x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O provocare pentru 2012

O provocare pentru 2012

de Rupert Wolfe Murray    |    28 Dec 2011   •   13:44

De ce sa nu te lasi de bautura in anul care vine? De ce sa n-o faci chiar acum, la cumpana dintre ani?

Alcoolul este o otrava: doua sticle de alcool reprezinta o doza fatala pentru majoritatea oamenilor. Ingrasa, miroase urat pentru cei care nu beau (cum ar fi copiii) si ajunge sa te si coste o avere pana la urma.

Dar esti in stare sa faci asta? Ai putea supravietui in 2012 fara sa bei o bere, un vin sau o tarie? Poate un adult din ziua de azi sa se distreze fara bautura? Ce-ar zice prietenii si familia lui?

De ce sa nu ignori reclamele si sa nu te-mpotrivesti traditiei? Cred ca majoritatea oamenilor ar recunoaste ca renuntarea la alcool ar fi un beneficiu atat pentru buzunar, cat si pentru copii, pentru stomac si ficat – chiar dac-ar fi necesar un compromis pe partea de 'distractie'. Cred ca lumea ar fi de acord ca e o idee buna, dar ar uita repede de ea.

Suntem atat de obisnuiti ca alcoolul sa alimenteze belsugul de Sarbatori, incat cu greu ni le putem imagina fara el. Dar uitati-va la copii – ei par sa se distreze fara sa simta nevoia de a fi tot timpul cu paharul in mana. Ganditi-va si la mancarea care in curand isi va face loc in stomac; de ce sa nu-l menajati si sa nu-l scutiti de a digera toate caloriile suplimentare pe care le veti turna pe gat (in caz ca nu stiati, organismul trateaza alcoolul ca pe un zahar).

'De cand a devenit bautura obligatorie?' scrie Zoe Strimpel in Psychology Today (Psihologia Azi), adaugand: 'orice ocazie in societate pare sa se invarteasca in jurul alcoolului.'

Cei mai multi dintre noi devin dependenti de alcool fara sa devina alcoolici. Ani de-a randul am avut cate o sticla de vin rosu la cina, chiar doua daca venea cineva in vizita. Si nu tin minte sa fi lasat vreodata o sticla neterminata.

Alcoolul a devenit catalizatorul social al zilelor noastre. Obisnuiam sa beau vin pentru ca imi placea gustul lui si astfel a devenit un obicei. Altii sunt influentati de reclame si beau pentru a fi mai sociabili. Georgia Foster, directoarea programului britanic Drink Less Mind, spune ca 'pentru multi oameni, alcoolul este un mod de a stabili legaturi cu familia si cu prietenii.'

Alcoolul are un efect calmant asupra creierului si sunt oameni care nu pot dormi sau nu se pot relaxa fara ajutorul lui. Unii dintre cei ce se ocupa cu tranzactii financiare in City, la Londra, sunt stimulati in timpul zilei de adrenalina si agitatia de la serviciu, suplimentate cu linii de cocaina in pauze, la toaleta, iar noaptea au nevoie de alcool pentru a se destinde si a dormi. Oamenii pot functiona astfel ani de-a randul.

A fost mai usor decat ma asteptam sa renunt la alcool. Ultima sticla de vin am baut-o pe 31 decembrie 2006. De atunci n-am mai baut decat un pahar de Campari Orange (pentru ca am crezut ca era suc de portocale, dar dupa ce l-am gustat mi s-a parut atat de bun incat a trebuit sa-l termin) si un sfert de pahar de Mateus Rose cu ocazia unui toast pentru o prietena din Statele Unite care tocmai isi anuntase tranzitia de la barbat la femeie.

Am renuntat sa mai beau pentru ca devenise un lucru atat de obisnuit, incat ma intrebam dac-as mai putea lua cina fara o sticla de vin. Ma simteam balonat mai tot timpul, am renuntat la pastele fainoase si la paine (fara efect) si apoi la alcool – asta a functionat. M-am gandit de asemenea la toti banii pe care-i dadeam unui guvern pe care nu-l alesesem si care nu-mi placuse niciodata.

Nu am intentionat vreodata sa fiu abstinent atata timp, dar nici nu simt nevoia sa ma-ntorc la baut. Celelalte optiuni costa mai putin, au gust mai bun si sunt mai sanatoase. Nimic nu e mai bun decat sucul de lamaie proaspat stors amestecat cu miere si apoi cu apa. Daca ti-e sete, cea mai racoritoare e apa minerala rece. Inainte beam Coca-Cola ca remediu impotriva mahmurelii, dar acum o beau cand am nevoie de un surplus de energie (si cand sunt in stare sa ignor faptul ca are 30% zahar).

Daca nu bei, singura problema este ca atunci cand cei din jurul tau se imbata, glumele lor incep sa nu mai aiba sens. In acel moment ne despartim, iar eu imi aleg o carte buna si ma duc sa ma culc mai devreme. Nu mai merg decat la petreceri si la evenimente pe care le consider cu adevarat speciale (cand eram student ma duceam oriunde stiam ca va fi de baut).

Astept cu nerabdare inceputul celui de-al cincilea an al meu fara alcool. Sunt imun la batjocura tovarasilor de petrecere, o sa beau sirop de mure cu ocazia Anului Nou si mai degraba o sa ma alatur copiilor si jocurilor lor, decat sa-mi torn otrava-n maruntaie.

P.S. Rupert Wolfe Murray este, intre altele, consultant PR pentru clinica de reabilitare Castle Craig

Nota redactiei: jurnalistul britanic Rupert Wolfe Murray e pe cale de a deveni colaboratorul permanent al Jurnalului National. Romania este a doua lui tara de rezidenta. Este foarte dornic in a impartasi din indelungata sa experienta pe plaiurile mioritice, din 1990 incoace. Dar articolul de fata nu este cel mai nimerit exemplu in acest sens, fiind o confesiune si un indemn al unui fost bautor regulat, convertit in taliban anti-alcool – genul de barbat repudiat de majoritatea semenilor sai. Cand ni l-a remis initial spre publicare, i-am sugerat sa il aduca in realitatea romaneasca, animandu-l cu personaje autohtone, nu britanice. La insistente lui, il vom publica in forma originala, cu precizarea ca nu reprezinta (neaparat) punctul de vedere al redactiei si (totusi) cu speranta ca va gasi si ecouri pozitive in randul cititorilor nostri.

×