x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O victorie inselatoare

O victorie inselatoare

de Ion Cristoiu    |    22 Mar 2006   •   00:00
O victorie inselatoare

Daca Traian Basescu si PD au decis ca vor fi alegeri anticipate dupa Raportul de tara, data fiind si degringolada din PSD, atunci victoria lui Calin Popescu Tariceanu e absolut inutila. In perspectiva anticipatelor, postul de presedinte al Camerei Deputatilor ar fi produs mult mai multa bataie de cap decat ar fi meritat. In schimb, prin comportamentul absolut corect, PD a castigat capital electoral. Astfel ca PNL-Tariceanu are toate motivele sa se trezeasca de indata din betia victoriei. Si sa mai priveasca si dincolo de ziua de azi.

Cu 196 de voturi, Bogdan Olteanu a fost ales presedinte al Camerei Deputatilor. Pe o scena politica normala, ar fi vorba de un fapt banal, fara dedesubturi presupuse si, prin asta, fara intrebari posibile. Scena politica romaneasca de azi nu e una normala.

Sub acest semn, momentul de la Camera Deputatilor cere o pipaire si a ceea ce am numit de atatea ori, in despicarea intamplarilor postdecembriste, adevarata realitate, ascunsa sub realitatea de fatada, zisa si imagine.

La nivelul Opozitiei, aparentele ar pleda pentru o ruptura intre PRM si PSD. Majoritatea jurnalelor de ieri au tinut sa semnaleze, apeland la titluri care-ti sar in ochi, ca PRM si-ar fi tradat aliatul traditional.

Nici vorba.

Executia in stil mafiot a lui Adrian Nastase s-a inscris ca punct hotarator in decizia sefilor PSD de a trece cu totul in Opozitie.

O decizie salutara, de altfel.

Prezenta lui Adrian Nastase in fruntea Camerei Deputatilor intretinea falsa impresie a unui PSD rascracarat, cu un picior in Opozitie, cu celalalt la Putere. Parlamentul Romaniei a fost ineficient de un an si ceva incoace, pentru ca majoritatea e sfasiata de interese divergente. Abili, cei din Coalitie, sprijiniti si de contrabasii portocalii din presa, au intretinut sugestia ca vinovata ar fi conducerea PSD a Camerei Deputatilor.

PSD a hotarat sa renunte la presedintia Camerei Deputatilor din clipa cand a smuls demisia presedintelui executiv. Astfel ca decizia PRM de a nu-l sprijini pe Valer Dorneanu n-a adus nici macar o umbra de suparare pe obrazul conducerii PSD.

Nici la nivelul Puterii lucrurile nu stau, in realitate, asa cum par.

Intre PD si PNL se desfasoara o intrecere socialista cu evidente note de concurenta capitalista salbatica.

Cum de s-a resemnat asa de usor PD cu victoria lui Bogdan Olteanu?

Intrebare cu atat mai de asteptat cu cat, imediat dupa demisia lui Nastase, liderii PD de la Camera Deputatilor au declarat ca intelegerea initiala cu PNL trebuie pusa in discutie. Si afirmatiile lor nu erau hazardate. Potrivit algoritmului, PD trebuia sa ia Senatul, iar PNL, Camera Deputatilor. Prin vacantarea locului la Camera Deputatilor, PNL dobandea un avantaj fata de PD.

Seara insa, Emil Boc iese cu o declaratie neasteptata. PD va respecta intelegerea.

De ce a intervenit Emil Boc? E de presupus ca in urma unui telefon de la Cotroceni. Numai ca alegerea lui Bogdan Olteanu are toate motivele sa nu fie pe placul Cotrocenilor. Fie si pentru ca are in opinia publica aerul unei victorii a lui Calin Popescu Tariceanu in razboiul rece cu Traian Basescu. Sa-l fi lovit pe Traian Basescu o paralizie a instinctului politic, incat nu numai sa accepte, dar, mai mult, sa si impuna o victorie a lui Tariceanu?

Cine-l stie pe Traian Basescu a sesizat demult ca stilul sau politic se bazeaza pe deciziile-surpriza, deseori in contradictie cu asteptarile celorlalti. Putem presupune ca Traian Basescu a facut un calcul rapid. Indarjirea liberalilor l-a avertizat ca o nerespectare a intelegerii de catre PD poate duce la sfaramarea Aliantei si, prin asta, la un cutremur politic inutil acum, inaintea Raportului de tara. Electoratul Aliantei ar fi facut PD responsabil de ruperea logodnei dintre PD si PNL. Pe termen scurt, blocarea lui Bogdan Olteanu ar fi fost o victorie a PD. Pe termen lung, ar fi fost un esec.

Miscarile PD din ultimul timp - ultimatumul dat in chestiunea fuziunii, masivele racolari de primari si de parlamentari, accentul pus pe nationalism - dezvaluie o strategie pe termen lung. PD se pregateste de anticipate.

Pentru asta, are nevoie de capitalul electoral al Aliantei. De cat mai mult capital. Un capital care difera de cel al PNL sau PD. Un capital dat de cei care mai cred ca Alianta e o forta politica in sine. Figuratia PD de partid zbuciumat de grija ca nu cumva Alianta sa se rupa, de partid care respecta intelegerea cu PNL se inscrie in cruciada de cucerire a electoratului Aliantei.

Daca Traian Basescu si PD au decis ca vor fi alegeri anticipate dupa Raportul de tara, data fiind si degringolada din PSD, atunci victoria lui Calin Popescu Tariceanu e absolut inutila. In perspectiva anticipatelor, postul de presedinte al Camerei Deputatilor ar fi produs mult mai multa bataie de cap deca ar fi meritat. In schimb, prin comportamentul absolut corect, PD a castigat capital electoral.

Astfel ca PNL-Tariceanu are toate motivele sa se trezeasca de indata din betia victoriei. Si sa mai priveasca si dincolo de ziua de azi.
×