x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O expeditie in Camerun

O expeditie in Camerun

de Adrian Năstase    |    13 Dec 2006   •   00:00
O expeditie in Camerun

Toate cercetarile sociologice serioase din ultima perioada, ca si o serie de evenimente concrete demonstreaza ca romanii au azi o parere extrem de proasta despre justitie si isi considera administratia mai corupta ca oricand. Un sondaj Gallup dat publicitatii la sfarsitul lunii trecute arata ca ne aflam la nivelul Camerunului in ceea ce priveste ritmul de dat (si, evident, primit) mita.

Cu exact doi ani in urma, un catren cam schiop ii indemna pe cei plictisiti de subsemnatul sa emigreze in Congo daca Traian Basescu nu ajungea presedintele Romaniei. Africanii au scapat atunci ca prin urechile acului de amenintarea unei invazii romanesti, dar in acest moment a aparut o problema noua: evolutiile din ultimii doi ani arata ca, daca nu poti ajunge in Congo, poti face in asa fel incat sa aduci Congo la tine acasa.

Toate cercetarile sociologice serioase din ultima perioada, ca si o serie de evenimente concrete demonstreaza ca romanii au azi o parere extrem de proasta despre justitie si isi considera administratia mai corupta ca oricand. Un sondaj Gallup dat publicitatii la sfarsitul lunii trecute arata ca ne aflam la nivelul Camerunului in ceea ce priveste ritmul de dat (si, evident, primit) mita. E adevarat, Camerun (camaräo) in portugheza inseamna crevete si, probabil, camerunezii sunt invitati de Uniunea Africana, in materie de lupta anticoruptie, sa prinda nu pesti, ci crevete. Oricum, barometrul de opinie publica din octombrie curent al Fundatiei pentru o Societate Deschisa ne spune clar: 78% dintre romani cred ca nivelul coruptiei din Romania a crescut sau a ramas constant fata de 2004.

Nemtii se tem atat de mult de inchisorile romanesti si de sistemul judiciar de aici, incat unii politicieni de la Berlin au incercat sa activeze clauze de salvgardare referitoare la justitie, pentru a-si proteja cetatenii care ar urma sa aiba de-a face cu magistratii si celulele romanesti. Ca sa-i confirme, parca, detinutii nostri au organizat pentru prima data o miscare de protest generalizata, tot in legatura cu conditiile de detentie. Mai mult decat atat, o institutie importanta ca raspunderea ministeriala a fost aplicata atat de politizat, incat acum ministrii o acuza de neconstitutionalitate si refuza sa mai vina in fata comisiilor de la Cotroceni.

Sa vorbim si despre berbecuti? Despre spectacolele penibile de la DNA? Despre sutele de articole din presa care descriu amanuntit mafiile oranj care praduiesc bugete locale sau centrale? Astea sunt elementele pe care se bazeaza, temeinic, opinia publica atunci cand crede ce crede despre aplicarea legii in Romania de azi.

In 2004, Alianta D.A. si Traian Basescu au primit voturi mai ales in speranta ca vor face mai multa ordine. Si singurul lucru pe care actualul sistem politic il creeaza zi dupa zi este dezordinea totala. Politica. Legislativa. Judiciara. Pana si fotbalul pare cuprins, mai mult ca oricand, de violente fizice si verbale. Fata de ceea ce se petrece acum, dezordinea CDR este o amintire romantica, buna de depanat la gura sobei (pe vremea aceea, de pilda, stiam macar cate partide liberale erau la guvernare).

In campania electorala de acum doi ani, Traian Basescu a umplut peretii oraselor cu o poza in care aparea alaturi de Constitutie. Abia acum am inteles cu totii ce voia sa spuna. Nu era vorba despre faptul ca se bazeaza pe lege, ci ca legea e la mana lui.

P.S. Unii din colegii mei inca se mai iluzioneaza cu ideea ca, daca vor urma sfaturile doamnei Mungiu-Pipidi privind reforma PSD, dansa (doamna Pipidi) va vota cu partidul nostru. Le reamintesc faptul ca persoana respectiva a facut parte in permanenta din echipa de "diversiune civica" fie a CDR, fie a Aliantei. Spre exemplu, in campania din 2004 a jucat rolul "Babei Cloanta" care a clocit ouale Aliantei. Din pacate, din ouale respective nu puteau sa iasa decat monstri!
×
Subiecte în articol: editorial