x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O coabitare imposibilă

O coabitare imposibilă

de Gheorghe Voicu    |    27 Iun 2012   •   12:20

La doua luni de la instalare, guvernul Ponta se confrunta cu o situatie politica exploziva. Prima concluzie se impune de la sine: coabitarea cu presedintele este aproape imposibila. Mai mult, acesta a adoptat o pozitie agresiva, cu pagube vizibile pentru USL.

Tactica scandalurilor aproape zilnice a atras guvernul intr-un razboi de gherila, care blocheaza si uzeaza cu o rapiditate alarmanta. Intr-un razboi politic conteaza agenda impusa opiniei publice. Nu se mai vorbeste acum de problemele economice care, in viata cotidiana a cetateanului, sunt tot mai prezente. Mesajul necesar, de rezolvare a acestor probleme, se pierde in hatisul confruntarilor politice. Aici e capcana in care a picat USL: lupte minore, dar spectaculoase mediatic.

Iar astfel de confruntari dau castig lui Basescu, care-si transmite mesajul: USL este incapabil sa guverneze, este corupt si mafiot, nu constituie solutia buna pentru Romania. Marile victorii cu impact asupra populatiei (alegerile locale, reintregirea salariilor etc.) s-au estompat, puse in umbra de scandalurile mediatice. Stie USL sa pareze aceste atacuri? Este in stare guvernul Ponta sa schimbe agenda publica?

Cel mai recent exemplu: tenativa de sinucidere a lui Adrian Nastase. Concluzia logica: e drama unui om care a facut o alegere tragica. In imaginarul colectiv, povestea lui Nastase avea toate sansele sa-i produca imense prejudicii de imagine lui Basescu – s-a razbunat pe fostul sau adversar de la prezidentiale. Uluitor, dar intr-o singura noapte, cea a tragediei, perceptia s-a schimbat total: tentativa de sinucidere e o inscenare. Aberatia este evidenta, dar manipularea a avut efecte imediate: cu cat explicatia e mai absurda, cu atat gradul de credibilitate e mai mare.

Un ONG a protestat impotriva tentativei de sinucidere, pe motiv ca reprezinta o incercare de a evita justitia. Altii, cu o imaginatie mult mai aberanta, au organizat un mars de protest impotriva deciziei lui Nastase de a-si lua viata. E hilar? Da. Insa daca ne gandim la efecte, nu. Dintr-un personaj tragic, Nastase s-a transformat intr-unul odios si ridicol. De aici nedumerirea: cine sunt acesti manipulatori atat de creativi?
Si ca nebunia sa fie totala, a inceput deja o campanie pentru a demoniza perioada in care Nastase a fost prim-ministru. Nicio legatura cu ce se petrece acum, dar perceptia publica aduce "minusuri' imaginii USL. Semnele ca exista o incercare de a destabiliza guvernul USL devin evidente. Si mai sunt sase luni pana la alegeri – multe se pot intampla.

Batalia politica se anunta crunta: Basescu pare puternic, dar poate sa fie doar o imagine; USL pare in degringolada si lasa impresia ca nu e constient de puterea pe care i-o da guvernarea. E haos? Da. Si n-a mai ramas loc de intors pentru nimeni. Iar USL, in jocul puterii, dupa cate se vede, nu gaseste solutii. Agenda publica devine tot mai razboinica, cu multe zone de manipulare si loviturile sub centura se inmultesc. Cam asa va arata Romania pana la alegerile parlamentare, in urma carora USL va prelua intreaga putere.

×