x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O lege sabotată de către cei care trebuie să o pună în aplicare!

O lege sabotată de către cei care trebuie să o pună în aplicare!

de Serban Cionoff    |    02 Sep 2023   •   16:04
O lege sabotată de către cei care trebuie să o pună în aplicare!

 Am scris foarte recent despre acest subiect, dar faptele, realitatea mă determină și să revin cu avertismentul că riscăm ca Legea Anastasia, și așa adoptată după multe și îndelungate tergiversări, să aibă parte de tot mai multe derogări și excepții. 

De pildă, azi, citesc pe fluxul de știri că urmează să fie înăsprite prevederile Codului Rutier privind viteza maximă cu care se va circula pe drumurile publice, iar șoferi care le vor încălca riscă să rămână șase luni fără permis de conducere. Citesc și, după asta, îmi aduc aminte de titlul unui șlagăr interpretat de Mircea Crișan și care a fost la modă acum șase decenii și ceva:,,Tango degeaba’’. Știu că o să vă mirați, dar eu cred că ar fi mai bine să vă gândiți la faptul că, numai în ultima săptămână, s-au înregistrat treci cazuri de flagrantă eludare a Legii Anastasia. Trei cazuri în care exact cei care trebuie să aplice această lege- judecătorii și procurorii- au încercat să îi facă scăpați pe unii conducători auto care au comis accidente mortale fiind în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor.

 Debutul acestui revoltător bilanț s-a înregistrat sâmbăta trecută la Brăila,  unde o femeie de 38 de ani, care conducea mașina după ce consumase alcool și droguri, a accidentat mortal un copilaș de nici patru anișori. Normal ar fi fost ca să se aplice Legea Anastasia, iar respectiva să fie imediat arestată! Ar fi fost dar, în cazul de față, deși polițiștii au prezentat-o magistraților, aceștia au decis că probele recoltate sunt insuficiente pentru a o reține. Motiv pentru care le-au trimis spre analiză la IML și trebuie să aștepte rezultatele. Se face azi o săptămână de atunci și sunt curios dacă aveți cunoștință care sunt aceste rezultate și dacă, până la urmă, șoferița a fost reținută. Mă rog, ccă i s-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive știm și noi. Dar, mai departe?… 

 Al doilea caz din este cel al lui Mihai Dafinescu, beizadeaua unei familii din județul Gorj, care acum trei ani, în luna august 2020,aflat la volan în stare de ebrietate, a omorât o femeie care circula corect și numai Bunul Dumnezeu a făcut ca fiul ei, de 16 ani, să scape cu viață. După care, cuconul Mihăiță s-a ascuns acasă și numai în dimineața următoare s-a predat polițiștilor însoțit fiind de mama sa, judecătoare la Tribunalul din Novaci. A urmat judecarea cazului și condamnarea vinovatului la 4 ani și jumătate. Până aici nimic surprinzător, dar nu vă grăbiți să treceți la alt subiect fiindcă surpriza urmează. Recent, jurații au luat hotărârea ca, după ce a executat numai un an din cei patru ani și jumătate, beizadeaua de la Novaci să fie pusă în libertate, invocându-se motivul că acesta ,,a stat în detenție în perioada cea mai frumoasă a vieții sale’’.

 Acesta fiind numai unul dintre pateticele pretexte invocate într-o compunere gongorică și care i-ar putea face invidioși pe Rică Venturiano și pe Nae Cațavencu. La drept vorbind, nu un asemenea conglomerat de vorbe goale ar trebui să ne pună pe gânduri, ci faptul că el a reușit să îi convingă pe magistrați care au decis ca autorul fatalului accident să fie eliberat după numai un an! Decizie care nu este definitivă și urmează să fie validată sau revocată în luna septembrie la Tribunalul Gorj.

În fine, dar nu și în ultimul rând, mă refer la decizia judecătorilor Tribunalului Balș (județul Olt) care l-au plasat în arest la domiciliu pe tânărul care, în februarie, la Podu Olt, fiind și el drogat, a călcat doi oameni în vârstă, care nu au mai avut șanse de salvare și au murit la spital. Decizie pe care, deși procedural o puteau contesta, procurorii nu au făcut-o întrucât au apreciat că ,,probabil ’’ nu se impunea, ,,ținând cont de perioada lungă de detenție a inculpatului  de cinci șase luni’’. Ce ar mai fi de adăugat decât că, și de data asta, vorbim tot despre o beizadea tatăl insului fiind consilier județean și lider sindical…

 În concluzie, vă rog să rețineți că, de la cinci-șase luni până la un an, atât consideră unii magistrați că trebuie să stea în arest cei care au comis accidente mortale după ce au condus în stare de ebrietate și/sau drogați Și atunci, domnilor judecători și procurori, mai rămân valabile vorbele lui Andre Malraux: ,,o viață de om nu valorează nimic, dar nimic nu valorează cât o viață de om’’? M-am referit la aforismul lui Andre Malraux, deși puteam să reiau această întrebare referitor la Legea Anastasia!  Lege sabotată chiar de cei chemați să o aplice fără excepții sau derogări.

                                                                      Șerban CIONOFF                   

×