x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O premiera postdecembrista

O premiera postdecembrista

de Ion Cristoiu    |    04 Iul 2006   •   00:00
O premiera postdecembrista

Initiativa liberala a reusit o uriasa, incredibila performanta postdecembrista. Intaia oara dupa decembrie 1989, o chestiune de politica externa a fost propulsata in prim-planul opiniei publice. Din motive complexe, marile decizii de politica externa au fost pana acum rodul exclusiv al unor mismasuri secrete din cabinetele prezidentiale. Un exemplu convingator ni-l ofera proaspata dezvaluire potrivit careia, in 2005, Traian Basescu i-a propus lui Vladimir Voronin ca Republica Moldova sa intre in Uniunea Europeana impreuna cu tara noastra.

Intr-o inspiratie poetica de moment, Marko Bela a surprins cu o exactitate uluitoare esenta scandalurilor care hatana actuala Coalitie de guvernamant:

Coalitia scoate fum! Altfel spus, scandalurile nu aduc nimic, dar absolut nimic in planul realitatilor. Sunt simple scandaluri mediatice. Un lucru asemanator s-ar putea spune si despre scandalul starnit de initiativa PNL. Un scandal care a produs doar fum! Un fum mediatic intens, acoperind tara, de nu se mai vedea om cu iepure. La risipirea lui rapida, s-a putut constata ca in realitate nu s-a intamplat nimic.

Militarii romani vor ramane in Irak. Mult si bine!

A fost, totusi, initiativa liberala doar o splendida inutilitate, cu evidente note de gafa, cum s-au straduit sa ne convinga ziarele si televiziunile abil manipulate de Cotroceni? Nici vorba. Initiativa liberala a reusit o uriasa, incredibila performanta postdecembrista. Intaia oara dupa decembrie 1989, o chestiune de politica externa a fost propulsata in prim-planul opiniei publice. Din motive complexe, marile decizii de politica externa au fost pana acum rodul exclusiv al unor mismasuri secrete din cabinetele prezidentiale.

Un exemplu convingator ni-l ofera proaspata dezvaluire potrivit careia, in 2005, Traian Basescu i-a propus lui Vladimir Voronin ca Republica Moldova sa intre in Uniunea Europeana impreuna cu tara noastra. Dezvaluirea a fost facuta de insusi Traian Basescu la un pranz dat la Cotroceni elevilor olimpici din Republica Moldova. Ca multe alte dezvaluiri senzationaliste ale presedintelui, aceasta poate fi suspectata ca fiind o simpla nascocire a unui politician in neistovita si disperata cautare de impact mediatic.

Daca dezvaluirea e adevarata, atunci ne aflam in fata unui gest politic iresponsabil. Nu numai pentru ca e aberant sa-ti propui a aduce cu tine, in clubul select, un mai mare rufos decat tine, dar si pentru ca opinia publica de la noi n-a stiut nimic despre aceasta trasnaie de Halloween cotrocenist.

Participarea Romaniei la asa-zisul razboi impotriva terorismului dus de America e un alt exemplu de hotarare impletita in budoarul prezidential. Nici cand a fost luata de Ion Iliescu, nici cand a fost intarita de Traian Basescu, decizia nu a beneficiat de o dezbatere publica si, cu atat mai putin, de acceptul poporului roman. Atat Iliescu, cat si Basescu au hotarat de capul lor, in numele poporului roman si, indeosebi, impotriva poporului roman.

Daca decizia ar fi fost supusa dezbaterii publice, s-ar fi vazut ceea ce se constata acum:

Argumentele in favoarea aventurii noastre militare alaturi de SUA sunt de o stridenta subtirime.

Obligat de initiativa liberala sa se explice, Traian Basescu s-a lansat in argumentari de-a dreptul hilare.

Nu mai departe, luni, la Radio Romania Actualitati, presedintele a zis ca ramanerea in Irak ne va aduce de la americani, drept recunostinta, sprijinul militar cand va fi pusa in discutie siguranta noastra nationala.

Lasand la o parte faptul ca politica planetara nu se supune legilor telenovelei (a se vedea invocarea recunostintei), ramane intrebarea:

Cine sa ne puna in discutie siguranta nationala?

Ne-a raspuns Traian Basescu:

Situatia exploziva din Balcanii de Vest. Altfel spus, Romania va avea nevoie de un sprijin militar american pentru a face fata unui ipotetic conflict in chestiunea Kosovo!

Subtirimea argumentelor in favoarea ramanerii noastre in Irak trebuie sa fie pentru PNL un imbold de a-si continua campania pentru retragere. Numai astfel o stare de spirit populara se va transforma intr-o presiune activa, pentru ca o decizie luata la betie politica sa fie infirmata!
×
Subiecte în articol: editorial