Printre reactiile prompte ale oamenilor Puterii la Decizia Curtii Constitutionale s-a numarat si cea a lui Bogdan Olteanu, ministru pentru Relatia cu Parlamentul:
"Decizia Curtii Constitutionale era intr-o anumita masura previzibila data fiind componenta institutii. Cred ca judecatorii Curtii au fost influentati in
decizia lor si de faptul ca un mare numar de institutii publice din Romania si-au pastrat dupa alegerile din 2004 conducerile decise de PSD. Si ma refer la serviciile secrete, la Consiliul Concurentei, la Curtea de Conturi. In masura in care toti acesti oameni nu au fost schimbati, de ce sa fie presedintii celor doua Camere?".
Bogdan Olteanu e finul lui Calin Popescu Tariceanu. Fruntas, asadar, al gruparii Tariceanu din PNL. Declaratia domniei sale reia cu vigoare o pledoarie PNL pentru schimbarea sefilor de servicii secrete.
O pledoarie care si-a gasit concretizarea si in Rezolutia Delegatiei Permanente a PNL din seara lui 3 noiembrie 2005. Atat Rezolutia, cat si interventiile altor membri ai gruparii Tariceanu au aparut - si chiar asa sunt - drept atacuri la adresa Palatului Cotroceni, ca raspuns la Scandalul "telefonului portocaliu". Bogdan Olteanu n-a scapat prilejul de a folosi momentul de luni pentru a mai lansa o torpila catre Cotroceni punind Decizia Curtii pe seama faptului ca sefii Serviciilor Secrete n-au fost schimbati inca de Traian Basescu.
Bogdan Olteanu e ministru in Guvernul Tariceanu.
Daca Decizia Curtii Constitutionale ar fi permis schimbarea celor doi presedinti PSD, Bogdan Olteanu ar fi devenit presedintele Camerei Deputatilor.
Atacurile de acum ale domniei sale impotriva Cotrocenilor au o anume rezonanta, data fiind functia de membru al Guvernului Tariceanu.
Ce s-ar fi intamplat daca ar fi ajuns presedintele Camerei Deputatilor?
Atacurile sale ar fi primit o rezonanta mult mai mare. Uriasa chiar. Nu numai prin postul de mare vizibilitate, dar si prin perceperea ca venind dinspre Parlament, principala institutie in Romania democratica.
Pe Traian Basescu il ataca si Adrian Nastase. Fara rezonanta atacurilor care ar fi apartinut lui Bogdan Olteanu.
Pentru ca Adrian Nastase ataca si va ataca Presedintia dinspre Opozitie. Pe cand Bogdan Olteanu ar fi atacat din interiorul Puterii.
Situatie mai mult ipotetica. Situatie sigura:
Daca Decizia Curtii Constitutionale ar fi dus la schimbarea lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, gruparea Tariceanu si-ar fi intarit pozitiile in confruntarea cu Traian Basescu. Nu numai prin schimbarea de la Camera Deputatilor, dar si prin schimbarea de la Senat.
La Senat ar fi urmat sa vina Radu Berceanu.
Radu Berceanu e lider PD. Nu unul oarecare. Un lider din echipa lui Petre Roman, echipa in care Traian Basescu a fost doar un simplu coleg de arme cu Radu Berceanu. Ca presedinte al Senatului, el ar fi devenit al doilea om in stat, posibil inlocuitor al lui Traian Basescu.
Puneti-va in situatia lui Traian Basescu.
Intre Nicolae Vacaroiu, lider PSD din alta familie politica, si Radu Berceanu, lider din aceeasi familie politica, pe cine ati fi preferat sa-l aveti drept al doilea om in stat, dupa dumneavoastra?
Nu cred ca pe Radu Berceanu. Care v-ar fi concurat intr-un fel la autoritate in interiorul Aliantei D.A.
Radu Berceanu e insa si lider PD. Devenit sef al Senatului, domnia sa l-ar fi umbrit nitel pe seful PD, Emil Boc. In PD s-ar fi ivit si ar fi crescut ca un nou pol de putere. Un pol extrem de primejdios pentru presedinte, care foloseste PD ca un instrument de influenta in Alianta si in cadrul actualei Puteri.
Toata lumea a vazut in Decizia Curtii Constitutionale un moment de jale pentru liderii actualei Puteri.
N-avem date despre reactia intima a lui Traian Basescu.
Judecand dupa cate probleme i-ar fi ridicat schimbarea presedintilor PSD ai Parlamentului, am o banuiala:
Ca Traian Basescu multumeste lui Dumnezeu pentru Decizia Curtii Constitutionale.
Daca nu cumva chiar a dat o mana de ajutor lui Dumnezeu pentru ca faimoasa Curte sa declare neconstitutionala schimbarea lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu.