?! Un diletantism despre care vorbeşte graba de a fi prezent la una dintre emisiunile kitsch ale autovizualului autohton – "Naşul" – de la B1, post tv muribund, ţinut în viaţă de clanul Păunescu, pentru ca, în schimbul masajului publicistic aplicat lui Traian Băsescu, ştabii clanului să fie ocoliţi de DNA.

Aşadar, în ce priveşte raporturile lui Cristian Diaconescu cu partidul, nu există motiv de căinare. Nu numai pentru că însăşi domnia sa e unul dintre liderii PSD, dar şi pentru că într-o campanie pentru locale contează omul.

Ar rămîne celălalt motiv de căinare a lui Cristian Diaconescu: înscrierea în cursă a lui Sorin Oprescu. Desigur, studiind procentajele PSD şi ale celor doi candidaţi de Stînga, vom sesiza că o parte a electoratului PSD ar vota cu Sorin Oprescu. Ar fi o posibilă explicaţie a diferenţei dintre procentajul lui Cristian Diaconescu şi cel al PSD la Consiliu. Sorin Oprescu are un procentaj superior PSD. Asta înseamnă că Doctorul ar putea să ia voturi şi din altă parte decît din bazinul PSD.

Admiţînd că Sorin Oprescu ar primi şi o  parte din voturile PSD, nu se poate vorbi de o împărţire a electoratului în două. Explicaţia procentajului presupus al lui Cristian Diaconescu trebuie căutată în factori fără nici o legătură cu înscrierea lui Sorin Oprescu în cursă:
1) Cristian Diaconescu nu e identificat drept potrivit pentru postul de primar de o parte a electoratului.
2) PSD nu stă strălucit în Bucureşti.

Se poate spune astfel că, indiferent de Sorin Oprescu, Cristian Diaconescu n-ar fi avut un procentaj bun. În aceste condiţii, candidatura lui Sorin Oprescu l-a salvat pe politicianul Cristian Diaconescu. Un eşec în sine, previzibil, l-ar fi scos pe Cristian Diaconescu din jocul politicii la nivel înalt. Un eşec în condiţiile participării lui Sorin Oprescu îi va da lui Cristian Diaconescu motive zdrobitoare pentru a arunca responsabilitatea pe alţi factori decît prestaţia sa. Şi, dacă ne gîndim că participarea la campania pentru Bucureşti e un antrenament de excepţie pentru un politician, avem motive să nu-l căinăm deloc pe Cristian Diaconescu. Îşi poate permite să piardă. Realizînd primul antrenament serios ca politician.

×
Subiecte în articol: sorin editorial psd diaconescu oprescu