x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Oportunistul nativ: drepturi de locatar şi obligaţii de vagabond

Oportunistul nativ: drepturi de locatar şi obligaţii de vagabond

de Andrei Paunescu    |    25 Iul 2012   •   16:01
Oportunistul nativ: drepturi de locatar şi obligaţii de vagabond

• Pe strazile de langa spitalul de copii din Bucuresti, traieste un caine atat de frumos, incat i se spune Frumosu’ (cata imaginatie la cei care l-au botezat asa!). In afara faptului ca e frumos, seamana perfect cu presedintele Traian Basescu: are drepturi de locatar (onorabil) si obligatii de vagabond, este oportunistul prin excelenta, adica e si la putere, si in opozitie, in acelasi timp, dupa nevoi si pacaleste pe toata lumea cu farmecul lui, dovedit irezistibil. Cand l-am dus la veterinar sa-i aflam varsta, sa-i facem carte de sanatate si sa-l vaccinam, l-am rugat pe medicul Bogdan Gheongheos sa-i treaca, la rubrica 'semne particulare' doar atat: 'oportunist nativ'.

• Frumosu’, ca si Basescu, este umil cand ii e frica de concurenta careia nu-i face fata si plin de tupeu de dupa gard. Depinde cat de fraier sau santajabil este cel din fata lui. Latra de rasuna cartierul, daca adversarul nu poate ajunge la el, si se ascunde unde poate, cand trebuie dusa o lupta fata in fata. Se gudura pe langa trecatorii cu plasele pline, se ia dupa ei, ii priveste cu ochi convingatori, pana acestia ii dau ce au in pungi (inclusiv voturile), apoi ii abandoneaza relaxat si cauta sa intre in curtile unde sunt oale cu apa – urmatoarea tinta de supravietuire si confort.

• Fiindca, vorba lui Traian Basescu, iarna nu-i ca vara, Frumosu’ intra pe la oameni prin curti cand e canicula mai mare sau cand viscolul bate mai taios si isi cere agresiv dreptul sa iasa liber in strada, cand vremea e tocmai buna pentru haladuit. Pe cat de tare racaie poarta pe dinafara ca sa intre, pe atat de rau o zgarie, curand, pe dinauntru, ca sa iasa. E un razgandac de profesie si nu ii poti refuza nimic, pentru ca fiecare gest il face cu maxima convingere, aproape plangand. In curtea mea, il asteapta cuminte o catea fidela, Bora, care nu are voie sa cutreiere strazile libera si careia, de voie, de nevoie, i l-am destinat ca barbat cu toate drepturile si fara nicio obligatie.

• Nimic nu i se pare prea mult cand este sa-i dai ceva acestui animal (politic) si nu poti sa-l tragi la raspundere pentru nimic, fiindca mereu iti arata ca altcineva e de vina. El considera ca totul i se cuvine si nu datoreaza nimic si cu asta s-a terminat demonstratia, ca la pustanii care, cand cer libertati, spun ca vor sa fie tratati ca niste oameni mari, egali, iar, cand trebuie sa se inhame la treburi, indatoriri, responsabilitati, se smiorcaie ca sunt, inca, niste copii.

• Daca Frumosu’ ar fi candidat la vreo demnitate publica, ar fi cerut, ca Traian Basescu, si Ministerul Transporturilor in cinci ocazii, din 1990 pana in 2000, si deputatia in parlamentele din 1992 si 1996, si Primaria Bucurestilor (in 2000), si Primaria din nou + Consiliul General al Capitalei ca sa aiba toate armele (in 2004), si Presedintia ca situatia l-a obligat, nu a vrut el (in 2004), si Parlamentul ca sa fie presedinte jucator (in 2004), si revalidarea la referendumul de dupa suspendarea din 2007, si Parlamentul din nou, in 2008, ca prima oara s-a inselat si nu i-a iesit, si Presedintia din nou, in 2009, ca prima oara a gresit, si si si...

• Daca si dupa al doilea referendum, convocat in 29 iulie 2012, dupa a doua suspendare, Traian Basescu ramane in functie, inseamna ca poporul roman nu mai are chiar niciun drept sa se planga de putregaiul in care traieste. Poate ca putregaiul, mocirla, minciuna, jegul, mitocania, abureala, curvasaria, jaful, razbunarea, incultura, cinismul, tupeul, grobianismul, falsul, izolarea si santajul din Romania de azi nu sunt facute de cei mai multi dintre romani, dar, cu siguranta, tot raul ramane la putere prin ignoranta si absenta noastra de la secunda de decizie de la referendum (si de la orice scrutin) si de la urmatoarele ore, zile, luni si ani de implicare si curatenie la care avem obligatia. Daca sunt cetateni care isi inchiriaza buletinul de identitate pana dupa vot, ca sa ii asigure pe ticalosi ca nu au cum sa se prezinte la urne, de vina sunt si cumparatorii de absenteism, si cei ce vand pe cativa lei sau euro vietile lor nepretuite si miliardele Romaniei. Scopul marsav isi gaseste si isi stabileste mereu mijloacele, doar daca majoritatea se face partasa la singura solutie a lui Traian Basescu, si anume ramanerea in functie la masa verde, prin neprezentarea acelui cvorum de jumatate plus unu, necesar validarii referendumului.

• Iarta-ma, caine frumos, ca te-am bagat, fara sa ai nicio vina, in acest tablou sinistru. Tu faci ce faci doar ca sa-ti asiguri acoperisul si coltul de paine de azi, nu sa furi flote, cotete in strada Mihaileanu, salarii de mii de euro lunar, locuri in Parlamentul European, industrii dezagregate si vandute strainilor, aurul de la Rosia Montana, aluminiul de la Slatina si multe altele, acoperite de imunitatea prezidentiala. Nascut nu se stie cand, pe undeva prin cartierul Berceni, tu, Frumosule, caine fara de vina, ai tot dreptul sa traiesti si dupa 29 iulie 2012. Traian Basescu, nascut in 4 noiembrie 1951 si renascut la fiecare votare de pana acum, prea ne-a ametit de nu mai stim pe unde s-o luam si, de aceea, trebuie sa ne iasa imediat din sange si, ca orice produs de Murfatlar, sa se scurga, luni dimineata, direct la canalizarea politicii romanesti.

Sursa: www.andreipaunescu.blogspot.ro

×