x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O teza pentru nelinistea noastra: Conspiratia fraudei

O teza pentru nelinistea noastra: Conspiratia fraudei

24 Noi 2004   •   00:00

Ion Cristoiu scrie in editorialul de astazi despre "Teza fraudei", care a fost lansata cu putine zile inaintea scrutinului.
Trei institute de specialitate au difuzat in ultimele zile rezultatele unor sondaje de opinie.

Preluate de presa cu adevarat independenta, cea care si-a pastrat calmul in isteria tipica perioadelor de campanie, cand orice condei e musai sa intre in erectie si sa devina bata pentru teasta unuia dintre cei doi candidati, sondajele au o nota comuna: cu putin timp inaintea zilei decisive, Adrian Nastase si Uniunea Nationala PSD + PUR se afla pe primul loc, la o distanta confortabila de Traian Basescu si de Alianta D.A.
Click pentru a mari imaginea
Probabil ca din pivnitele PSD s-au auzit pocnetele dopurilor de sampanie. Formatiunea de guvernamant, disponibila genetic la autosuficienta, s-a si vazut duminica seara chiuindu-si victoria. E o graba nefireasca. In astfel de imprejurari, sondajele au o singura misiune: de a servi formatiunilor competitoare in necesara reglare a miscarilor. Pentru sondajul real, altfel spus, pentru rezultatul de la urne, asemenea sondaje nu spun mare lucru. Surprizele, cum li se spune situatiilor in care sondajele sunt infirmate de votul propriu-zis, nu sunt excluse. Ba chiar, daca ne gandim la anumite specificitati ale electoratului nostru, surprizele sunt incluse. Intr-o raportare a sondajelor la rezultatele propriu-zise ale scrutinului, trebuie sa luam in calcul numeroase necunoscute: posibila aparitie a unui eveniment intern si international cu impact emotional devastator, votul nehotaratilor, prezenta la vot, ultimele lovituri de o parte si de alta.

Nu stim daca liderii Uniunii Nationale iau in calcul aceste necunoscute. Probabil ca da, daca ne gandim ca unii dintre ei si-au aranjat deja trecerea in randurile Aliantei, urmand exemplul prea inteligentului, dar si prea ambitiosului Cozmin Gusa. Nu altfel decat prin credinta ca PSD va pierde alegerile, in ciuda optimismului din sondaje, isi gaseste explicatia un fapt unic in istoria partidelor politice din Romania: aparitia in presa a stenogramelor care transcriu toate sedintele Delegatiei Permanente a PSD. La aceste documente interne nu putea avea acces decat cineva dintre liderii partidului sau cineva din foarte marea apropiere a lui Adrian Nastase. Daca acum, cand mai sunt cateva zile pana la alegeri, un lider PSD isi permite un asemenea gest, inseamna ca respectivul si-a aranjat deja un post in viitorul guvern. N-ar fi de mirare sa ne pomenim in executivul Aliantei cu un ministru al Transporturilor provenit dintre actualii membri ai guvernului sau cu un responsabil cu presa vazut pana acum in toate avioanele langa Adrian Nastase. Oricum, gestul, spunand multe despre calitatea morala a oamenilor din anturajul lui Adrian Nastase, tradeaza credinta unora din chiar conducerea PSD ca Alianta va castiga scrutinul.

Ar fi fost normal ca liderii Aliantei D.A. sa ia si ei in calcul adevarul ca sondajele nu inseamna nimic in raport cu datele finale ale alegerilor. Si sa ceara militantilor, simpatizantilor si electoratului sa se mobilizeze exemplar pentru a merge la vot. Ar fi fost normal e un fel de a spune. In politica de tochitura balcanica, normalul e ceva anormal. Astfel ca, de vreo cateva zile, candidatul Aliantei pentru Cotroceni, politicianul Traian Basescu, a intrat intr-o vadita stare de agitatie mediatica. La conferinte de presa extraordinare, la televiziuni care-l gazduiesc ori de cate ori are o crampa (ce mizer acest spectacol al patronilor care, pana mai ieri, spalau izmenele PSD si acum se grabesc sa duca oala de noapte a Aliantei!), Traian Basescu sustine teoria conspiratiei impotriva domniei sale. Razand alintat la intrebarile mai mult decat duios-erotice ale moderatorilor, candidatul la Presedintie denunta sondajele de opinie recente, plasandu-le intr-un scenariu apocaliptic al fraudei. Potrivit asertiunilor lui Traian Basescu, PSD a pus la cale un vast plan de fraudare a alegerilor din 28 noiembrie 2004. Din acest plan ar face parte: lansarea unor sondaje mincinoase, difuzarea de catre toate televiziunile, fara exceptie, a unor exit-poll-uri mincinoase, falsificarea buletinelor, a urnelor, a circumscriptiilor si a rezultatelor de pe calculator.

In sprijinul acestei teze care nu e nici macar presupunere, dat fiind ca nu e folosit verbul, va incerca, mult mai adecvat realitatii, ci verbul, va frauda, liderul Aliantei nu aduce nici un argument convingator. Nici n-ar avea cum, deoarece e greu sa convoci argumente pentru a da drept sigur ceva care se va petrece in viitor. Exceptie facand cazul cand nu esti vrajitoarea Ciresica, nepoata vrajitoare Visina. Oricum, stiindu-l pe Traian Basescu un mare actor (chiar daca doar politic) sunt convins ca nici domnia sa nu crede in teza cu vasta conspiratie pusa la cale de PSD pentru fraudarea scrutinului. Daca ar crede macar un punct si o virgula din teoria asta, atunci atat domnia sa, cat si Alianta D.A. ar trebui sa se retraga deja din competitie. Ce rost mai are sa te mai lupti daca victoria PSD e pregatita cu atata minutiozitate: sondaje false, campanii televizate, exit-poll-uri diversioniste, talk-show-uri aranjate, buletine trucate, modificari pe calculator?

Teza fraudei a fost lansata cu putine zile inaintea scrutinului propriu-zis. Pana acum nici Traian Basescu, nici Cozmin Gusa, nici alti lideri ai Aliantei n-au invocat-o. Acest fapt e si el menit a tulbura logica. Traian Basescu a pornit o cruciada impotriva PSD, folosind cuvinte tari luate din arsenalul primelor cercuri socialist-muncitoresti din Romania: banditi, hoti, corupti. Era de presupus ca de la niste "banditi" nu te poti astepta decat la fraudarea alegerilor. Daca e asa, de ce n-a lansat teza fraudei inainte chiar de declansarea campaniei electorale sau la inceputul campaniei. Daca-mi amintesc bine, Traian Basescu a debutat furtunos anuntand ca va castiga din primul tur. Ulterior, domnia sa a devenit mai modest. A renuntat la sloganul victoriei din primul tur. A declarat ca va invinge in turul al doilea, fara a avea nevoie de votul nici unui alt candidat. Acum vine si ne spune ca alegerile vor fi fraudate. Daca era atat de sigur, si daca stia ca "banditii" de la PSD vor castiga alegerile prin frauda, de ce nu ne-a spus ceva in genul: Fratilor, eu ma inscriu in cursa, dar sa stiti ca nu voi castiga, deoarece s-a pus la cale o vasta conspiratie impotriva mea.

Traian Basescu asaza pe tabla de sah a conspiratiei pentru fraudarea scrutinului aproape toate institutiile care dau seama de optiunea majoritatii poporului roman: institutele de sondare a opiniei publice, mass-media, justitia, votul propriu-zis. Din cate stim noi, intr-o democratie, acestea sunt sigurele mijloace de a afla pe cine prefera electoratul dintre doi candidati care pretind sefia tarii. Traian Basescu le contesta pe toate: contesta sondajele de opinie, contesta opiniile din presa, care nu-i convin, contesta exit-pollurile, contesta chiar alegerile.

Duminica, 28 noiembrie 2004, in Romania vor avea loc alegeri parlamentare si prezidentiale. Practic, a doua zi, romanii trebuie sa stie cine a invins. Potrivit traditiei democratice, optiunea poate fi cunoscuta prin sondaje si prin vot. Traian Basescu le respinge pe amandoua. Sa ne raspunda domnul candidat la urmatoarele intrebari: ce alt mijloc propune domnia sa pentru a afla optiunea romanilor? Cum vom sti luni, 29 noiembrie 2004, cine a invins? Si, mai ales, daca nici sondajele, nici exil-poll-urile, nici votul nu sunt mijloace de a stabili optiunea romanilor, ce alt mijloc ne propune domnia sa? Sa se ia la tranta in direct si la ora de varf cei doi lideri de coalitie? Sa se bata in sabii sau, Doamne fereste! in divizii de tancuri?

Candidatul Aliantei e un om dotat cu o inteligenta deosebita. E practic imposibil sa nu-si dea seama ca intra in conflict cu bunul-simt. De ce s-a consacrat acum atat de indarjit tezei fraudarii? Din motive de tactica electorala, evident. Teza fraudei se inscrie perfect in campania violenta dusa de Traian Basescu. In discursurile sale electorale, PSD apare ca un partid care tine tara sub calcaiul unei dictaturi insuportabile. E normal ca intr-o asemenea imagine sa fie inclusa fraudarea scrutinului ca mijloc de a ramane la putere si, asa cum a marturisit Traian Basescu de mai multe ori, Revolutia sangeroasa ca mijloc de inlaturare a PSD de la putere. O asemenea teza e gandita sa radicalizeze si mai tare electoratul. In plus, ea pregateste terenul pentru actiunile pe care Traian Basescu ar dori sa le puna la cale daca pierde scrutinul: tulburari de strada ca in Ucraina.

Sunt si cetateni care au serioase indoieli asupra capacitatii lui Traian Basescu de a asigura, ca presedinte al Romaniei, stabilitatea interna mai mult decat necesara in urmatorii cinci ani. Pozitia sa de duminica seara, cand se vor anunta rezultatele, ne va dovedi daca respectivii s-au inselat.
×