x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O lecţie despre cum se urmăresc interesele şi se aleg candidaţii

O lecţie despre cum se urmăresc interesele şi se aleg candidaţii

de Vasile Leca    |    17 Iun 2014   •   15:49

In aceste zile Europa se afla intr-o plina efervescenta privind alegera noului sef al Comisiei Europene . Jocul intereselor dar si cel al viitoarelor pozitii in ierarhia europeana nu este greu de ghicit pentru cei care stau pe margine si doresc ceva din tort.

Pentru prima data, rolul alergerilor europarlamentare devine criteriu de luat in seama in numirea sefului Comisiei Europene . Importanta prefigurarii elementelor centrale ale politici viitoarei Comisii Europene devine esentiala

in conditiile in care aceasta impune un nou raport de forte intre Parlament , Comisie si Consiliu. Comisia incepe sa aiba un rol mai scazut si asta in defavoarea celorlalte doua institutii comunitare care isi sporesc evident influenta. Cameron isi poate vedea – in aceasta situatie – dorinta implinita .

Care sunt in fapt elementele programului politic impus de sefii de stat si guverne in negocieri . In primul rand politica privind uniunea monetara , urmata de cea energetica si de prioritati privind schimbarile climatice

, imigratia ilegala si déjà necesara intarire a politicii externe a UE .

Mister Euro, asa cum uneori i se spune fostului premier al Luxemburgului ,Jean – Claude Juncker , stie ca pentru a ajunge candidat la sefia Comisiei Europene vor fie necesare exact preferatele lui ,compromisul politic si intelegeri incheiate in spatele usilor inchise .

“ Nu voi ingenuchia in fata Londrei “ isi exprima crezul Juncker, iar din capitala britanica i se reaminteste ca” cineva format in anii ’80 nu poate fi viitorul urmatorilor 5 ani” .

Nici Martin Schulz , nu reprezinta o solutie inspirata si asta pentru ca, chiar oamenii din propia tabara se gandesc la alte solutii, cazul cancelarului austriac Werner Faymann care il sustine pe Juncker.

Sa se ajunga la un “ candidat iepure” si asta pentru a se respecta spiritul Tratatului de la Lisabona ? Posibil dar cu o probabilitate redusa care se poate intampla daca liderul ( Germania ) va avea interes si sprijin de substanta.

Aducerea unei persone din exterior se poate face si daca aceasta si-o doreste. . Numele doamnei Lagarde, agreat , se pare , de Angela Merkel inseamna cedarea pozitiei franceze de la FMI aspect deloc privit cu minim de entuziasm de presedintele Hollande si chiar de doamna Lagarde.

Nici mini summitul de la resedinta premierului suedez, desfasurat pentru “ liniste” la 100 km de capitala, nu a adus compromisul asteptat intre Marea Britanie si Germania.

Ideia unei Europe federale, sustinuta de mai multa vreme de Juncker ar stimula referendumul din 2017, privind iesirea UK din Uniune, se va inscrie in contextul victoriei euroscepticilor si nationalistilor lui Nigel Farage care cumulata cu cererea pentru independenta Scotiei vor duce insula la perspective de loc dorite de britanici si nu numai.

×