O iarna lunga si aspra a facut ca guvernantii sa nu se mai confrunte cu ample si periculoase, pentru ei, miscari de strada. In Piata Universitatii a ramas un nucleu de protestatari pe care gerul si viscolul nu i-au indoit, dar de care fortele represive (inca) nu se ating, intr-un soi de instabil statu quo. Jandarmii isi arata, insa, coltii si brutalitatea imediat ce o mana de protestatari se iveste pasnic, fara o viola legea, in alta parte o orasului, mai ales in preajma unor institutii publice. Categoric, nu e vorba doar de excesul de zel al unor trupeti, ci de o politica generala a puterii, de un avertisment autoritarist din partea acesteia: "Va puteti sopti pasul doar daca si unde va dam noi voie". Haituirea si bagarea in duba a oricarui grupulet contestatari ai lui Basescu si ai Guvernului anticipeaza modul in care muschii puterii au fost pregatitii si dotati sa reactioneze daca, odata cu venirea primaverii, protestele se vor intensifica.
Vineri, multa lume a fost tentata sa rada de modul grotesc in care niste huidume de la Jandarmerie au inhatat si au aruncat brutal in duba doi studenti care, in fata Ministerului Agriculturii, imbracati simbolic in costume imitand stiuletele de porumb, atrageau atentia asupra organismelor modificate genetic. Plavanii nu intervenisera, insa, de capul lor, ci primsera ordin: "Nu conteaza ca-s doar doi stiluleti, saltati-i, sa nu se inmulteasca! Bestiile astea trebuie ucise de mici!". Acesta e "ordinul de zi" pe jandarmerie, prin care niste comandanti obtuzi, cu deprinderi de trupe de securitate, il infig si in creierul subordonatilor, oricum morcoviti ca, daca mai gandesc si ei, vor fi dati afara.
Societatea civila, dar in primul rand Opozitia politica trebuie sa reactioneze dur si imediat fata de acest sindrom de punere a pumnului in gura. Altminteri, vom asista la scene in care, daca doi-trei amici cartesc intre ei, pe strada sau la o bere, impotriva incompetentei, coruptiei si abuzurilor guvernantilor, vor fi ciomagiti, incatusati si aruncati in duba. Nu-s un scenariu apocaliptic, o secventa dintr-un stat dictatorial de aiurea, ci o tendinta, un risc care, pas cu pas, se abate asupra societatii romanesti.
Scena aberanta de vineri, de la Agricultura, are, insa si alt dedesubt. Cei doi tineri protestau impotriva alunecarii institutiei respective spre sustinerea intereselor unui mare concern american de a impune si in Romania hrana din organisme modificate. Fostul ministru Valeriu Tabara e un partizan declarat al acestora, iar actualul, Stelian Fuia, ii este un nedezmintit urmas. Desi in Parlamentul European, in UE in general, chestiunea e extrem de controversata, multe tari respingand ideea. Cu atat mai mult statul roman ar trebui sa aiba retineri in aceasta privinta, cu cat potentialul agricol al tarii e capabil sa livreze o cantitate de hrana naturala, sanatoasa si gustoasa, de cel puti 3-4 ori mai mare fata de cat e necesar pentru consumul populatiei. Dar asta ar insemna nu declaratii de bune intentii, nu discursuri electorale, ci o reala, continua si solida sustinere a agriculturii nationale. Nu e cazul. Ce comisioane, ce interese oculte, ce intelegeri pe sub masa pot determina o politica nationala inversa? Vorba lui Basescu, ghici, ciuperca...
Citește pe Antena3.ro