x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Odată cu pâinea, înghițim și costul războiului lui Putin

Odată cu pâinea, înghițim și costul războiului lui Putin

de Daniel Apostol    |    28 Mar 2022   •   07:35
Odată cu pâinea, înghițim și costul războiului lui Putin

Chiar și în absența războiului din Ucraina, anul 2022 începuse prost, cu o inflație galopantă despre care mulți analiști avertizau că nu va fi pasageră. Dar Războiul lui Putin aduce o nefastă confirmare: prețurile se vor duce și mai mult în sus, deopotrivă la pâine, la alimente în general și la energie.

Pâinea devine de neatins pentru milioane de oameni loviți de sărăcie, pe măsură ce exporturile de grâu din Marea Neagră sunt la propriu aruncate în aer, iar prețurile globale cresc.

Indicele ONU al prețurilor la alimente a atins un maxim istoric în februarie, depășind recordul anterior din 2011. Sunt două motive pentru care războiul face să crească prețul pâinii. Primul este aprovizionarea. Rusia și Ucraina exportau împreună aproximativ 30% din grâul mondial, iar acum exportul de cereale din cele două piețe este blocat. Al doilea factor, energia: utilajele agricole au nevoie de combustibil pentru a funcționa, iar fabricarea îngrășământului este consumatoare de energie. Rusia este și un mare producător de îngrășăminte.

Sancțiunile impuse pentru petrolul și gazele rusești fac energia extrem de scumpă și îngrășămintele chimice greu de găsit.

Cum prețurile gazelor și țițeiului cresc peste tot ca urmare a războiului, acest lucru afectează și agricultura.

Scumpirea pâinii va fi resimțită în mod inegal la nivel mondial, cele mai afectate fiind evident statele sărace ce vor deveni și mai înfometate. World Economic Forum avertizează că prețul pâinii în Egipt crește rapid, deoarece țara preia 80% din importurile sale de grâu din Rusia și Ucraina. O treime din populația Egiptului trăiește sub pragul oficial al sărăciei și se bazează pe pâinea subvenționată de stat. În Irak au fost deja proteste din cauza prețurilor la alimente. Ungaria a interzis pe 4 martie exporturile de cereale din motive de securitate alimentară. În Marea Britanie, consumatorii au fost avertizați că alimentele se vor scumpi cu până la 15% în acest an. Până și în SUA, războiul lui Putin a dus la creșterea cu 40% a prețurilor de referință la grâu la bursa din Chicago. Iar Banca Mondială avertizează că scumpirea alimentelor ar putea declanșa tulburări sociale în Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

În România, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 8,84% în luna februarie 2022, potrivit datelor INS. Cel mai mult s-a scumpit uleiul, cu aproape 26%, cartofii la fel de mult, iar făina și mălaiul s-au scumpit cu peste 14%. Pâinea este deja mai scumpă cu 11%, iar odată cu ea înghițim și costul indirect al războiului lui Putin.

 

×