De parcă nu îi era de ajuns toată zarva pe care a stârnit-o după ce și-a anunțat, cu ocazia interviului pe care i l-a luat Mihai Gâdea și care a fost difuzat pe canalul Antena 3, că nu mai are încredere în titulara portofoliului afacerilor interne, Carmen Dan, pe motiv că aceasta l-a mințit, pentru ca, la scurtă vreme după asta, doamna ministru să îl contrazică în mod categoric și cu dovezile pe masă, iată că premierul Mihai Tudose este, din nou, în centrul unui scandal. De data asta, însă, un scandal care nu îl pune numai pe domnia sa într-o situație extrem de neplăcută, ci implică direct România. Fiind vorba despre un scandal diplomatic în toată puterea cuvântului, adică despre ceva de care chiar că nu aveam nevoie…
După cum s-a anunțat, astăzi, ambasadorul țării noastre la Budapesta, Marius Gabriel Lazurca, a fost convocat la ministerul ungar de externe unde i s-a comunicat că autoritățile din țara vecină consideră recentele declarații ale șefului executivului ca „inacceptabile” și că așteaptă scuzele acestuia. Este vorba despre replica pe care primul ministru, Mihai Tudose, a găsit de cuviință să o dea după ce liderii celor trei partide ale maghiarilor din România au adoptat-o,luni, la Cluj, document în care solicită autonomia Ținutului Secuiesc și statut special pentru regiunea Partium. Solicitări pe care, pe bună dreptate, personalități reprezentative ale mediului politic și ale societății civile le-au calificat ca fiind profund neconstituționale și le-au respins în termeni civilizați și fermi.
Până aici, nimic de spus, numai că, domnul prim ministru Mihai Tudose, a ales să își exprime refuzul categoric sau,poate, sincera sa indignare printr-o formulare cu totul ieșită din comun. ,,Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo- a declarat domnia sa-,toți vor flutura pe lângă steag.’’ Referirea fiind făcută cu trimitere directă la instituțiile din localități din cuprinsul Ținutului Secuiesc, precum și la promotorii proiectelor de autonomie a acestei zone care face parte integrantă, inseparabilă din statul nostru național și unitar.
La această declarație s-au referit oficialii maghiari și pentru asta se așteaptă, la Budapesta, scuze din parte primului ministru al României. Pentru că, să fie foarte clar, declarația – și așa brutală și de neacceptat- nu vine de la un simplu cetățean al România, de la un om care și-a pierdut controlul și vorbește gura fără el. Nu, ea vine de la însuși șeful Guvernului României, stat democratic, stat de drept, membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord Atlantice! De aceea, un asemenea mod de a te exprima public și chiar un asemenea mod de a gândi nu au absolut nimic în comun cu valorile și cu normele civilizației moderne și ale democrațiilor consolidate. Foarte adevărat, în primul rând românii din aceste zone trebuie să facă față unor provocări venite din partea unor elemente iredentiste pentru care Trianonul și Marea Unire din 1 Decembrie 1918 sunt subiecte de coșmar, care le trezesc impulsuri primare, agresive. Însăși imaginea acelor ..toți’’ care vor flutura lângă steagul secuiesc aducând, din păcate, aminte de ieșiri publice ale unor provocatori fără nici-un Dumnezeu, indivizi care și-au permis să profaneze memoria lui Avram Iancu fără ca aceștia să își primească pedeapsa legală, pentru monstruoasele lor acțiuni.
Tot la fel de adevărat este și faptul că tăcerea vinovată cu care, și de data aceasta, președintele Klaus Iohannis, a trecut peste provocarea pe care o reprezintă Declarația de la Cluj a șefilor UDMR, PPMT și PCM, ca și inexistenta de reacție a organizațiilor locale ale principalelor formațiuni politice ale țării, i-au dezamăgit groaznic, i-au durut foarte mult și poate chiar i-au revoltat pe românii trăitori pe aceste meleaguri. După cum cred și că mulți concetățeni ai noștri de origine maghiară se desolidarizează de acțiunile provocatoare ale unor asemenea elemente fără frică de Dumnezeu și fără respect față de semenii lor. Dar aceste atât de traumatizante stări emoționale nu reprezintă, însă, și nici nu pot reprezenta, motive sau măcar justificări pentru ca primul ministru al României să recurgă la un asemenea limbaj de o vulgaritate total inacceptabilă! Ieșirea publică total necontrolată care,pe bună dreptate, trebuie sancționată cu maximă severitate. Cu atât mai mult cu cât pune România în fața unor reacții de natură să îi afecteze prestigiul, demnitatea și buna sa credință. Și, mai mult, este de natură să dea apă la moară unor înrăiți, notorii iredentiști, care așteptau cu sufletul la gură un prilej, de fapt un pretext, pentru a-și relua murdarele lor campanii de denigrare a României și a românilor. Drept dovadă că a și ieșit la drumul mare tocmai Laszlo Tokes care nu putea rata ocazia pentru a-și relua minciunile nemernice și otrăvurile pe care le debitează împotriva dușmanului său jurat-România Unită. Deie Domnul ca scandalul o dată iscat să se stingă în zilele următoare, dar, după cum îi cunoaștem noi pe Laszlo Tokes și băieții lui nu prea îmi vine să cred că nu vor avea de gând să scoată maxim profit din mana cerească pe care le-a servit-o nesăbuita zicere a lui Mihai Tudose.
Pentru toate aceste motive, sunt convins că orice om de bună credință, luând act de incalificabila ieșirea publică a concetățeanului nostru, Mihai Tudose, premierul României, va subscrie fără rezerve la drastica sancțiune morală pe care i-a aplicat-o făptuitorului, profesorul Adrian Năstase. Premierul în al cărui mandat țara noastră a finalizat cu succes negocierile pentru admiterea în Uniunea Europeană considerând că declarația lui Mihai Tudose este „Ne-europeană și neînțeleaptă’’. Pentru a conchide, neiertător: „Nu în felul acesta poate fi apărată cauza României’’.
Fără doar și poate,documentul iscălit și lansat la Cluj de către cei trei lideri politici ai maghiarilor din România merita o replică pe măsură. Iar dacă, din păcate, nu a dat-o președintele tuturor românilor Klaus Iohannis, măcar ambasadorul Ungariei la București trebuia să fie convocat la ministerul afacerilor externe unde să i se prezinte un protest răspicat. Asta cu atât mai mult cu cât, după cum bine se cunoaște, un rol de foarte mare importanță în negocierea și definitivarea acestui document l-a avut doamna Katalin Szili, reprezentantă a guvernului de la Budapesta și specialist brevetat în materie de ,armonizare a strategiilor de autonomie teritorială’’ cu aplicabilitate în România și în alte state din zonă. În fine, azi, după ce ambasadorul român a fost convocat la ministerul ungar de externe, a fost dat publicității un comunicat de presă al ministerului nostru de externe. Document de ținută și de substanță care exprimă cu maximă rigoare poziția oficială a României, dar care, din păcate, vine multe prea târziu, spre a-și produce efectele așteptate. Dar așa, venind doar după ce partea ungară a preluat ofensiva, nouă nu ne rămâne decât să îi mai dăm ( pentru a câta oară?) dreptatea cuvenită înțeleptului :,,Nu este totul să ai dreptate, trebuie să ai dreptate la momentul oportun’’.
Toate acestea,însă, nu pot să justifice și, cu atât mai puțin, să scuze, ieșirea pe cât de suburbană pe atât de nocivă a primului ministru, Mihai Tudose. Ieșire care îl descalifică în mod categoric și îi reduce, extrem de mult, șansele de a fi considerat un partener de dialog pentru interlocutori din Europa și de pe mapamond. Să nici nu ne mai mirăm,atunci, dacă, mâine-poimâine, un amploiat de prin nu știu ce comitet sau comiție de peste mări și țări va bate cu pumnul în masă și ne va da lecții de bune maniere diplomatice de uz european sau trans-continental!